Neuklízejte po dětech: Zabíjíte tím jejich kreativitu!

  • Neuklízejte po dětech: Zabíjíte tím jejich kreativitu!
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    10. listopadu  2016 
     06:00

    Tohle asi nechce slyšet žádná máma, která právě vstoupila do dětského pokoje, ve kterém jsou poházené oblečení, na stole zbytky jídla, za postelí krabičky od přesnídávky a plesnivé svačiny. Ne, tohle přece nemůže nikdo myslet vážně, dovolit dětem, aby žily v bordelu, a my abychom ho tolerovali. Jenže Tim Harford, autor knihy Messy: The Power of Disorder To Transform Our Lives, tvrdí, že trochu nepořádku a chaosu nikoho nezabije, a navíc je to nezbytné pro rozvoj dětské kreativity! Co tedy radí?

  • 1. Zastavte magické uklízení!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nikdo neříká, že by se kostičky z lega měly válet pořád po podlaze, protože jsou malé, plastové a můžeme si ublížit, když na ně šlápneme. „Chtít po dětech, aby ve svém vlastním prostoru měly perfektní pořádek a čisto, je frustrující. A totéž platí o pořádku v kancelářích na pracovních stolech. Proč bychom měli mít všichni naprosto čisté a uklizené stoly? To nemá žádné opodstatnění. A navíc je to frustrující. To samé platí v domácnosti,“ říká Tim Harford. Děti by ale měly být zodpovědné za sdílené domácí práce a úklid společných prostor, jako je jídelní stůl a podobně. Ovšem jejich pokojíčky nechte klidně na pokoji. Pokusy zbavit se všeho nepořádku vedou jen k napětí v rodině.

  • 2. Chaos nemusí být špatný

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Chaos nejsou jen hromady prádla a stohy novin, které ničí vaši rodinu. Znamená to třeba i chaotické prostředí a nepořádek v jiných sférách života. V životě se musíte vypořádat s mnoha věcmi a taky mnoha různými lidmi, které dopředu nemůžete naplánovat. „Pokud je tedy u vás doma chaos kvůli nepořádku, zkuste se na tuto situaci dívat jako na příležitost problémy řešit jinak než dosud,“ říká Tim Harford. „Díky tomu budete kreativnější, citlivější a lidštější,“ říká. Neuklízejte po dětech a nedělejte za ně tisíce věcí. Nebuďte ale ani odmítaví k jejich nápadům. „Děti můžou mít spoustu bláznivých nápadů, které se vám nemusí líbit. Ale pokuste se jim naslouchat a vžít se do jejich způsobu uvažování,“ radí autor knihy. Čím více jim dáte šancí, tím bude váš život jednodušší. Vždyť improvizace je fajn!

  • 3. Neplánujte jim nic, ani úklid

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Myslíte, že jste skvělí, protože se vám podařilo vytvořit třístránkový manuál, barevně označený, s tím, co mají děti udělat, když přijdou ze školy? Nejste. Pokud se domníváte, že takový denní itinerář je pro vaše potomky lákavý, jste na omylu. Lákavé je nechat děti, aby si napsaly denní itinerář samy, ale ani to prý podle autora knihy o chaosu a nepořádku nefunguje. Z jedné studie, kterou provedli na středních a vysokých školách, vyplynulo, že děti, které byly vyzvány, aby si naplánovaly každou hodinu, byly velmi rychle znechucené a demotivované. „Jakmile nezvládly udělat něco v konkrétní čas, vyvolalo to v nich pocit, že selhaly. Takže, neplánujte a klidně z denního režimu vybočte,“ radí Tim Harford.

  • 4. Ať si hrají, kdy chtějí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Chce hrát vaše dítě fotbal? Můžete ho přihlásit do místního fotbalového klubu, koupit mu kopačky a třikrát týdně přesně v 17 hodin stát na hřišti. Můžete mu ale taky koupit „jen“ mičudu a nechat ho, aby si s ní chodilo kopat za dům s kamarádem ze třídy. Proč být za každou cenu někde organizovaný? „Radil bych rodičům, aby se pokusili nechat děti, aby si hrály samy nebo se svými kamarády méně strukturovaným způsobem. Méně pravidel a organizovaných aktivit podporuje v dětech kreativitu, a hlavně v nich neudusí zájem. Nikdy se taky nebudou nudit, když to budou dělat samy od sebe,“ říká.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku