Děti úplňku: Film ukazuje, jak těžký je život s autismem. Stát rodinám skoro nepomáhá!

Video se připravuje ...
Děti úplňku: když se výchova dětí změní v boj o život
Foto: Česká televize
Sdílej na facebooku
27. dubna  2017 
 06:00

Snad každý, kdo tenhle dokument viděl, mluví o silném zážitku. Dokument Děti úplňku zachycuje těžký život rodin, v nichž žijí děti s těžkou formou autismu. A kterým stát nenabízí skoro žádnou pomoc. Jeho iniciátorem byl novinář Petr Třešňák, jehož dcera Dorotka je přesně takovým dítětem. 

Jedné z mých kamarádek se před dvaceti lety narodil syn. Byl báječný, jak už tak malé děti bývají, roztomilý, zvědavý, brzy mluvil, každý den se učil něco nového. Až do dvou let, kdy se jeho vývoj jako by obrátil.

Najednou nic nového nezvládal. To, co uměl dříve, zapomínal. Uzavíral se do sebe, věci, které měl rád, mu začaly vadit. V pěti letech v podstatě ztratil schopnost komunikovat. Přidaly se agresivita, záchvaty nezvladatelného chování. Diagnóza? Autismus. 

PFAPA, syndrom ruka-noha-ústa či pátá dětská nemoc: Už je vaše děti měly?

PFAPA, syndrom ruka-noha-ústa či pátá dětská nemoc: Už je vaše děti měly?

Už jste někdy slyšeli o nemoci jménem PFAPA, která vypadá tak trochu jako viróza nebo bakteriální nemoc, ale antibiotika by byla na nic? Hlavním a…celý článek

Od té doby alespoň zprostředkovaně vím, jak strašný dokáže autismus být. Co udělá s životem celé rodiny. Jak málo se o tom ví a mluví. A jak špatné jsou služby pro podobné rodiny. Za dvacet let se zase tak moc nezměnilo. Doufám, že dokument Děti úplňku, který příští týden vysílá Česká televize, k potřebné změně pomůže. Vidět ho můžete v úterý 2. května od devíti večer na ČT2. 

Video se připravuje ...
Děti úplňku: když se výchova dětí změní v boj o život • VIDEO: 

Režírovala ho Veronika Stehlíková a stojí za ním novinář Petr Třešňák, který před časem v časopise Respekt napsal článek Děti úplňku: Když se výchova změní v boj o život. Líčil v něm mimo jiné své vlastní zážitky s výchovou dcery. 

„Poté, co naše Dorotka přestala spát, celé dny si ubližovala a nakonec skončila v šesti letech hospitalizovaná v dětské psychiatrické léčebně, jsme si uvědomili, že to nemusíme sami dlouho zvládat. Brzy jsme zjistili, že Česko nenabízí takto postiženým dětem žádnou důstojnou budoucnost,“ řekl mimo jiné Petr Třešňák, který se svou ženou Petrou a dalšími rodiči inicioval jak vznik dokumentu, tak další aktivity usilující o zkvalitnění sociálních služeb, kterých se zoufale nedostává.

Geniální jako Rain Man? Zapomeňte

Film rychle vyvede z omylu každého, kdo by si myslel, že autisté jsou takoví, jako byl  filmový hrdina Rain Man. Nepoužitelní, ale geniální mimoňové, s nimiž je těžké žít, ale nepředstavuje to nějaké zvláštní drama.

Autismus má mnoho podob, včetně takové, při které dítě nebo dospělý celé noci nespí, ubližuje si, tluče hlavou o zeď či o zem, kouše sebe i kohokoli, kdo se přiblíží, křičí, viditelně trpí a nikdy nedokáže říct, co se mu děje. Ani proč je to v době úplňku nejhorší.

Asi třetinu lidí s autismem tvoří jedinci s problémovým typem chování, které je často spojeno s hyperaktivitou, sebepoškozováním nebo agresivními výpady vůči okolí. Nejsilnější záchvaty často přicházejí právě v době úplňku.

12 překvapivých tipů, jak dětem ulevit od bolesti zubů či ucha

12 překvapivých tipů, jak dětem ulevit od bolesti zubů či ucha

Stačí jedna dvě noci s dítětem, kterému rostou zuby, a z celkem příčetného a čilého rodiče se stává vyřízená osoba v zombie módu. Podobně spolehlivě…celý článek

Dokument Děti úplňku ukazuje každodenní život čtyř rodin s různě starými dětmi. Adéla nemluví, je neustále v pohybu, hází vším, co jí přijde do ruky, bije se rukama do obličeje. Matka dospělé Marcely posté za den vyndává oblečení naházené pod postelí a uklízí rozsypanou mouku v kuchyni.

Takhle vypadá život s autismem

Další rodině usnadňuje život klec, ve které jejich čtyřiadvacetiletý syn tráví většinu svého života. Mimo ni totiž útočí lidem na obličej, mlátí je pěstmi, snaží se vypíchnout jim oči. Dorotka propadá záchvatům zoufalého sebepoškozování, při kterých ji neudrží ani tři dospělí lidé.

Diskusi o problémech rodin s dětmi s nízkofunkčním autismem rozvířila v roce 2016 také tragédie zoufalé matky, která i s autistickým synem skočila pod vlak. Dokumentární snímek Děti úplňku otevírá osvětovou kampaň Hlavou zeď prorazíš za zlepšení kvality života lidí s poruchou autistického spektra a s mentálním handicapem.

Takhle moc ubližuje dětem, když matky zůstávají s tyranem: 5 věcí, které možná nevíte

Takhle moc ubližuje dětem, když matky zůstávají s tyranem: 5 věcí, které možná nevíte

Ženy, které léta snášejí psychické či fyzické násilí od svého partnera, leckdy argumentují tím, že to dělají kvůli dětem. Aby měly tátu. Jenže to,…celý článek

Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Můj nejstarší syn tenhle týden začal maturovat. Jako asi sedmdesát tisíc jeho vrstevníků psal v úterý slohovou práci. Dost je lituju, témata, z nichž…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku