Máte své děti v přátelích na Facebooku? Tak to rychle změňte! Proč?

  • Máte své děti v přátelích na Facebooku? Tak to rychle změňte! Proč?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    7. června  2017 
     06:00

    Dovolili jste dítěti, aby si udělalo profil na Facebooku, ale občas mu ho zkontrolujete, aby o tom nevědělo? Úplně špatně, tvrdí odborníci. Někteří z nich za chybu považují dokonce i to, když se rodiče ve virtuálním světě stanou přáteli svého potomka, a tím pádem vidí třeba to, jaké fotografie se mu líbí a jaká videa doporučuje ostatním. Rodiče by dětem neměli projíždět ani e-maily, i kdyby se potomek nakrásně přihlašoval u nich na počítači. 

  • Fotky kamkoli radši ne, ale kontrolovat ti to nebudu

    Autor: Shutterstock.com

    Bojíte se, do čeho se dospívající potomek zaplete, s kým se bude bavit a koho nového pozná na internetu, kde tráví mnohem více času než debatami s vámi?

    Pokud jsou váš syn nebo dcera v pubertě, hned tak se to nezlepší a vám zbývá jediné: důvěřovat jim. A občas s nimi – až budou v dobrém rozmaru – probrat rizika, která ve virtuálním světě hrozí, a rozmlouvat jim nápady jako například to, že se sejdou s někým, koho znají jen z webu a koho nezná osobně ani nikdo z jejich přátel.

    Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

    Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

    Máte své dítě v přátelích na Facebooku a myslíte si, jak máte jeho život na síti pod kontrolou? Velký omyl! Protože jednak nevidíte, s kým vším si…celý článek

    Vysvětlete jim také, že není nejlepší nápad dávat kamkoli na web různé polonahé nebo opilecké fotografie. A to nejen kvůli tomu, že je může vidět i někdo, komu by je ukázat nechtěli, protože je prostě stáhne z jejich profilu. Ale také kvůli tomu, že by je na ně mohl někdo vytáhnout o pár let později, až se třeba budou někde ucházet o práci. Internet si toho dokáže pamatovat skutečně mnoho. 

  • Z přátel vycouvejte

    Autor: Shutterstock.com

    Jedno byste však určitě dělat neměli: snažit se osobně kontrolovat, jak se dítě na webu, ať už na Facebooku nebo jiné sociální síti, chová.

    A to buď tak, že se stanete jeho přáteli, a budete tak vidět, co třeba píše na Facebook, jaké fotky a videa sdílí, jaké se mu líbí vtipy a podobně, nebo rovnou tím, že mu projedete profil, když někde nechá například odložený mobil, protože na něm jsou děti často on-line neustále. 

    Psycholog Václav Mertin něco takového hodně důrazně nedoporučuje. „Rodiče nejsou kamarádi dítěte. Vůbec by se na seznam přátel na Facebooku přihlašovat neměli. A když už se tak stane, měli by hned vycouvat, a to nejpozději při prvním signálu něčeho, co se jim nelíbí,“ uvedl psycholog Mertin.

  • Tohle bys dědečkovi dělat neměl, Honzo

    Autor: Shutterstock.com

    Jen si to představte – vaše celkem milé dítě se na webu najednou projevuje tak trochu jako ramenatý hulvát, a navrch ještě zveřejnilo vtip, který si utahuje ze starších lidí. A to má v přátelích nejen vás, ale i svého dědečka!

    Nemluvě už o tom, že můžete zjistit, že syn s oblibou kliká na fotky nahých dívek, zatímco dcera se popichuje hned s několika chlapci najednou. 

    Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

    Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

    Harvardští psychologové odhalili pět tajemství, díky kterým budou vaše děti laskavé, hodné a empatické. Jaké jsou ty nejdůležitější věci, které jsou…celý článek

    Jenže nedělali jste v jejich věku něco podobného, jen bez internetu? Samozřejmě – ten v sobě skrývá víc rizik než tlachání s partou spolužáků na rohu, ale podle psychologů by se rodiče měli snažit se s dětmi o nich spíše předem bavit jako o možné hrozbě, než aby si mysleli, že všechno zachrání neustálou kontrolou. Navíc to ani nemohou stíhat, protože děti mimo jiné používají i jiné sociální sítě vedle nejznámějšího Facebooku – oblíbená je například ta, jejímž prostřednictvím se posílají jen fotografie. Navíc mnozí teenageři používají Facebook především jako místo, kde si mohou on-line psát se svými kamarády. 

  • Nevyzvídejte přes míru

    Autor: Shutterstock.com

    Psycholog Václav Mertin v tom má každopádně jasno. Rodiče podle něj mají právo vědět o tom, kde zhruba se na webu jejich děti pohybují. 

    Podle něj se mohou rodiče potomka, zvláště pokud je na webu nováčkem, dovolit, poprosit ho, zda by jim svůj webový profil neukázal – a nabídnout mu například pomoc s nastavením soukromí. To se týká však dětí nejvýše plus minus desetiletých, po čtrnáctiletém už to nechtějte. Spíš si s nimi promluvte o tom, co by dělaly, kdyby je někdo na síti obtěžoval a chtěl po nich například telefonní číslo. 

    Mějte přitom na paměti jednu věc: pokud budete potomkovi jeho mobil nebo počítač projíždět tajně, dost možná to praskne. A vy tak ztratíte jeho důvěru.

    Fotografka zachytila mateřství: Tohle je skutečnost, ne fotky z Instagramu!

    Fotografka zachytila mateřství: Tohle je skutečnost, ne fotky z Instagramu!

    Možná se vám tyhle snímky nebudou líbit tolik jako ty, které vídáte na Instagramu i jinde. Nejsou to žádné do detailu a posledního kousku oblečení…celý článek

     

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku