Tati, mami, můžu přespat u kamaráda? Kdy to dovolit a jaká pravidla nastavit

  • Tati, mami, můžu přespat u kamaráda? Kdy to dovolit a jaká pravidla nastavit
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    5. června  2017 
     06:00

    Kdy je vhodný čas na to, umožnit dětem, aby přespaly na noc u kamarádů, odjely na brigádu do ciziny nebo na víkend mimo domov? Strach je přirozená rodičovská reakce, ovšem někdy je ty opratě nutné pustit a začít důvěřovat. Ovšem nastavené hranice jsou nutností, bez nich to nejde. Jak tedy na to, aby byli spokojení všichni?

  • Čím mladší dítě, tím větší kontrola

    Autor: iStock.com

    Zhruba ve věku, kdy děti nastupují do mateřské školy, si začínají stále víc uvědomovat své vrstevníky. „Dítě se dokáže radovat ze společné hry, sdílených zážitků. Každé dítě je jiné, některé přespí u kamaráda bez mrknutí oka už v době, kdy je v mateřské škole, jiné o tom ani nepřemýšlí. Orientovala bych se tedy podle pocitů dítěte. Když se mu do přespání u kamaráda nebude chtít, nenutila bych ho. Pokud bude mít větší zájem, můžete udělat dohodu. Když se mu bude stýskat jen trochu, pokusí se to dítě zvládnout. Když bude stesk neúnosný, rodiče pro něj ke kamarádovi přijedou,“ radí psycholožka Magdalena Dostálová. Starší děti už u kamarádů chtějí přespávat samy. Kdy tedy dovolit první přespání? Některé děti to zvládnou v pěti, jiné ani v deseti letech ne. Čím mladší dítě, tím větší kontrola a přísnost.

     

    Podívejte se na VIDEO, jak málo stačí na to, aby unesli vaše dítě:

     

  • Pravidla, která je potřeba dodržet

    Autor: iStock

    Vzpomínám, kdy poprvé přišel dnes můj třináctiletý syn s prosbou, aby mohl přespat u kamaráda. Bylo mu asi deset a doslova toužil po tom, aby si mohl zabalit do batůžku hračky a vyrazit. Tak nějak intuitivně jsme nastavili následující pravidla. Chceš někde přespat? V pořádku, ale nejprve se musíme seznámit s rodiči tvého kamaráda, aspoň po telefonu si ověřit, kde bydlí a zda o vaší „přespávací akci“ vůbec vědí. Z vlastní zkušenosti doporučuji, abyste si vše ověřili – děti si rády a úžasně vymýšlejí. Pro přespání volte pátek nebo sobotu, kdy děti nejdou druhý den do školy. S postelí si starosti nedělejte, zvláště kluci umějí improvizovat – a spát se dá i na karimatce. Určitě také dohodněte, kdy se syn vrátí nebo kdy ho vyzvednete (záleží na věku a vzdálenosti). Náš syn byl právě z karimatky doslova štěstím bez sebe. Jako rodič pak můžete přespání využívat jako motivaci. Chceš přespat u kamaráda? Ok, ale celý týden se budeš připravovat do školy, nebudeš drzý, nedoneseš žádnou pětku ani poznámku. Jakmile nastavíte pravidla a uzavřete dohodu, můžete to dítěti dovolit.

     

  • Víkendový pobyt? Záleží na věku!

    Autor: iStock

    S postupujícím věkem se samozřejmě nároky dětí na společný čas s kamarády zvyšují. „Někdy kolem patnácti lze čekat, že přijdou s prosbou, aby mohly přespat u kamarádů celý víkend,“ říká psycholožka Dostálová. Jako první by vás mělo zajímat, kam se děti chystají a zda tam bude někdo dospělý. Podle psycholožky by tam aspoň zpočátku měl být. Já osobně bych na víkend syny pustila mimo domov až v jejich osmnácti – mluvím o situaci, kdy tam nebude žádný dospělý. „Ve vztahu rodičů a dospívajících dětí je na předním místě důvěra. Naopak je občas dobré, když se rodič nedozví úplně všechno,“ radí psycholožka. To potvrzuji – někdy je lepší nevědět všechno, protože to vás jen vynervuje. Ano, i v případě sedmnáctiletého syna chci vědět, kam jde, ke komu a kdy se vrátí. Když řekne, že do půlnoci bude doma, tak bude. Pokud ví, že se zdrží, zavolá a vysvětlí to. I psycholožka tvrdí, že definitivně by měla platit pravidla, že když se něco domluví, musí to platit. Bez výjimek. Nedodržíš slovo, příště tě nepustím.

  • Brigáda nebo jazykový kurz v zahraničí

    Autor: iStock

    Pod patnáct let nemůže nikdo pracovat ani u nás, natož v cizině. Pokud je váš potomek jazykově zdatný a samostatný, je mu třeba 17 let, pak mu brigádu v zahraničí asi dovolit můžete. Já osobně bych „ven“ pustila až děti, kterým je osmnáct let. Tedy mluvím o případě, že tam jedou na vlastní triko. Úplně něco jiného je, pokud jedou děti třeba v šestnácti na praxi či brigádu, kterou pořádá jejich střední škola, máte dobré reference a na místě je i někdo, s kým můžete komunikovat. Totéž platí o jazykových kurzech v zahraničí, které různé agentury pořádají už pro děti třeba od deseti let. Pořádají se obvykle v době letních prázdnin a v podstatě suplují klasické letní tábory s dozorem a dohledem. Určitě je ale vždycky nutné zvážit, nakolik je vaše dítě samostatné, jak dobře ovládá cizí jazyk a jak umí komunikovat. Pobyty s delegátem jsou jistota, takže se nemusíte bát. Do patnácti let rozhodně nedoporučujeme individuální pobyty, a to vzhledem k tomu, že na těchto kurzech není přítomen česky mluvící zástupce.

     

  • Mami, můžu přespat u své holky?

    Autor: iStock

    U svých synů jsem se vždy snažila o otevřenost ve všem, tedy i ve výchově. Samozřejmě s jasnými předem danými pravidly. O antikoncepci se s kluky mluvilo nahlas, takže v tomto směru byli připravení. Přiznám se, že když přišel šestnáctiletý syn s informací, že chodí s dívkou, trošku mě to vzalo, ale nedělala jsem z toho vědu. Když se pak zeptal, jestli u ní může přespat (a obráceně), řekla jsem, že ano, ale… Chci ji nejdřív poznat. Chci nejdřív mluvit s její matkou. Chci vědět, kde bydlí. Teprve pak ti to dovolím. Myslím, že to syn „skousnul“, a od té doby nejsou žádné potíže. Vždycky napíše, kde je, do kdy tam je a kdy se vrátí. Myslím, že taková pravidla jsou v pořádku. Není to buzerace, je to prostě jistota. V okamžiku, kdy je dětem osmnáct, sice svým způsobem ztrácíte kontrolu, na druhou stranu – i v tomto věku je zapotřebí nastavit si pravidla. A dokud s vámi děti žijí, pak dvojnásob. I psycholog Petr Šmolka říká: „Každé povolení je podmíněno respektem vůči jasně daným pravidlům. Důvěru a volnost je potřeba si zasloužit.“

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku