Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory

  • Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory
    Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    6. ledna  2017 
     06:00

    Vzpomínám si, co mi kdysi řekla moudrá babička. Jestli budeš mít někdy syny, vychovávej je tak, jak by sis sama přála, aby se jako muži jednou k tobě chovali. Syny mám tři a musím říct, že na tuhle radu myslím neustále. Jen se bojím, že to asi nedělám úplně perfektně. Jak tedy vychovávat kluky, aby z nich byli v dospělosti novodobí rytíři?

  • Podporujte v nich chlapství

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Kluci chtějí být kluky. Podporujte to a neodrazujte je od toho. Mají rádi bojůvky, hry v bahně i v křoví. Proč je kárat za to, že jsou odření, poškrábaní a že museli nutně zachraňovat v jezírku tu žábu? Naopak, jen ať se toulají v dešti, ať zachraňují zvířátka, ať strčí do chlapečka ve školce, který právě ubližuje holčičce, do které je ten váš synek zakoukaný. Kluci mají zápasit, bojovat – samozřejmě stanovte hranice. Ale jinak? Dejte jim volnou ruku.

  • Učte je, jak pracovat s pocity

     

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Silný, velký a mlčící muž s drsným pohledem typu macho může být přitažlivý na velkém plátně v kině, ale přiznejme si, v reálném životě chceme muže, kteří vědí, že emoce nejsou sprosté slovo, a umějí s nimi zacházet. Jestli svému synovi řeknete, když je naštvaný „hlavu vzhůru, není to přece žádná tragédie“, naučíte ho skrývat své pocity, a to není dobře. Kluci se obecně zaměřují spíše na problém než na emoce, takže je na vás, mámy, abyste své kluky učily, že emoce, smutek, hněv i strach jsou normální, že odezní a že je to v pořádku.

     

  • Učte je, aby byli empatičtí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když naučíte svoje syny, aby pochopili, jak se někdo jiný cítí, budou z nich zcela zaručeně jednou lepší přátelé i lepší manželé a tátové. Empatie je cennou sociální dovedností, která pomáhá lidem vcítit se do ostatních a zabrání jim dělat věci, které jsou špatné a škodlivé. Průzkumy dokonce ukazují, že muži s vysokou emoční inteligencí jsou úspěšnější i v práci a jako šéfové jsou mnohem lepší než jejich neempatičtí kolegové. Pěstujte situace, ve kterých lze empatii trénovat, povzbuzujte kluky, aby četli víc romány. Při čtení prý zapojujeme ty části mozku, které používáme k pochopení fiktivních postav. Mnohem líp pak budou chápat i reálné osoby.

  • Posilujte v nich zdravou sebedůvěru

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    V kurzu jsou chlapi, kteří mají potřebnou dávku zdravého sebevědomí, nikoli ušlápnutí mamánci, kteří se bojí vyjít večer ven se psem. Když své syny naučíte, aby si byli jisti sami sebou, budou pak mnohem kompetentnější a lepší. A být sebevědomý neznamená být nafoukaný! A jak na to? Nepoužívejte falešnou chválu typu: „Ty jsi ten nejchytřejší kluk na světě!“ Nebo: „Jsi nejlepší fotbalový útočník!“ Podporujte jeho úsilí a talent, ale nepřehánějte to. Děti zvládnou lépe problémy, když jsou chváleny za to, že udělají dobře úkol, než když slyší obecnou chválu. Nikdy taky svým synům neříkejte: „Tohle kluci nedělají." Nebo naopak: "Tohle kluci dělají.“ Útočná slova nikdy sebedůvěru nezvýší!

     

  • Vštěpujte jim úctu k ostatním

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Kluci, kteří vyrůstají v prostředí, kde se ctí autority a názory starších, bývají mnohem lepší partneři v dospělosti. Naučit se respektu k ostatním je jedna z nejdůležitějších deviz výchovy chlapců. Nastavte pravidla a prosazujte je. Jakmile je syn poruší, musí vědět, že za to bude potrestán, třeba že nepůjde ven s kamarádem nebo se nebude dívat večer na televizi. Pokud budete rozmazlovat své syny a nebudete trvat na splnění povinností, časem se může stát, že nebudou dostatečně motivovaní a nakonec z nich vyrostou bezcitní muži. Jděte příkladem, chvalte před syny učitele, trenéry a rodiče jejich kamarádů, mluvte o nich s respektem, nepomlouvejte je a neurážejte.

  • Učte je projevovat lásku

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Vzpomeňte si, jak moc váš syn miloval objetí, polibky a mazlení, když byl malý. V okamžiku, kdy udeří puberta, už to zřejmě tolik nebude chtít. Je normální, že se začnou v tomto věku chlapci oddalovat od svých matek za účelem získání nezávislosti. Přesto i v téhle chvíli nepřestávejte s láskyplnými pozornostmi, i když váš syn bude odolávat a vaši ruku odstrčí, vytrvejte a snažte se ho obejmout aspoň večer před spaním. I patnáctiletí kluci potřebují mámin dotek a objetí, jen to ne vždy dají najevo. Kluci potřebují zažívat fyzickou něhu, jedině tak se z nich stanou později muži, kteří umí dávat najevo lásku.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku