10 prověřených rituálů, které drží rodiny pohromadě. Znáte je?

  • 10 prověřených rituálů, které drží rodiny pohromadě. Znáte je?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    20. listopadu  2016 
     06:00

    Sobotní kino, nedělní snídaně nebo snad středeční černá hodinka? Tak mohou vypadat rodinní zvyky, které nejsou zase tak náročné na zavedení, ale mají magickou moc - upevňují rodinné vztahy, i když vám to v ten moment třeba ani nepřijde. Jaké jsou ty vaše? 

  • Proč je potřebujete, i když to možná nevíte?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Připadají vám nějaké rodinné rituály jako něco složitého ze starých časů, bez čeho se jednak obejdete a navíc, stejně na to nemáte kdy? Omyl. Obojí. Složité to není a čas na to určitě najdete. Možná se k tomu budete muset i trochu donutit, ale vyplatí se to."Moderní člověk se často holedbá, že rituály nepotřebuje. A že pokud na nějaké přistoupí, dělá to jen kvůli dětem. To jen kvůli nim pravidelně dřepí v dětském koutku nebo večer ve stejný čas usedá na pelest dětské postele a předčítá pohádku před spaním. Pak se však najednou přistihne při tom, že se na tyto zdánlivě banální chvilky vlastně nesmírně těší," píše na svém webu Eva Labusová, poradkyně pro otázky rodičovství.  Podle ní totiž vnášejí do našeho života řád a klid, čehož se nám velmi často nedostává. 

    Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

    Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

    Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

  • Jak mohou vypadat?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rituály mohou existovat různé, ostatně i odborníci rozlišují několik základních druhů: rodinné rituály, rituály spojené s roční dobou a pak rituály přechodové, spojené s nějakou životní změnou. My se dneska zaměříme hlavně na ty obyčejné, rodinné, každodenní. Následující tipy z konkrétních rodin berte jako inspiraci. 

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

  • 1. Bez večerního čtení by to nešlo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Vždycky jsem si myslela, že s dětmi žádné rituály nemáme, protože na to není čas. Ale nedávno mi došlo, že si neumíme představit život bez společného večerního čtení - vždycky si necháme rozsvícenou jen malou lampičku a já dětem čtu knížky, které jsem sama měla ráda jako malá, nebo ty, které nás zaujmou v knihovně."

    Linda, Brno

  • 2. Palačinková středa

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "S manželem jsme oba hodně vytížení a často jsme v práci do večera a naše děti tak tráví čas s hlídacími slečnami. Snažíme se jim to vynahradit o víkendu a krom toho jsme zavedli takzvané palačinkové středy. To se naopak oba z práce vypravíme už odpoledne, vyzvedneme děti ze družiny a v podvečer jdeme na palačinky do naší oblíbené crepérie."

    Monika, Praha

  • 3. Cukrárna nejen za odměnu

    Vyzkoušejte tyto skvělé cheescake, které si můžete připravit v klidu doma!
    Vyzkoušejte tyto skvělé cheescake, které si můžete připravit v klidu doma!
    Autor: shutterstock

    "Jsem s dětmi sama, takže se mi občas nedostává času ani peněz, ale zavedli jsme si rituál, kdy jednou týdně vezmu každé z nich samotné do cukrárny - ne za odměnu, ale jen tak, abychom na sebe měli čas a probrali, co má rádo či co ho třeba trápí, aniž by to slyšeli zbylí dva sourozenci."

    Magda, Praha

  • 4. Velký štědrovečerní výlet

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Máme coby rodina různé malé rituály, které možná vypadají obyčejně, ale pro nás jsou důležité - velké nedělní snídaně a tak podobně. A pak velké rituály a zvyky, jako je třeba pravidelný každoroční štědrovečerní celodenní výlet do přírody, na který vyrážíme už leta tři rodiny se všemi dětmi. Chodíme po kopcích, uděláme si oheň a na něm uvaříme polévku v kotlíku a mezitím navzájem ochutnáváme cukroví a vánočky."

    Marek, Poberouní

  • 5. Společná víkendová postel

    Autor: Shutterstock.com

    "Počítá se jako rituál, když za námi děti každou sobotu a v nedělo ráno vlezu do postele a společně se v ní mazlíme, čteme si a někdy ještě všichni společně usneme. To miluju."

    Karolína, Kladensko

  • 6. Nedělní obědová klasika

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "My jsme si zavedli tradici velkých rodinných nedělních obědů, které si všelijakým způsobem obzvláštňujeme. Někdy vaří manžel a v jeho podání to bývá nějaký zajímavý kuchařský experiment za asistence dětí, jindy zase vezme děti na vylét a já v klidu uvařím a hrozně se na ně pak těším, jindy všichni vyrazíme do restaurace a podobně. Důležité je, že vždycky pak následuje společně strávené odpoledne."

    Hanka, Praha

  • 7. Modlitba

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Nejsme nijak zvlášť nábožensky aktivní rodina, ale já se synem před psaním modlím nějakou dětskou modlitbičku, jeho to baví a svým způsobem nás to oba uklidňuje."

    Gábina, Přerov

  • 8. Táta uklízí, máma vyráží ven

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Tenhle rituál se vyvinul postupně, a dneska vypadá takhle: Manžel a děti zůstávají v sobotu dopoledne doma a uklidí celý dům, zatímco já si jdu zacvičit, zaplavat, ke kadeřníkovi a podobně a pak se všichni sejdeme a vyrazíme třeba do kina, na výlet či k němu na návštěvu. Návrat to uklizeného domu je naprosto dokonalý."

    Blanka, Jihlava

  • 9. Podzimní cestování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Naši rodinu moc neužije na letní dovolené typu "týden v hotelovém bazénu kousek od moře", takže v létě většinou jen různě stanujeme po Česku a podobně. Ale v říjnu nebo listopadu vyrážíme! Na pár dní až týden se vydáváme cestovat po Evropě, navštěvujeme velkoměsta i Evropská pobřeží, většinu vlakem nebo letadlem."

  • 10. Čtvrtky s kytarou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Můj muž mě kdysi sbalil mimo jiné na to, že mi hrál na kytaru. Pak ji na pár let odložil, vytáhl ji jednou, když byli kluci malí, on s nimi byl navečer sám doma a už nevěděl, jak by je uklidnil. Už je to skoro deset let, ale ujalo se to a od té doby se u nás hraje na kytaru a nejen na ni každý čtvrtek na večer."

    Majka, Benešov

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

    Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

    Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

    Proč ji nedáváš na nočník, když už jí byl rok? A proč ho neplácneš, když "je tak drzej"? Podobných mezigeneračních sporů se v rodinách objevuje každý…celý článek

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku