Je těžší vychovávat kluky, nebo holky? Jak v čem!

  • Je těžší vychovávat kluky, nebo holky? Jak v čem!
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    29. října  2016 
     06:00

    Matky, které mají syny a dcery, říkají, že jeden kluk vydá za tři holky. Jiné zase tvrdí, že holky mají mnohem těžší pubertu. Jak to tedy je a v čem se liší výchova chlapečků a holčiček, pokud jde o disciplínu, školní přípravu, fyzické schopnosti, sebevědomí a další oblasti života? Zajímavé postřehy jsme našli na webu parenting.com. 

  • Disciplína

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč neposlouchají nebo jim to trvá mnohem delší dobu, než poslechnou? Je to proto, že jejich sluch není od narození tak dobře vyvinutý jako u dívek. Tento rozdíl samozřejmě později doženou, ale v batolecím a předškolním věku to prostě tak je. Holčičí sluch je mnohem citlivější v kmitočtovém rozsahu a jejich centrum řeči se v mozku vyvíjí mnohem rychleji. To znamená, že u holčiček je pravděpodobné, že budou lépe reagovat na výchovné povely typu: nedělej to, neříkej to a podobně. Kluci potřebují delší čas, aby tyto povely jejich mozek zpracoval. Jsou taky méně verbálně zdatní a impulzivnější.

  • Fyzické schopnosti a pud sebezáchovy

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Kluci mají rádi akci, ať už se na ni „jen“ dívají nebo se jí účastní. Od útlého věku se jim líbí vše, co se hýbe, a přednost dávají pohybům živých tvorů. Podle některých studií jsou až o dva měsíce napřed před děvčaty, co se týče pochopení, jak pohyb funguje. Dávají přednost hře ve větších skupinách, protože je baví bojovat a soupeřit. Z toho důvodu mají kluci taky více zranění a nejrůznějších šrámů. Obecně platí, že chlapci jsou více hluční a agresivní, rádi riskují, a to už od malička. Máte-li syny, budete muset dobře vybavit domácí lékárničku obvazy a náplastmi. Rozhodně se vám budou hodit.

  • Komunikace a sociální kontakty

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je potvrzené, že dříve začínají mluvit holčičky a brzy mluví ve větách. Rády si taky povídají a v sociálních kontaktech jsou zdatnější než kluci. Od narození mají holčičky taky lepší schopnost rozeznat barvy a textury stejně jako lidskou tvář – zatímco kluci vnímají spíše pohyb. Tyto rozdíly se projevují i ve způsobu, jakým děti kreslí. Dívky mají tendenci používat nejrůznější odstíny barev, kluci dávají přednost modré, černé a stříbrné – zřejmě v souvislosti s barvami jejich oblíbených autíček, válečných kosmických lodí a podobně. Dívky také lépe čtou z neverbálních projevů, jako jsou vyjadřování a tón hlasu. Chlapci mají mnohem větší problémy se sdělováním svých pocitů. Vzhledem k tomu, že kluci udrží oční kontakt po mnohem kratší dobu než dívky, mohou se rodiče obávat, že by jejich synové mohli trpět autismem. Většinou jsou jejich obavy liché – jednoduše mozek chlapců je nastaven jinak.

  • Sebevědomí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo má s ním větší problémy? Holky, nebo kluci? Rozvoj zdravé sebedůvěry je rozhodující pro všechny děti. Ale přece jen podle odborníků mají dívky tendenci vyrůstat s menším sebevědomím a větší nejistotou než chlapci. Jak říká psycholožka Carol Gilligan, holčičky mají od narození podvědomě zafixované, že na prvním místě stojí potřeby druhých, a ignorují své vlastní. Čím více se dívky snaží potěšit ostatní, tím větší je pravděpodobnost, že jejich vlastní sebeúcta bude trpět. Samozřejmě že vstřícnost a péče o druhé je ctnost, ovšem nutné také je, aby si dívky uvědomovaly, že je důležité myslet i na sebe, a podporovat je v tom. To se týká také vnímání vlastního těla, většinou své tělo nenávidí dívky. Chlapcům je to jedno.

  • Škola a školní příprava

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S kým je větší dřina? Vzhledem k tomu, že mám tři syny, jen těžko to mohu porovnat. Ovšem kamarádky, které mají „jen“ dcery, si obvykle nestěžují, pokud jde o známky a přípravu do školy. I odborníci tvrdí, že chlapci a moderní vzdělávací instituce nejdou dohromady. A už vůbec ne idylicky. Jsou méně zralí a v raném věku většina chlapců podstatně zaostává za dívkami – v rozvoji pozornosti, sebeovládání, vyjadřování a jemné motoriky. Ovšem v matematice a zejména geometrii si vedou podstatně lépe chlapci. Prostorové vidění jim nedělá problémy, na rozdíl od holčiček. Sečteno a podtrženo: vypadá to, že výchova kluků je náročnější. Nebo si to nemyslíte?

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku