Jsou vaše děti úzkostné a bázlivé? 7 způsobů, jak jim pomoct

  • Jsou vaše děti úzkostné a bázlivé? 7 způsobů, jak jim pomoct
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. ledna  2017 
     06:00

    Úzkost je součástí života každého z nás, ovšem jen do určité míry. Ovšem jakmile zažívají úzkost děti, může to být pro ně frustrující a děsivé. Jak jim pomoct pochopit jejich úzkosti a strachy a jak jim říct, že tyhle pocity jsou normální a že je pouze potřeba naučit se s nimi pracovat?

  • 1. Říkejte jim a opakujte, že je to normální

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Úzkost je tělesná reakce na hrozbu, která je nejasná. Děti mají leckdy strach bez toho, aniž by měly důvod. Tak to je, a pokud nejde o patologickou úzkost, je to normální jev a jeden z nejrozšířenějších jevů vůbec. Například separační úzkost u malých dětí je běžná věc, která s postupujícím věkem odeznívá. Učte děti, že i úzkost se dá překonat a že ji prožívá každý.

  • 2. Využijte úzkost k výuce

    Autor: iStock

    I když je lákavé snažit se děti ukrýt před nepohodlím a strachem, není třeba pokaždé děti zavírat do skleněné koule. Jistě, dítě, které vyrůstá v rodině, kde je přehnaně úzkostná matka nebo otec, bude mít tendenci reagovat podobně úzkostně. Nicméně pokud vyrůstá v rodině, kde vše funguje tak, jak má, je dobré učit děti i v úzkostné situaci vytěžit to nejlepší. Učte je, jak čelit rizikům, nabízejte jim podporu a diskutujte o úzkosti v malých a zvládnutelných dávkách.

    Na druhou stranu, na dětskou úzkostnost se dá pohlížet i jako na docela dobrou vlastnost – dětský psycholog Zdeněk Matějček tvrdil, že zvýšená citlivost vůči podnětům znamená mimo jiné i to, že dítě žije bohatší život. Více toho vnímá, s více věcmi se vyrovnává. Pokud ho podpoříme, překoná úzkostnost, ale zůstane mu zvýšená vnímavost, což je rozhodně mnohem lepší vlastnost než jistá otupělost vůči podnětům a cynismus, které přitom rodiče často neřeší. 

  • 3. Naučte se rozpoznat příznaky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je dobré, když se už v batolecím a předškolním věku naučíte vystopovat situace, ve kterých se dítě necítí dobře a kdy hrozí, že bude reagovat úzkostně. Kdy je dítě vzteklé, kdy se bojí? Jaké situaci se vyhýbá (například nechce chodit kolem domu, kde mají velkého psa)? Všechny podobné situace mohou být indikátorem pocitů, které dítě prožívá.

  • 4. Mluvte s nimi a odpovídejte jim

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Máte-li pocit, že vaše dítě prožívá úzkost, povzbuzujte je, aby s vámi o tom mluvilo. Když se zeptá, odpovídejte. Ptejte se, čeho se bojí a proč. Poslouchejte. Není nic lepšího, než když mu dáte najevo, že vás jeho pocity zajímají. Dítě musí mít pocit, že jste tu pro něj kdykoli a že ho milujete. Nesnižujte jeho názor, nebagatelizujte – vnímání dítěte je jiné než vaše vlastní.

     

  • 5. Snažte se je rozptýlit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je dobré sdílet s dětmi jejich úzkost, a pokud se právě cítí špatně, věnujte jim více času. Aktivně vymýšlejte nějaké aktivity, které ho zaujmou a pomůžou mu na úzkost zapomenout. Hrajte si spolu, čtěte si, jděte ven, povídejte si. Například pohyb je skvělý lék proti úzkosti a stresu. Pokud to jde, zahrajte si s ním venku fotbal nebo se hoňte, prostě cokoli.

  • 6. Minimalizujte svoje vlastní úzkosti

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Někdy stačí, když se zklidní rodiče, zvláště maminka. Jste-li ve stresu a zažíváte úzkost, proberte to s někým, kdo vám může pomoct, abyste harmonizovali svoje chování. Úzkostliví rodiče podvědomě, aniž to vlastně chtějí, mohou prohlubovat i úzkostné chování u svého dítěte. Když je dítě vystrašené a úzkostné, je pro něj potřebné, aby rodiče byli v klidu, nikoli nervózní.

  • 7. Udržujte rituály a nepřetěžujte dítě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná máte pocit, že čím víc bude mít dítě koníčků a kroužků, tím bude více v pohodě. To ale není pravda, neplatí to určitě pro všechny děti. Jakmile toho naložíte dítěti třeba v pěti letech až moc, přetížíte ho a dítě bude ve stresu z toho, že to nezvládá. I malé děti potřebují odpočinek, chvíli na to, aby si jen tak blbly a hrály, tak na to myslete. A určitě je dobré u úzkostnějších dětí dodržovat každodenní rituály, které mu dodají pocit jistoty. Řád, na který se můžou spolehnout, je zbaví úzkosti a pomůže jim v problematických situacích.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku