Jak přežít dětské hřiště? Manuál pro rodiče aneb těchto 7 věcí rozhodně nedělejte

  • Jak přežít dětské hřiště? Manuál pro rodiče aneb těchto 7 věcí rozhodně nedělejte
    Jak přežít na dětském hřišti? Poradíme, kterých 7 věcí rozhodně nedělat.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. července  2017 
     06:00

    Hřiště je pro většinu rodičů nutné zlo. Ale co bychom pro své děti neudělali, když pískoviště, houpačky a prolézačky tak milují. Pokud jste na tomto území poprvé, možná budete lehce vyděšení. Není se čemu divit. A teď pozor, i hřiště má svá pravidla. A nemyslíme ta, která jsou napsána na vchodových dveřích. Je tu spousta nepsaných pravidel. Pokud chcete uspět a nenaštvat ostatní rodiče a jejich ratolesti, rozhodně nesmíte:

  • Doprovázet děti na všechny herní prvky

    Hřiště je pro děti, nemusíte je všude doprovázet.
    Hřiště je pro děti, nemusíte je všude doprovázet.
    Autor: iStock

    Jste-li nováček, hřiště pro vás může být děsivé a plné nástrah. Pokud pomáháte svému ročnímu dítěti vylézt na klouzačku, je to normální. Ale pokud přidržujete šestileté dítě v obavách, že spadne, jste na dětském hřišti škodná. Nechte děti být. Hřiště je stvořené pro ně. Takže nebojte, nic se jim nestane.

     

  • Nechat děti půjčovat si hračky a nevracet je

    Naučte své dítě hračky vracet.
    Naučte své dítě hračky vracet.
    Autor: iStock

    Většina rodičů je v pohodě, co se týče půjčování hraček. Problém nastává s jejich vracením. Nepouštějte se do rozsáhlého pátrání, kdo si co půjčil a kam to odnesl, místo toho naučte své dítě jednoduché pravidlo: hračku si může půjčit, ale ať ji pak také vrátí na místo, kam patří. 

     

  • Nechat dítě stříkat vodní pistolí, kde se mu zlíbí

    Stříkací pistolky? Ano, ale z dosahu rodičů.
    Stříkací pistolky? Ano, ale z dosahu rodičů.
    Autor: iStock

    Venku je horko k padnutí, ale to ještě neznamená, že se chtějí namočit i rodiče. Řekněte svému malému "teroristovi", že pokud si chce hrát s vodní pistolkou nebo balonky naplněnými vodou, ať to dělá co nejdál od lavičky, kde sedí rodiče, kteří jen tiše sledují své batole. 

  • Předbíhat ostatní

    Nepředbíhejte ve frontě na klouzačku.
    Nepředbíhejte ve frontě na klouzačku.
    Autor: iStock

    Jasně. Čekání na houpačku může být otravnější než čekání na nový typ iPhonu. Ale buďte ohleduplní a ujistěte se, že jste nikoho nepředběhli. Vyhnete se tak naštvaným pohledům matek a vzteklým dětem.

    Co je pro vás otrava, může být pro vaše dítě nejlepším zážitkem dne! Podívejte se na obyčejný den očima dítěte:



  • Lézt po skluzavce nahoru

    Tohle se nedělá!
    Tohle se nedělá!
    Autor: iStock

    Vaše malá holčička miluje jízdu na klouzačce. Jakmile se sklouzne, vyleze po skluzavce (nikoliv po schodech) zase nahoru, pak si na ni lehne nebo si tam skládá či hází kamínky. Zapomeňte. Že na ni přišla řada, ještě neznamená, že si klouzačku pronajala na celé odpoledne. 

  • Být mámou medvědicí

    Zasáhněte až v případě hádky, pláče, kousání a kopání.
    Zasáhněte až v případě hádky, pláče, kousání a kopání.
    Autor: iStock

    Buďte mámou, ale nikoliv mámou medvědicí, která za každou cenu chrání své mládě. Do hry (případně hádky) dětem vstupujte až v největší krizi – tedy když dítě křičí, kope, kouše nebo krade hračky. Jinak se držte stranou. Děti se potřebují socializovat a naučit se jednat. Ne vždy vás budou mít po ruce.

    Před vstupem na dětské hřiště se každopádně obrňte trpělivostí. Chce to chladnou hlavu a pevné nervy. Ideální je mít kávu a něco ke čtení. Nebojte, dá se to přežít. 

     

     

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku