10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

  • 10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme
    Dětská helma, aby se dítě neuhodilo, když se doma učí chodit a občas spadne? Nesmysl, říkají odborníci.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    7. dubna  2017 
     06:00

    Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk rodičů, který s sebou nese větší obavy. Ale nejen to. Ještě před pár desetiletími si kluci a holky hráli venku, dneska by to bylo skoro na sociálku. Jenže když to přeháníme, dětem tím ubližujeme. 

  • Moc věříme technice, málo vlastním instinktům

    Autor: Shutterstock.com
    Moderní rodiče nelitují peněz, aby pořídili monitory dechu či sofistikované chůvičky, aby měli dítě neustále pod kontrolou. Stejně tak dokážou donekonečna porovnávat jeho vývoj s vrstevníky na všelijakých webových diskusích. Ze všeho nejlépe by přitom udělali, kdyby se zaměřili na vlastní vztah s potomkem a na své instinkty, které by jim toho mnohokrát dokázaly sdělit daleko více než sebelepší přístroj. Výsledkem jsou nejistí rodiče a úzkostné dítě, na které své pochyby rodiče přenášejí. 

    Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

    Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

    Zatím princ George, syn vévodkyně Kate a jejího manžela Williama, navštěvuje soukromou montessori školku v Norfolku, kam nastoupil v lednu 2016. Od…celý článek

  • Dítě se musí naučit padat

    Autor: Shutterstock.com
    Před několika lety se i do Česka dostaly ochranné helmy určené nikoli na odrážedlo nebo kolo, ale na domácí použití – mají chránit dětskou hlavu při pádech v době, kdy se dítě učí chodit a podobně. Lékaři i psychologové se však shodli: je to nesmysl, a dokonce nebezpečný, a to minimálně ze dvou důvodů. Lékaři varovali před tím, že helma, ač odlehčená, je pro hlavu těžká a zvyšuje riziko poškození krku při nějakém pádu, psychologové poukazovali na to, že dítě má vědět, že svět je tak trochu nebezpečný a že pád bolí. Oba odborné tábory se shodly na tom, že schopnost učit se padat patří k zásadním milníkům v dětském vývoji. 

  • Nechte potomka, ať se spálí

    radiátor
    radiátor
    Autor: Shutterstock.com
    Zní to možná krutě, ale dítěti vážně neublíží, když se tak trochu spálí o topení nebo si přivře prsty do šuplíku. Doporučuje to například psycholožka Pavla Koucká, která právě na toto téma napsala knihu Zdravý rozum ve výchově. Jak jinak má dítě poznat, že něco pálí nebo že si může svou nešikovností ublížit? Samozřejmě má smysl ho chránit před skutečným nebezpečím, jako jsou elektrické zásuvky nebo otevřený oheň – stejně jako by na kole nebo lyže nemělo vyjíždět bez helmy a do auta usedat bez sedačky nebo zapnutých pásů. 

    Vozíte děti v autě v zimní bundě? Je to smrtelně nebezpečné, už to nedělejte

    Vozíte děti v autě v zimní bundě? Je to smrtelně nebezpečné, už to nedělejte

    Zkuste příště zapomenout na to, že děti do auta posadíte v zimní bundě. Protože by je to mohlo stát zdraví, či dokonce život. Když na sobě totiž mají…celý článek

  • Hlavně nesmí býti nuda

    Autor: Shutterstock.com
    Dnešní matky i otcové jsou poněkud posedlí tím, že dítě se nesmí nudit. A že se naopak musí neustále rozvíjet. Asi aby nebylo "pozdě" za svými vrstevníky. A tak nesneseme pohled na dítě, které neví co by, a nabízíme další a další kreativní a edukativní činnosti. Kvůli nim děti od nejútlejšího věku vozíme na všelijaké kroužky. Asi se díky tomu skutečně ledacos naučí, ale ztratí schopnost zabavit se samy. Nebo se tak trochu nudit a nechat se unášet sněním, co by mohly dělat, kdyby... 

  • Ať leze po stromech, bude obratnější

    Autor: Shutterstock.com
    Cože? Pustit šestiletého kluka jen tak ven? Vždyť se mu něco stane! Dobře, asi není dobrý nápad vypustit dítě někam poblíž velké silnice, ale jinak šestileté děti skutečně nepotřebují, aby jim rodiče neustále stáli za zadkem. Neprospívá to jejich celkovému vývoji – pokud totiž dítěti nedovolíme, aby se neustále fyzicky zdokonalovalo, už nikdy nebude tak obratné, protože to později nedožene. Navíc může být zbytečně opatrné. 

    Tohle jsme nesnášeli! 9 věcí, které bychom dětem rozhodně dělat neměli

    Tohle jsme nesnášeli! 9 věcí, které bychom dětem rozhodně dělat neměli

    Je spousta věcí, které jsme jako děti nesnášeli a u kterých jsme se doslova upsali čertu, že je na svých dětech nebudeme opakovat. Které mě štvaly…celý článek

  • Přizpůsobujeme dětem okolní prostředí příliš

    Dětská herna – disponovat by jí měl každý správný baby friendly hotel.
    Dětská herna – disponovat by jí měl každý správný baby friendly hotel.
    Autor: OREA HOTELS
    Dětský koutek, dětská herna, dětské kino, dětské divadlo, dětské jídelny... Je skvělé, že je kam s dětmi vyrazit, aniž by rušily ostatní. Ale nic se nemá přehánět, protože děti se pak učí, že jsou středem světa, a to není pro jejich další fungování dobré. Obtížně se pak přizpůsobují ostatním a neberou na ně ohledy, přičemž právě to by se během dětství měly naučit. Člověk, který neví, že nebude vždy po jeho, to má v životě těžší. 

  • Věříme, že svět je stále nebezpečnější, a všude je vozíme

    Autor: Shutterstock.com
    Stačí se ráno rozhlédnout kolem školy nebo školky a je jasné, že pěšky sem přišel málokdo. A není to kvůli tomu, že by to dnešní děti měly mnohem dále, to se týká jen některých. Ale vození dětí do školy se stalo normou, která v mnoha rodinách přetrvává hluboko do puberty, ačkoli v místě je fungující MHD, kdyby snad potomek nechtěl jít pěšky. Důvodem je jednak to, že sami jezdíme do práce autem a do školy je hodíme cestou, jednak to, že považujeme svět za mnohem méně bezpečné místo, než tomu bylo za našeho dětství. Tak jistě, na silnici se pohybuje mnohem více aut... Ale jinak to horší než dříve není. A my přesto děti okrádáme o možnost strávit kus odpoledne s vrstevníky a zařídit si čas podle svého, což je neocenitelné pro rozvoj sociálních vztahů. 

    Doktor natočil "něžný" císařský řez. Neuvěřitelné záběry, jaké jste ještě neviděli

    Doktor natočil "něžný" císařský řez. Neuvěřitelné záběry, jaké jste ještě neviděli

    Někdy jsou ženy po císaři smutné, že dítě neporodily přirozenou cestou, ovšem i císařský řez může být nezapomenutelný. Třeba jako ten, který vidíte…celý článek

  • Neumíme jim dát zodpovědnost

    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco dříve chodili šestnácti- sedmnáctiletí mladíci do světa na zkušenou a byli schopni postarat se o rodinu v případě potřeby, dneska považujeme své potomky za malé děti nejméně do dvaceti. A bojíme se jim dát byť jen zlomek zodpovědnosti, kterou by přitom zvládli a potřebovali. Místo aby dospívající řešili své záležitosti a problémy sami, jsme neustále připraveni za ně zacvakat třeba pokutu za jízdu na černo, ačkoli od nás dostávají peníze na lístky. Výsledek? Nesamostatný a poněkud neurotický mladý dospělý, který si neumí poradit v běžných situacích a je zvyklý mít neustále nataženou ruku i v době, kdy už má dost sil na to, aby si minimálně  na své koníčky a zábavy vydělával sám. 

  • Příliš dokonalý full servis

    Autor: Shutterstock.com
    Chceme, aby to naši potomci někam dotáhli, a tak jim poskytujeme full servis tak dlouho, dokud nám nedojde, že v jejich věku jsme se už dávno živili sami. A my koukáme, že máme doma pětadvacetiletého jedince, který sice tak trochu studuje, ale má ve srovnání s námi mnohem více volného času, zatímco my už poněkud zemdléváme po desetiletích věrné rodičovské služby. A dítě ani netuší, jak se zapíná pračka nebo kde v obchodě najde rýži či mouku, protože nákupy přece zajišťují rodiče, stejně jako je jejich povinností kdykoli potomkům zapůjčit auto. Ideálně s plnou nádrží benzinu. 

  • Jdeme jim zkrátka moc na ruku

    Přibývá případů, jako je třeba tenhle. Rodina jede na dovolenou do Itálie, když se desetiletá dcera někde při cestě autem přes Rakousko rozhodne, že tam vlastně nechce. A rodiče, respektující dítě, to pochopí, otočí volantem a jedou domů. Připadá vám to normální? A hlavně – co se tak dítě naučí o světě a jeho fungování? 

    A podívejte se, co si o výchově myslí herečka Jana Stryková:

    Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

    Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

    Taky se vám stalo, že při společné cestě s dětmi v autě v rádiu zrovna zahráli váš oblíbený song, a v tu chvíli vaše děti začaly šílet jak pominuté?…celý článek

    Dáváte dětem hroznové víno? Pozor, je to nebezpečné!

    Dáváte dětem hroznové víno? Pozor, je to nebezpečné!

    Dáváte svým dětem, včetně batolat, hroznové víno? My taky, protože ho – zvláště když je bez pecek – milují, a navíc je zdravé, rozhodně zdravější než…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku