Holčička se ošklivě popálila na klouzačce. Jak se to mohlo stát?

Holčička se ošklivě popálila na klouzačce. Jak se to mohlo stát?
Batole si na skluzavce způsobilo popáleniny 2. stupně.
Foto: Local 8 News / KPVI
Sdílej na facebooku
18. července  2017 
 06:00

Na hřišti si děti většinou užijí spousty legrace. Dvouletá Ariadna si však odnesla z parku i ošklivé zranění. Holčička jezdila na skluzavce a pak si stěžovala mamince, že ji bolí ruce. Dlaně měla červené a později na nich naskákaly puchýřky. Ze zranění se vyklubaly popáleniny druhého stupně. Matka proto varuje před skrytým nebezpečím, které číhá na dětských hřištích. 

Stephanie Luker z amerického státu Idaho vzala předminulý čtvrtek svou dvouletou dceru Ariadnu na hřiště. Ze zábavného odpoledne se stala nepříjemná zkušenost. A Stephanie teď varuje ostatní rodiče před některými herními prvky na dětských hřištích. 

Co se stalo? Batole si hrálo na plastové skluzavce, po chvíli si ale začalo stěžovat na bolest rukou. Jeho matka si všimla, že dítě má červené dlaně a na nich malé puchýřky, proto se rozhodla, že holčičku raději vezme domů. 

"Doma jsem jí dlaně čistila a všimla jsem si, že je má lesklé a ošklivě popálené," svěřila se Stephanie Luker v rozhovoru pro KETV Omaha. Ihned proto zavolala lékaře a ten její domněnky potvrdil. Ariadna si způsobila z plastové skluzavky popáleniny druhého stupně. "Když jsem zdravotní sestře řekla, že to způsobila plastová skluzavka, byla velmi překvapená. Nemyslím si, že by o tom někdo předtím slyšel," dodává maminka Ariadny.

"Moje dcera je rudovlasá a má světlou pleť, věděli jsme, že si musíme dávat pozor na slunci, ale toto?" sdělila Luker serveru GoodHousekeeping.com. "Je mnoho rodičů, včetně mě samotné, kteří nechají děti dovádět, aniž by kontrolovali vybavení a prvky hřiště," říká matka dvouleté dcery a dodává, že příště bude opatrnější. 

Holčička se spálila na plastové klouzačce. Na dlaních má popáleniny 2. stupně.
Holčička se spálila na plastové klouzačce. Na dlaních má popáleniny 2. stupně.
Autor: iStock

Plasty se mohou rychle zahřívat

Textilní analytička Lexie Sachs, která pracuje pro Institute Textiles, Paper & Plastic Lab, říká, že plastové skluzavky se mohou rychle zahřívat, i když venkovní teploty nejsou nikterak vysoké. "Lidé očekávají, že kovy se rychle rozpálí, ale totéž mohou udělat některé plasty, obzvláště jsou-li tmavší barvy – absorbují totiž více slunečních paprsků," vysvětluje odbornice. "Dokonce i ve dnech, kdy je počasí mírné, se plast může na slunci zahřát velmi rychle a způsobit popáleniny," varuje.

Úředníci z komise  pro bezpečnost spotřebitelských výrobků CPSC (Consumer Product Safety Commission) varují, že děti mladší dvou let se mohou spálit daleko snadněji, protože jejich kůže je jemnější a ne vždy jsou tak obezřetné jako děti starší. Zároveň uznávají, že evidují některé případy popálení: "CPSC si je vědoma téměř 30 incidentů popálení v období 2001 až 2008. Z těchto incidentů bylo 10 spojeno s plastovými, pryžovými nebo jinými nekovovými povrchy, ostatní případy byly způsobeny kovovými povrchy," uvádí ve své zprávě.

Malé dítě se topilo, i když mělo plovací kruh. Podívejte se na video:

A jak předejít popáleninám způsobeným nevhodnými povrchy?
Pracovníci CPSC doporučují rodičům kontrolovat:

  • odkryté kovové prvky na hřištích nebo ty, ze kterých se loupe barva nebo pogumování
  • skluzavky, houpačky nebo jiné vybavení, na kterém může dítě sedět
  • plasty a kaučuky tmavých barev, které jsou na hřišti nebo v jeho okolí
  • asfaltové a betonové plochy hřišť.

Sdílej na facebooku
Autor: kog
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku