Na vlastní kůži: Děti 20 let od sebe. Jaké to doopravdy je?

  • Na vlastní kůži: Děti 20 let od sebe. Jaké to doopravdy je?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. prosince  2016 
     06:00

    Mému nejstaršímu dítěti bude příští týden devatenáct, nejmladší oslavilo nedávno první narozeniny. A rozhodně je to jiné – mít dítě krátce po dvacítce a mít ho, když je vám více než čtyřicet. V čem všem se to liší? 

  • Kdeže ta energie je?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když se mi narodil první syn, bylo mi nějakých třiadvacet a klidně jsem po probděné noci s ním jela celý den jako fretka. Nebo jsem, když zrovna spal, dokázala vstát ve tři ráno a jít na počítači dohánět resty. Nebo naopak uléhat až ve dvě. To už prostě nedokážu. Roční dcera na tom ovšem vydělává, dost často usínáme spolu. A to je vlastně hezké.  

    Příliš volnosti škodí stejně jako to, když se pro děti obětujeme, říká Katka Králová z Nevýchovy

    Příliš volnosti škodí stejně jako to, když se pro děti obětujeme, říká Katka Králová z Nevýchovy

    Ve snaze respektovat dítě a vyhnout se přísné výchově dnešní rodiče často sklouznou do jiné pasti, a tou je výchova "všechno pro dítě". Takové riziko…celý článek

  • Neřešíte, nespěcháte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    U prvního dítěte jsme se moc těšili, až začne lézt, sedět, chodit... A syn začal hodně brzy, a my jsme z toho dokonce nejdřív měli radost, než nám došlo, že chodící osmiměsíční tvor bez kouska rozumu je poměrně tvrdý oříšek. Ale přesto jsme dále chtěli, aby už už mluvil, šel do školky, do školy... A teď bude maturovat a vlastně to všechno strašně rychle uteklo. U dvou malých dětí už nespěcháme. Jasně, máme radost, když se naučí něco nového, ale rozhodně se s nimi nikam neženeme. 

  • U doktora si myslíte své

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdysi jsem si myslela, že dětští doktoři mají pravdu. Koneckonců na to studovali. Ale jelikož jsme za oněch téměř dvacet let, co k nim s dětmi postupně chodím, slyšela už poměrně dost protichůdných tvrzení, už je zase tak vážně neberu, pardon. Namátkou piškoty až v roce, piškoty v půl roce, první boty co nejpevnější, první boty co nejměkčí, alergeny při kojení nikdy, alergeny při kojení jakékoliv. 

    Knížky o Vánocích pro děti: Tyhle vám určitě doporučujeme

    Knížky o Vánocích pro děti: Tyhle vám určitě doporučujeme

    Jakmile se přiblíží Vánoce, začneme doma shromažďovat knížky na tohle téma a každý rok je znovu čteme. Většinou začínáme nejpozději se začátkem adventu.…celý článek

  • O to více si to užíváte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco na první dítě ve všem dost spěcháte, potomka na stará kolena si užíváte. Nevadí vám, že se s ním kloudně nedomluvíte, naopak když to jen trochu jde, jdete si odpoledne místo toho, abyste ho rozvíjeli, lehnout s ním. 

  • Nikdy nebudu...

    Autor: Shutterstock.com

    Coby mladí rodiče jste měli vždycky jasno, co vaše dítě nikdy dělat nebude a taky co nikdy nebudete dělat vy. Já jsem si třeba vážně myslela, že bych nikdy neobtěžovala starší sourozence tím, aby hlídali mladší děti – asi z toho důvodu, že jsem tehdy takovou možnost neměla. Dneska s malými dětmi tenhle servis ze strany velkých rádi využijeme, a dokonce jim za to někdy zcela nevýchovně zaplatíme. Takových postojů už jsme změnili více. 

    10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

    10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

    Zvláště během prvního těhotenství máme dostatek času na načtení důležitých informací i přípravu bytu pro miminko. Je to taky doba, kdy si jeho příchod…celý článek

  • Nikdo nám neradil, zato teď

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když byly naše velké děti malé, nebylo moc kde hledat radu, jak na ně. Vrstevníci žádné děti neměli, internet teprve hodně pomalu začínal, knížek moc nebylo. Přežili jsme my i děti. Dneska můžeme řešit každý pupínek i sebemenší záchvat vzteku ve webových diskusích, případně si vybrat z asi deseti výchovných směrů, které jsou občas v přímém rozporu.  

  • Peníze a ještě více peněz

    V době, kdy byly naše velké děti malé, jsme taky neměli moc peněz, a tak občas na konci měsíce došlo na látkové plenky čistě kvůli tomu, že na papírové už nebylo. Mimochodem – stály stejně jako dnes, ačkoli platy byly výrazně nižší. Dneska jsou látkové plenky cool. Cool je taky mnoho jiných věcí a všechny stojí překvapivě hodně peněz, které dnešní čtyřicátníci s prvním a často jediným dítětem rádi platí, aby měl potomek to nejlepší, co se hraček a oblečení a jídla týče. 

  • Výchova a všechny pohledy na ni

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A  propos, výchova. V 90. letech jsme do toho šli s tím, že nechceme být takoví prušáci jako naši rodiče, a tak jsme se s dětmi mazlili, nosili je, a dokonce jim dovolili, aby s námi spali v posteli, což všechno je dneska čím dál víc normální, alespoň u části rodičů. Ale zatímco před dvaceti lety jsme věřili, že je normální a fajn děti například chválit a povzbuzovat, nyní už se to zase nedoporučuje, aby se jim nebrala motivace. Tak uvidíme, jak to dopadne. 

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Nejroztomilejší fotky královských dětí George a Charlotte: Jak rostou?

    Děti jednoho z nejsledovanějších párů na světě rostou jako z vody a jsou čím dál tím roztomilejší. Podívejte se na téměř třicítky nejhezčích fotek…celý článek

  • Úvazek na čtyřicet let

    Velká rodinná oslava
    Velká rodinná oslava
    Autor: Shutterstock

    Víte, co je na tom, mít děti se zhruba dvacetiletým odstupem, asi nejkurióznější? Že to pro vás znamená asi tak čtyřicet let péče o děti v kuse. Do toho musíte jít s jistým odhodláním a nadhledem zároveň.

    Dítě brečící v letadle? Společnost dala všem cestujícím letenky zadarmo

    Dítě brečící v letadle? Společnost dala všem cestujícím letenky zadarmo

    Létání s malými dětmi bývá občas utrpení pro všechny. Děti bolí uši nebo se prostě nudí, a proto brečí. Jejich rodiče jsou zpocení až na zádech, jak…celý článek

    6 maličkostí, kterými děti potěšíte a dáte jim najevo, že je máte rádi

    6 maličkostí, kterými děti potěšíte a dáte jim najevo, že je máte rádi

    Dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu se o ně staráte. Snažíte se jim dát to nejlepší, vychovat z nich soběstačné a šťastné jedince. Tak proč…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku