Psycholog Václav Mertin radí: Jaké hračky dětem koupit a jaké ne?

Psycholog Václav Mertin radí: Jaké hračky dětem koupit a jaké ne?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. prosince  2016 
 06:00

Patří vaše dítě mezi ty, které si k Vánocům dlouhodobě přejí jednu velkou věc, nebo spíše vyžadují spoustu dárků, přičemž svá přání ještě obden mění? Jak k jejich přání přistupovat, abyste jim udělali radost, ale zároveň jim neublížili nebo je nerozmazlili? A co když se Vánoc s dětmi z nějakého důvodu letos obáváte? Poradí vám psycholog Václav Mertin na chatu webu Supermámy už v pondělí 12. prosince od 11.30 hodin. 

Moc se mi líbí zvyk, který zavedla jedna má známá: má čtyři syny a na Vánoce dostane každý z nich jeden velký dárek. Kromě toho dostane každý z nich jeden menší na každou adventní neděli. Takže nakonec mají dárků docela hodně, ale rozhodně jimi nejsou zavalení, mají čas si každý doopravdy vychutnat. Navíc se v tomto systému věnuje výběru dárků pečlivá pozornost, takže to bývá trefa do černého.

Nejlepší dárky pro předškoláky. Co dát klukům a co holkám?

Nejlepší dárky pro předškoláky. Co dát klukům a co holkám?

Je jim tři až sedm let a s hračkami si vyhrají tolik jako nikdy v životě. Výrobci to vědí, a tak je nabídka právě pro tuto věkovou kategorii asi největší…celý článek

Bohužel, my rodiče často měříme lásku množstvím dárků pod stromečkem. Snažíme se dětem co nejvíce prodloužit onu magickou chvíli a možná se jim snažíme dát všechno, co my jsme jako malí neměli, ale toužili jsme po tom. 

Václav Mertin, školní psycholog
Václav Mertin, školní psycholog
Autor: archív Václav Mertin
Pak si děti spojují Vánoce jen s dárky? Jak se tomu vyhnout? "K Vánocům u nás dárky nepochybně patří. Ale stejně důležité je, abychom byli jako rodina pohromadě, abychom si zahráli společně hry, chodili ven, abychom se spolu trochu koukali na pohádky, abychom si užili cukroví. Pokud jsou Vánoce jenom dárky, tak jsou trochu chudé, byť by těch dárků bylo hodně. Možná by si dospělí měli vzpomenout na vlastní dětství a možná se jim vybaví vůně Vánoc, jesličky, tradiční kapr, návštěva prarodičů atd. Dárky tvoří jenom kousek, přestože byly úžasné," říká psycholog Václav Mertin. 

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, mám syna 7 let, který si přeje panáčky Deseptikonů, autíčka a jiné klučičí věci. Chtěla bych mu k Vánocům dát i něco, co by pro něj bylo přínosné. Něco, co by ho trošku rozvíjelo, ale bylo to zároveň zábavné. Co doporučujete? Děkuji! (Alena Nová)
Foto
Je prima, že myslíte na syna, leč myslete i na sebe, na dny, kdy je ošklivo, venku prší nebo se syn vzapmatovává po nemoci, nemůže moc lítat, ale už ho nebaví ležet. Hrát hry na tabletu, koukat na filmy nejde pořád, takže přijdou k uplatnění hry. Společenské, deskové, rodinné – je úplně jedno, jak je nazvete. Důležité je, aby si mohli hrát s ním a aby to i vás dospělé bavilo. Dnes je množství her. Rozhodně bych nevynechal ani klasické, tedy kvarteta, černý petr, pexeso, člověče nezlob se. U hry je vždycky (podobně jako u knížky, filmu) je vždycky riziko, že bezvadná hra nebude bavit vašeho syna nebo vás rodiče. Osobně bych se obracel na zavedené výrobce, kde riziko neúspěchu je menší. Každý máme své zkušenosti. Já bych hledal u firmy Ravensburger, která má nepřeberné množství her, ale i skládanek (ani ty nejsou marné) a zmínim i jednu osvědčenou českou a tou je DINO. Dneska už není možné, aby se jeden člověk vyznal ve všech hrách – já bych si klidně nechal poradit v obchodě.
?
Dobrý den, mám sedmiletou neteř a ráda bych jí koupila deskovou hru, kterou by mohli hrát celá rodina a aby ideálně i rozvíjela její dovednosti (např. prostorové vidění či logické uvažování). Neměl byste nějaký tip? :) Děkuji moc! (Erika Baumannová)
Foto
Váš úmysl chválím. Deskové hry mají řadu předností. Zejména, když ji hrají i dospělí s dětmi. Naprostá většina her u nás prodávaných je pěkná, jenže je to jako s knížkami, filmy, oblečením, jídlem. Je to veskrze individuální a radit znamená riskovat, že se člověk netrefí do vkusu neteře i její rodiny. Když budu hru kupovat, nechám si poradit a podívám se na osvědčené značky, u kterých je menší pravděpodobnost, že se netrefíte. Když zvednu oči, koukne na mě složená Eiffelova věž , což není desková hra, ale firma Ravensbureger, která ji vyrobila, nabízí množství velmi slušných her pro všechny věkové kategorie. A kdyby bylo úplně po mém, tak já miluju Člověče, nezlob se. Ale to moc velká inspirace není, že?
?
Můj muž vymyslel, že mi dá k vánocům žehličku, protože dárky mají být praktické. Nechci, už proto, že mi to nepřijde jako dobrý příklad před dětmi. Mám pravdu? (Majka, Brněnsko)
Foto
Doufám, že manžel Vám dá ještě něco hezkého, překvapivého, milého a třeba i neužitečného. Možná byste mu mohla sdělit, co by vám udělalo radost. Pak bych bral i žehličku trochu jako legraci. Nebo bych se tvářil, že je asi žehlička pro něho a že to je moc pěkný dárek. Já bych to nedramatizoval. Asi spolu nejste první rok, tak už ho trochu znáte. Možná kdybyste mu trochu pomohla a postrčila ho, proběhly by vánoce v pohodě i s žehličkou. Umím si představit závažnější prohřešky než je praktický dárek k vánocům. A myslím, že děti to poznamená méně než si myslíte.
?
Překvapilo mě, jak moc děti ve školce řeší, kdo co si přeje k vánocům a děti na základě toho dokonce uzavírají různé koalice. Čtyřletou dceru to dost trápí, protože navíc nedokáže rozlišit, co si děti přejí a asi dostanou a co si vymýšlejí (největší lego na světě, které tobě maminka nikdy nekoupí a podobně...). Ráda bych, aby se tím tolik netrápila, ale jak s ní o tom mluvit - nechci říkat, že ostatní děti jsou hloupé nebo tak něco. (Veronika)
Foto
Děti normálně přehánějí, vytahují se - na tom není nic špatného. Fakt, že to vaše dcera nedělá by mě nevedl k závěru, že jsou hloupé. Myslím, že nejde o trápení, které bych řešil nad míru. Samozřejmě malé děti se takovým "útokům" bránit neumějí, ale ve zdraví to přežijou. Řekněte dceři, že vy uděláte největší rohlíček (a taky jeden velký rohlík udělejte), nejlepší vánočku, kterou nemá nikdo na světě, že vám Ježíšek přinese nejkrásnější stromek (a jestli ho zdobíte vy, tak si ozdobíte nejkrásnější stromek). A malinko jí můžete říct, že to jsou kecky, že největší lego by se jim ani do bytu nevešlo. Myslím tedy, že jde o trauma, které odezní nejpozději pod stromečkem.
?
Moje dcera (5 let) vůbec neví, co si má přát k Vánocům... Přitom rozhodně "nemá všechno". Je to v pořádku? nedělám něco špatně? (jana22)
Foto
Soudím, že neděláte něco špatně. Vy ji přece znáte a víte, co by jí asi mohlo udělat radost. Rozhodně ji nepřesvědčujte, že si musí něco přát. Dcera je v pořádku.
?
Děti dostávají pravidelně peníze od babičkyv obálce. Myslíte si, že je dobré jim dovolit, aby peníze utratily podle svého, nebo je vhodné jim dát jen část a další až později, aby vše neutratily za hlouposti? (Majka)
Foto
Pochopitelně záleží na částce. Do padesátikoruny bych nechal utratit, větší částky bych deponoval. Tedy jsou stále jejich, ale nákup musí projít naší cenzurou.
?
Sedmiletý syn na nás utočí s dotazem, zda dárky nosí ježíšek, jak tvrdíme my, nebo rodiče, jak mu tvrdí spolužáci v první třídě. Vytrvat? Prozradit? (Jana V. )
Foto
Dárky nosí Ježíšek a dáváme si je také my. Já si myslím, že děti, které věří na oba zdroje dárků, dostanou víc. Od vás a ještě od Ježíška.
?
Dcera mého muže z prvního manželství k nám přijíždí vždy na Boží hod a hrozně se chlubí tím, co všechno dostala - platí to nový přítel jejich matky. Naše děti prostě tolik nemají a je jim to líto. Nechci přistoupit na tuhle hru a dávat jim taky tolik, ale jak jim vysvětlit? (Madla)
Foto
Nevím, jak máte velké děti, ale já bych jim dopředu řekl, že Ivanku??? dobře známe, víme, že je chlubilka, že ji vyslechneme, ale to je tak asi všechno. Vy byste měla Ivanku malinko usměrnit, když o tom vypráví moc dlouho. Ještě dětem řekněte, že každá rodina to má trochu jinak, že někde si dárky nedávají vůbec, jinde jen malinké, někde veliké. Trošku toho trápení vaše děti unesou. Rozhodně bych nepodléhal tlaku zvnějšku.
?
Unesou děti verzi, že část dárků nosí ježíšek a část si dáváme sami mezi sebou? A od jakého věku by se na tom měly podílet? (Monika)
Foto
to je přesně moje verze. Já si totiž myslím, že je krásné vymýšlet dárky (byť mě to dělá velké potíže)a dávat dárky. Já bych začal od tří, čtyř let, byť třeba úspěch nebude úplně veliký a budeme muset dítě k něčemu postrčit, ale to mi nevadí.
?
Máme s exmanželem děti ve střídavé péči, vánoce budou letos trávit u mě, loni byly u něj. Dárky kupujeme po společné dohodě, funguje to perfektně. Ale můj nový přítel chce dětem koupit i něco za sebe, což vůbec nepovažuju za nutné, nechci, aby si zvykaly na takový přísun darů... on je jinak skvělý, stará se o ně všechno, takže ho tím nechci nějak zarmoutit, ale přemýšlím, jak z toho ven. (Jarka)
Foto
Jestli u vás nosí dárky Ježíšek, pak nevidím problém. Pokud si dáváte dárky sami, pak vlastně taky nevidím problém. Možná dává dárek babička s dědou, možná strýček, možná něco dostanou na besídce, proč by nemohly dostat od Vašeho přítele. Já na tom nevídím nic špatného.
?
Mám tolik nápadů, co dát dětem pod stromeček, ale nechci je zavalit, takže jim samozřejmě všechno nekoupím. Ale další příležitost bude až v létě, kdy mají oba synové narozeniny. Je velký rodičovský hřích dát jim nějaký dárek jen tak mezitím? Jak to zaobalit? :-) (Laďka)
Foto
Podle mě je to naprosto v pořádku. Já řadu dárků dávám hned, protože bych zapomněl, kam jsem je dal. Ale vážně. Je tolik příležitostí - třeba vysvědčení, první jarní den, velikonoce anebo opravdu jen tak. Ty překvapí někdy ještě víc než ty, které dostáváme plánovaně.
?
Dá se říci, jestli existuje nějaký doporučený cenový limit na dárky pro pětileté a desetileté dítě? (Irena)
Foto
Neexistuje. Když se rozhodnete, že koupíte kuchyňku, tak ji za stovku nepořídíte. Když chcete koupit tablet nebo notebook, tak musíte dát víc než tisíc. Když chcete koupit kolo... a mohl bych pokračovat. U dárků nepřepočítáváme všechno na peníze.
?
Dobrý den, pane doktore. Můj dotaz se týká spíše prarodičů. K těm jezdíme mezi svátky. Zatímco moji rodiče dají dětem jednu vkusnou věc, tchanovci neznají vkus ani miru. Je v pořádku moje představa, že si tyto hračky nechají na hraní u nich? Jezdíme tam celkem často. Doma se snažíme množství hraček korigovat a osvědčilo se nám to. Tchyně se tento můj požadavek hrozně dotýká. Děti ho berou v pohodě. Děkuji za odpověď. (jana n.)
Foto
Pokud by si děti chtěly vzít dárky domů, nebránil bych jim. Leč nutil bych je, aby si větší část nechaly u prarodičů - ať se mají na co těšit, až tam pojedete.
?
Dobré dopoledne, dceři je osm a řekla, že nechce žádnou hračku, ale mobil... nejde o peníze, i když tak drahý dárek jí kupovat nechci. Ale mám dojem, že cokoli jiného ji zklame, spolužáci mobily už skutečně mají, i když ne úplně všichni. Sama ze školy zatím nechodí. Koupil byste jí ho? (Maruška)
Foto
Pokud bych vyhodnotil, že dcera mobil potřebuje (např. chodí sama na kroužky a z nich domů nebo něco podobného), tak bych koupil. S tím, že pak bych limitoval kredit nebo by si na vyšší kredit musela "vydělat".
?
Minulé Vánoce dostala dcera od dědečka nechtěný dárek - brusle. Děkovala dědovi, usmívala se, ale já jsem na ní poznala, že není šťastná. Na přání děděčka šli spolu bruslit. Vůbec jí to nešlo, děda ztratil trpělivost a nakonec ji zbil přímo na kluzišti před lidmi, kteří ho napomínali. Dcera se vrátila z tohoto bruslení zbitá, uplakaná a následně onemocněla (byla jí tam zima) a skončila na antibiotikách. Děda to komentoval, že je dcera z "panskýho", měšťačka rozmazlená a vyčetl nám, že děti fyzicky netrestáme. Letošní Vánoce jsme se rozhodli, že bude lepší dědečka nezvat. Souhlasíte ? (Zuzana Medková - Marková)
Foto
Pokud dědu nepřesvědčíte, že dárky mají udělat v první řadě potěšení dítěti, tedy obdarovanému, pak doporučuji nezvat. Proč si kazit vánoce
?
Můj muž chce, abychom si k vánocům nedávali žádné dárky, že je to škoda peněz. jednak je mi to líto a navíc si myslím, že to není správné ani kvůli dětem, co myslíte vy? (markéta)
Foto
Vzájemné obdarovávání patří k pozitivním charakteristikám života. Možná by šel najít kompromis - pár věcných dárků a potom dárky nehmotné, výlet, návštěva divadla, kostela (půlnoční) - tedy něčeho, co by děti bavilo, z čeho by měly hezký zážitek. Ale nějaké věci by měly dostat.
?
Je lepší jede jeden velký dárek nebo hodně malých? (linda, nachod)
Foto
Osobně zastávám názor, že jeden velký dárek představuje velké riziko. Možná u velkých dětí (např. notebook), ale u malých bych šel cestou více menších dárků.
?
Dcera si přeje nevkusné panenky, já jsem pro jí to koupit, manžel proti. Co dělat? (Karolína)
Foto
Ke vkusu dítě vychováváme pozvolna a postupně. Myslím, že nevkusné hračky v útlém věku nikterak neublíží. Přidávám se spíš k Vám.
?
Syn začal chodit do školky a každou chvíli mění svá přání pod stromeček podle toho, co si zrovna přeje polovina jeho spolužáků - tvrdí, že to moc chce, ale přitom jsou to věci, které ho podle mě bavit nebudou. Mám mu dárek vybrat sama nebo koupit nějaké momentální přání? (Julie)
Foto
Vždy jsem měl pocit a mám ho dosud, že něco by mělo být podle přání dítěte (po naší cenzuře a v omezené míře) a něco by mělo být podle nás. Lepší variantu jsem zatím neobjevil.
?
Čekají nás první vánoce po rozvodu - na Štědrý den budou děti u mě, druhý den budou mít dárky u tatínka, který odmítl možnost, že se nějak domluvíme a koupíme jim je společně. Takže se bojím, že se mě bude snažit nějak trumfnout a vůbec nevím, co s tím. Neublíží dětem už to, že budou mít vlastně dvoje dárky? (Lucie)
Foto
Samozřejmě, že je nevýhodné, když se rodiče snaží trumfnout. Na druhé straně to neberte úplně osobně, tedy „že Vás trumfnul“. Když uděláte hezkou atmosféru, tak děti přijmou, že mají méně. Hlavně neznevažujte dárky toho druhého.
?
Dobrý den, je potřeba, aby děti dostaly věcí stejně nebo je jim to jedno, pokud každému splníme to, co si přejí? (Marika, Kladno)
Foto
Myslím, že děti čekají na ty své dárky, někdy se ani moc o druhé nezajímají. Neměly by dostat výrazně jinak, ale pokud jsou se svými dárky spokojené, neřeší druhé.

Hračky pro starší děti: Brýle pro virtuální realitu, 3D puzzle, filmařská sada

Hračky pro starší děti: Brýle pro virtuální realitu, 3D puzzle, filmařská sada

Nevěřte tomu, že velké děti si nechtějí hrát. Jen je mnohem těžší najít hračky, které by je bavily. A bohužel – někdy se to nedaří, protože je až příliš…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku