Každé šesté dítě sdílí nahé fotky a videa na webu: Dělá to i vaše?

Každé šesté dítě sdílí nahé fotky a videa na webu: Dělá to i vaše?
Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
14. června  2017 
 06:00

Možná se snažíte chránit své soukromí, a proto na internetu nesdílíte skoro nic. A co vaše děti? Podle nového výzkumu kluci a holky na webu běžně sdělují osobní údaje od telefonního čísla až po adresu. A nejen to – čím dál častěji využívají sociální sítě a internet k sexuálním kontaktům. 

Když jsem před časem psala článek o tom, že děti od nějakých dvanácti let výše běžně na webu sdílejí své nahé fotky, které posílají neznámým lidem třeba za kredit na mobilní telefon, pro mnoho lidí to bylo tak překvapivé, že to odmítli jako nesmysl. Jako něco, co se děje jen výjimečně. A rozhodně se to netýká jejich dětí. 

Neměla jsem to tehdy podložené žádnými tvrdými daty, jen slovy pár lidí, kteří se zabývají internetovou bezpečností, policisty a taky tím, co přiznali dospívající o sobě a svých kamarádech. Teď se objevil alespoň malý výzkum, který výše napsané v podstatě potvrdil. 

Dívka (12) odrodila vlastního bratra. Přestřihla i pupeční šňůru

Dívka (12) odrodila vlastního bratra. Přestřihla i pupeční šňůru

Dvanáctiletá Jacee Dellapenová čekala s napětím na narození svého mladšího bratra. Měla strach, že není dost velká na to, aby na všechno viděla přes…celý článek

"Téměř každé šesté dítě sdílí své intimní fotografie a videa. Nezdráhají se ani videochatů nebo osobních schůzek s cizími lidmi," stojí mimo jiné ve zprávě, která shrnuje výsledky výzkumu nazvaného Sexting a rizikové seznamování se českých dětí v kyberprostoru, za kterým stojí Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se společností O2, výzkumníci vyzpovídali téměř pět tisíc dětí. 

Co dalšího se ukázalo? Patnáct procent dětí má přitom s erotickými zprávami nebo sdílením intimních fotek a videí přímou zkušenost. Až třetina dětí by se při zneužití takových materiálů zdráhala komukoliv svěřit. Každé druhé dítě chatuje s cizími lidmi, pětina by neodmítla osobní schůzku. Školáci běžně sdílejí osobní údaje své i své rodiny. 

Fotografka zachytila mateřství: Tohle je skutečnost, ne fotky z Instagramu!

Fotografka zachytila mateřství: Tohle je skutečnost, ne fotky z Instagramu!

Možná se vám tyhle snímky nebudou líbit tolik jako ty, které vídáte na Instagramu i jinde. Nejsou to žádné do detailu a posledního kousku oblečení…celý článek

Mimochodem – šest dětí z deseti nemá od rodičů nijak omezený čas, který mohou strávit na síti. Téměř stejné množství dětí má navíc počítač ve svém vlastním pokojíčku, který nesdílí ani se sourozencem. "Na 80 procent dětí nemá nijak omezen přístup na nevhodné internetové stránky, i když k tomu v dnešní době existují jednoduché nástroje," říká Tomáš Minka, odborník na internetovou bezpečnost. 

Flirt? Klidně

"Intimní materiály po internetu s cizími lidmi sdílí až 16 procent českých dětí, dominují především fotografie nad videem. Za pět let se toto číslo zvýšilo téměř o polovinu, což samozřejmě vede i k rostoucímu počtu případů úniku nebo zneužití takových materiálů," vysvětluje Kamil Kopecký, vedoucí výzkumného týmu. S tím, že se jejich fotky dostaly, kam neměly, by se však rodičům svěřily jen čtyři děti z deseti. 

Proč děti posílají své nahé fotky? Nejčastěji jsou určené pro  přítelkyni či přítele (39 procent) nebo jde o flirt (36 procent) či odpověď na již zaslaný intimní materiál. Ne vždy ale jde o dobrovolnou aktivitu. Sedm procent dětí k tomu donutil někdo jiný. Čtyři z deseti dětí navíc zažily obnažování na videochatu.

První setkání miminka s rodiči: Neuvěřitelné, dojemné i syrové záběry!

První setkání miminka s rodiči: Neuvěřitelné, dojemné i syrové záběry!

Den matek se dá slavit různě. Facebooková stránka Birth Becomes Her, která se zaměřuje na záběry z porodů, zveřejnila krásné…celý článek

Máte své děti v přátelích na Facebooku? Tak to rychle změňte! Proč?

Máte své děti v přátelích na Facebooku? Tak to rychle změňte! Proč?

Dovolili jste dítěti, aby si udělalo profil na Facebooku, ale občas mu ho zkontrolujete, aby o tom nevědělo? Úplně špatně, tvrdí odborníci. Někteří…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku