Máte doma malého agresora? 6 tipů, jak ho zkrotit!

  • Máte doma malého agresora? 6 tipů, jak ho zkrotit!
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    3. července  2017 
     06:00

    Prázdniny začínají, ale připravte se na to, že ne každý den se vaše děti budou projevovat coby andílci. Naučte je proto, jak mohou svůj hněv projevit co možná nejmírnějším způsobem, aniž by ho v sobě dusily. 

  • Kde se bere agrese a hněv?

     

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Buď se to stalo vám osobně, nebo jste určitě někdy v životě byli svědkem toho, jak dítě nepřiměřeně reagovalo například na odepření sladkosti. Křik, válení se po zemi, a dokonce inzultace rodiče. Ruměncem zalitý dospělý si většinou nevěděl moc rady, a tak se hysterické dítě alespoň snažil odklidit z veřejného místa hanby.

     

    10 věcí, v nichž to mají dnešní děti těžší, než jsme měli my

    10 věcí, v nichž to mají dnešní děti těžší, než jsme měli my

    Možná jsme neměli tak dokonalé hračky. A už vůbec ne počítače, natož chytré mobily. Někteří z nás si z dětství dokonce pamatují černobílé televize.…celý článek

    Samozřejmě ne jen děti, ale i dospělí někdy pociťují hněv a agresi, jenže druzí jmenovaní mívají nad svým chováním lepší kontrolu. Děti mohou svou energii přeměnit na násilné chování, jako je kopání, kousání nebo bití ostatních. Pokud má vaše dítě tendenci k popsanému agresivnímu chování, je na vás, abyste mu pomohli rozvíjet úsudek, sebehodnocení a schopnost vyjadřovat své pocity vhodným způsobem. Zde je šest způsobů, jak to udělat. Tipy jsme čerpali z knihy Péče o miminko a malé dítě do pěti let (Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5).

  • 1. tip: Nastavte jasné limity

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Děti musí vědět, jaké chování je a není povoleno. Také se ujistěte, že každý, kdo pečuje o vaše dítě, si je vědom stanovených pravidel, a pokud dítě projeví nevhodné chování, postaví se k jeho potrestání stejně jako vy. Dítě, které kohokoliv kope, kouše nebo bije, by mělo být okamžitě potrestáno, aby přesně pochopilo, co udělalo špatně.

  • 2. tip: Naučte ho zpracovávat hněv

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Pomozte svému dítěti najít nové způsoby, jak se vypořádat s vlastním hněvem. Povzbuzujte ho, aby používalo slova a vyjádřilo své pocity, než aby bojovalo fyzicky, a chvalte ho za každý projev nenásilného chování. Učit se může i tak, že se stane svědkem jiných konfliktů, které vyvstanou ve vaší domácnosti a budou vyřešeny klidným způsobem.

  • 3. tip: Naučte své dítě sebeovládání

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Děti nemají vrozenou schopnost ovládat se. Musí se naučit, že nemohou kopat, kousat nebo agresivně zasahovat, kdykoliv se jim zlíbí. Dítě potřebuje rodičovské vedení k tomu, aby rozvíjelo schopnost udržet své pocity pod kontrolou a přemýšlelo o svých činech dřív, než je projeví.

  • 4. tip: Nepovzbuzujte k agresi

    Autor: iStock.com

    Nepovzbuzujte své děti k tvrdosti. V některých rodinách je zejména u chlapců povzbuzována agresivita. Rodiče často používají slovo "tvrdý", aby dítěti polichotili, to ale může způsobit, že má dítě pocit, že musí kopnout nebo kousnout, aby bylo rodiči oceněno.

  • 5. tip: Nepoužívejte na své děti žádný druh násilí

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Někteří rodiče své dítě vydírají, nebo za trest dokonce bijí. Dítě, které je fyzicky trestáno, může snadno uvěřit, že je to správný způsob, jak ovládnout lidi, když se jim nelíbí jejich chování. Fyzický trest může posílit agresivitu dítěte vůči druhým.

     

  • 6. tip: Ovládejte vlastní temperament

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Jděte jim příkladem, rozhodují i zdánlivé maličkosti. Děti mají tendenci zrcadlit chování svých rodičů. Pokud vyjadřujete svůj hněv přiměřeně, pravděpodobně bude dítě následovat váš příklad.

    Agrese často kvete i mezi sourozenci a ne vždycky je tak roztomilá jako u trojčat z videa:

    Máte své děti v přátelích na Facebooku? Tak to rychle změňte! Proč?

    Máte své děti v přátelích na Facebooku? Tak to rychle změňte! Proč?

    Dovolili jste dítěti, aby si udělalo profil na Facebooku, ale občas mu ho zkontrolujete, aby o tom nevědělo? Úplně špatně, tvrdí odborníci. Někteří…celý článek

    Fotografka zachytila mateřství: Tohle je skutečnost, ne fotky z Instagramu!

    Fotografka zachytila mateřství: Tohle je skutečnost, ne fotky z Instagramu!

    Možná se vám tyhle snímky nebudou líbit tolik jako ty, které vídáte na Instagramu i jinde. Nejsou to žádné do detailu a posledního kousku oblečení…celý článek

     

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku