6 velkých zjištění: Co všechno mě naučil pětiletý syn

  • 6 velkých zjištění: Co všechno mě naučil pětiletý syn
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    15. listopadu  2016 
     06:00

    Mému nejmladšímu synovi je pět pryč. Je to svým způsobem úžasný věk – nesamostatný potomek se samými "proč" a "NE" se mění v samostatné a bystře uvažující dítě, záchvatů vzteku je méně a méně. A spoustu jsem se toho od něj naučila i já. 

  • Co jsem díky němu pochopila

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    K napsání tohoto článku mě inspiroval podobný, který jsem četla na webu Popsugar.com, jehož autorka Katharine Stahl má stejně starého syna. A stejně jako já má pořád své staré zájmy, i když na ně má mnohem méně času – tedy v mém případě knihy, kafe, víno, cestování, architektura. S ohledem na děti se už dávno chovám umírněněji než ve dvaceti, ale na druhou stranu nechci se kvůli dětem omezovat ve všem a navždy, to stejně není zdravé. Navíc se ukázalo, že děti dovedou spoustu těchto zálib sdílet s vámi, a ještě je to baví, protože i cestování nebo výstava jsou společně stráveným časem. 

  • Děti si už umím užívat

    Díky synovi, který se narodil více než deset let po starších dvou, jsem konečně pochopila, že rodičovství se dá zvládat i bez křiku, tělesných trestů a jde si ho užívat. Kdysi jsem tomu úplně nevěřila, pětiletý syn a jeho otec mě to naučili. 

  • Snazší fáze rodičovství? Ale kdeže

    Autor: Shutterstock.com

    Starat se o pětileté dítě je v mnoha ohledech snazší než o batole, ale taky to není vždycky snadné, protože takhle starý kluk už má na mnoho věcí jasný názor, který navíc podloží neprůstřelnými argumenty. Vliv dospívajících sourozenců je tu více než patrný. Ale dneska už vím, že něco jako "snadná fáze rodičovství" neexistuje a že je lepší užívat si dítě právě takové, jaké je zrovna teď. Až povyroste, už nikdy nebude stejné. 

  • Musí být dobrý rodič stále s dítětem?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemusíte být s dětmi dvacet čtyři hodin denně, abyste byli dobrými rodiči. Takže na jedné straně děti milují pravidelnost a rituály, ale unesou, když občas večer nejste doma nebo jedete na víkend pryč, protože mají taky otce a babičky a dědečky nebo třeba vaši kamarádku s dětmi. Možná vás potomek ještě překvapí tím, jak nadšený tím bude. 

  • Není přesně podle vašich představ? No a?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když jste byla těhotná, měla jste jasnou představu o tom, jak bude váš syn nebo dcera vypadat, jak se budou chovat a jaké budou mít zájmy? A ono to nevyšlo? Protože jste chtěla blonďatou princeznu, která bude milovat kreslení jako vy, ale máte tmavovlasého syna, který pastelky nenávidí? Berte to jako lekci v toleranci a podporujte své děti takové, jaké jsou.

  • Nejlepší to bude, až se přestanete snažit o dokonalost

    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě chtěla bych, aby bylo všechno perfektní – spokojené děti se spoustou prožitků, spokojený manžel, uklizená domácnost a žádné pracovní resty. Nemluvě o klidných snídaních a bohatých večeřích, u kterých si celá rodina vypráví, co se jim během dne přihodilo hezkého. No nic. Ve skutečnosti se člověku velmi uleví, když zjistí, že i nedokonalý svět funguje. A že dítě nezemře ani po (výjimečně) servírované čínské polívce z pytlíku, jen je tu riziko, že o ní bude všude nadšeně vykládat a bude ji chtít i v den, kdy budete mít chuť udělat večeři o dvou chodech. 

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

    9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

    9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

    Několik let jsme usilovali o to, aby se syn dostal do státní školky. Povedlo se to, až když mu bylo více než pět let. A teď celkem často myslíme na…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku