13 důvodů, proč se dítě chová jako spratek. Mohou za to rodiče!

  • 13 důvodů, proč se dítě chová jako spratek. Mohou za to rodiče!
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    27. července  2018 
     06:00

    Děti přicházejí na svět s odlišnými povahami, liší se jejich temperament, zájmy i záliby. Celkové nastavení člověka nelze výchovou zase tak moc ovlivnit, ale na druhou stranu pokud se dítě chová jako spratek – výstižnější slovo asi nenajdeme – bývá to až příliš často vina rodičů. Jak to? 

  • Proč za to mohou rodiče?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

     

     

    Děti spoustu věcí pochytí od svých vrstevníků nebo třeba z televize, naopak na jejich výchově se podílejí i škola a další lidé mimo rodinu. Ale základ je na rodičích, i když se jim to nemusí zdát fér, jsou to právě oni, kdo musí děti usměrňovat ze všech nejvíce, uvedla pro web Popsugar.com Elaine Rose Glickman, autorka knihy Your Kid's a Brat and It's All Your Fault (Vaše dítě je spratek a je to vaše vina). A sepsala 13 problematických věcí, které – mnohdy nevědomky – dělají rodiče rozmazlených dětí. 

  • Omlouváme problematické chování

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Pokud dítě kouše, neúměrně kňučí, bije vás a další lidi, jakmile není jen trochu spokojeno, spousta rodičů to omlouvá s tím, že je příliš malé a neumí jinak vyjádřit negativní emoce. To sice může být do jisté míry pravda, ale neznamená to, že by si rodiče měli nechat takové chování líbit. Neoplácejte stejným, ale dejte potomkovi najevo, že tudy cesta nepovede, ačkoli to nejspíše nezabere hned. 

  • Nedáváme jim zodpovědnost

    Mnoho rodičů se bojí nechávat dětem s tím, jak rostou, také více zodpovědnosti a samostatnosti, takže dítě pak nemůže dozrávat tak, jak by mělo. Elaine Glickman soudí, že pokud se dejme tomu devítileté dítě nezvládne vyrovnat s tím, že nedostane vše, co chce, okamžitě, je to důsledek právě takového přístupu. 

  • Svalujeme vinu na jiné, třeba na televizi

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Může se stát, že dětem dovolíme nějaký film, televizní pořad nebo počítačovou hru, které nejsou tak nevinné, jak jsme doufali, a potomci se z nich mohou učit špatným vzorcům chování. Bylo by ale chybou, kdyby to skončilo tímto konstatováním nebo případným vypnutím pořadu, tím to teprve začíná: měli bychom s dětmi mluvit o tom, proč se nám uvedené chování nelíbí, co je na něm špatně a jak by měla vypadat reakce, která je podle nás v pořádku. 

  • Pokřivené vnímání rodičovství

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Samozřejmě všichni chceme pro své děti to nejlepší. Ale pozor, neznamená to, že jim budeme dělat vše, co jim na očích vidíme, aby jim snad něco nebylo nepříjemné. Umění správné výchovy spočívá i v tom, že zvládneme i nepříjemné věci jako všelijaké omezování dětí, vymezování hranic a podobně. Zrovna tak bychom neměli vystupovat v roli toho, kdo dítě neustále baví a vymýšlí mu všelijaké aktivity bez nároku na oddech. 

  • Až moc časté ano

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Naše děti opravdu nerady slyší "ne" z rodičovských úst, ale pokud jim příliš často říkáme "ano" – třeba bychom rádi, kdyby šly spát, ale nechceme se s nimi hádat, a tak jim dovolíme, aby si potichu hrály v obýváku, kde si čteme – zvyknou si na to. A budou to považovat za svůj přirozený nárok: dostat kdykoli to, oč požádají. 

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Zatímco někteří rodiče děti v jídle nijak neomezují a doufají, že z případných špeků vyrostou, jiní nutí už pětileté holčičky, aby si hlídaly, kolik…celý článek

  • Jsou moc malí, říkáme

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Ani to, že je dítě ještě malé, neznamená, že by mu mělo projít všechno. I malým dětem, jako jsou batolata, můžete ukazovat, jak má vypadat vhodná reakce na různé situace, učit je rozlišovat dobré chování od špatného. Samozřejmě že se dvouleté dítě občas vzteká, je to normální, zatímco v sedmi už to normální není, ale i ve dvou letech má smysl to řešit. 

  • Když ho necháte, aby vám nadávalo

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Pokud se k vám vaše dítě před ostatními lidmi chová neuctivě, odmlouvá, nebo vám dokonce nadává a vy na to nijak nereagujete, děláte chybu a bude jen a jen vaše vina, když se takové chování bude stupňovat. "Pokud necháte dítě, aby s vámi mluvilo způsobem, který by byl třeba v případě vašeho partnera, kolegy nebo prodavače v obchodě nepřijatelný, je to další důkaz toho, že je to spratek," míní Elaine Glickman.

  • Chtějte po nich slušné chování od malička

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Už od útlého věku po dětech chtějte chování, které od nich budete časem vyžadovat, ačkoli jsou zatím moc malé na to, aby se tak chovaly. Máme na mysli třeba to, aby se učily poprosit a poděkovat. Nebo to, aby si nebraly cizí věci bez ptaní. Aby si uklízely hračky. Aby vám pomáhaly. 

  • Snažte se vidět dítě v souvislostech

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Je těžké si připustit, že vlastní potomek je nesnesitelný rozmazlený spratek nebo že na to má přinejmenším náběh, když s ním kromě náročných okamžiků zažíváte i ty, kdy ho nelze nemilovat. Ale uvědomte si i ty náročné okamžiky, vezměte v potaz, když vás na něco takového upozorní ze školky či ze školy, všimněte si, jak se chová na dětském hřišti. A přiznejte si, pokud už je to za hranou. 

  • Neřešíte chování na veřejnosti

     

    Pokud necháte dítě, aby se vztekalo a křičelo na celé nákupní centrum nebo

    ...
    ...
    Autor: iStock.com
    restauraci, než dokončíte nákup či dojíte jídlo, ukazujete mu sice, že s vámi nehne, ale zároveň mu sdělujete, že může zkazit zážitek spoustě ostatních lidí a že vás to nijak nezajímá. A to není nejlepší příklad. Lepší bude, když s ním odejdete a proberete s ním jeho problematické chování o samotě. 

  • Bojíte se, že disciplína dítěti ublíží

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je možné, že nechcete být příliš přísnými rodiči jako minulé generace, a proto dětem povolíte víc než vaši rodiče vám. To nemusí být na škodu, ale nemělo by se to přehánět. Podle Elaine Glickman děti nijak nepoznamená, že jste jim – vztekajícím se – nedovolili spát na zemi uprostřed neuklizených hraček, naopak jim prospěje, když budou mít milující, ale asertivní rodiče, kteří se nebudou bát stanovit jim hranice. 

  • Chráníte je před neúspěchy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Chcete, aby byly šťastné, pokud možno neustále, a chráníte je tak před neúspěchy nebo nepříjemnými důsledky jejich činů. Jenže právě to, že se budou postupně učit zvládat malá zklamání, jim umožní později zvládnout ta větší, bez nichž to v životě nejde. 

  • Nechováte se jako šéf

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Rodič by se neměl chovat jako diktátor, ale jako šéf ano, tedy přesněji řečeno milující šéf. Není nutné, aby dítě vždycky souhlasilo s vašimi rozhodnutími, dokonce není ani nutné, abyste mu je vždycky dopodrobna vysvětlovali – samozřejmě s ohledem na věk a celkovou rodinnou konstelaci. 

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

    Dívka se málem uškrtila na klouzačce, na poslední chvíli ji zachránila kamarádka

    Dívka se málem uškrtila na klouzačce, na poslední chvíli ji zachránila kamarádka

    Už jste asi slyšeli o tom, že dětské oblečení se šňůrkami může být nebezpečné. Ale možná nevíte, jak moc. Australanka Gail Oster, jejíž dcera málem…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku