Za domácí práce dětem neplaťte! Dláždíte si cestu do pekel, varují odborníci

Za domácí práce dětem neplaťte! Dláždíte si cestu do pekel, varují odborníci
Funguje u vás doma, co se týká domácích prací a povinností, tak trochu výměnný obchod? Za umytí nádobí dvacka, za jedničku z matematiky hračka? Nedělejte to, radí odborníci.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
1. srpna  2017 
 06:00

Kapesné by děti dostávat měly, ale peníze za práci jim raději nedávejte. Důvod? Vy přeci také nedostáváte za starost o domácnost zaplaceno. A je tu ještě jeden pádný argument: pokud svým dětem platíte za to, aby plnily své povinnosti, vychováváte si z nich malé vydřiduchy, kteří vás možná jednoho dne, až je o něco požádáte, zaskočí otázkou: "Co za to?"

Dávat dětem kapesné je v pořádku, podle odborníků by peníze měly dostávat zhruba od 6 let, a to pravidelně. Naučí se tak hospodařit a rozmyslet si, co a za kolik peněz si koupí. Naopak to je, co se týče odměny za vykonávání každodenních domácích prací. Platit dětem za to, že se dobře učí nebo pomáhají rodičům, je podle odborníků cesta do pekla.

Někteří rodiče sice tvrdí, že své potomky tak připravují na dospělý život, ve kterém není nic zadarmo, jenže podle dětských psychologů zapomínají na to, že domácí práce nebudou jejich zaměstnáním a že i dospělí musí o svůj domov pečovat zadarmo.

Děti
Děti
Autor: Shutterstock.com

Každý osmý rodič dětem platí

Podle průzkumu společnosti Cetelem dávají rodiče nejčastěji dětem kapesné z toho důvodu, aby se dítě naučilo hospodařit s penězi (87 %). 37 % pak uvedlo, že kapesné dávají dítěti, aby si mohlo koupit jídlo či pití, pokud mu nebude stačit svačina. Jen zhruba 2 rodiče ze sta uvedli jako důvod pořízení svačiny, protože dítě si ji do školy z domova nenosí. 4 rodiče ze sta uvedli koupi pamlsků, které z rodinného rozpočtu nekupují, a necelá 4 procenta vidí jako důvod pro kapesné to, že ho dostávají i ostatní děti v okolí jejich potomka. Téměř každý osmý rodič (13 procent) dává kapesné jako odměnu za domácí práce a zhruba stejné procento uvedlo jako důvod odměnu za dělání úkolů do školy a dalších věcí spojených se školou.

ČTĚTE TAKÉ: Mami, kup mi to! Naučte děti znát hodnotu peněz.

Ukažte dětem, že každý má doma povinnosti

Místo uplácení dítěte mu raději předveďte, že doma má každý nějakou svou povinnost, a tu musí plnit. Je totiž potřeba, aby vaše ratolest viděla ve vykonávání svěřené práce smysl, a ne pouhou odměnu, která by následovala. Jestliže děti naučíte na systém odměn a výměnného obchodu snadno přistoupit, může se vám snadno stát, že za uvaření čaje po vás bude potomek požadovat peníze a jeho nejběžnější otázkou bude: "Co za to?"
Sladkosti jako odměna? Raději ne! 

Finanční odměna jen za výjimečnou pomoc

„Své děti za běžnou pomoc neodměňuji, ale když za mě umyjí všechna okna, odměním je,“ říká redaktorka Majka a podobně na tom je i redaktorka Ivana: "Dětem za pomoc v domácnosti běžně neplatím – myslím si, že každý v rodině by měl mít nějaké povinnosti a jejich splnění by mělo být samozřejmostí. Pokud jim platím, pak jen za mimořádné úkony, respektive za práce nad rámec dohodnutých povinností. Sumu přizpůsobuji věku dítěte – u starších dětí kolem 50 Kč na hodinu." A přesně tak to radí také odborníci: za mimořádnou a velkou pomoc si děti zaslouží adekvátní odměnu, která ale nemusí být jen finanční. Co takhle místo stokoruny, kterou jim vrazíte do ruky, vyrazit v ušetřeném čase raději do kina, na procházku nebo třeba na pizzu?

Mami, chci větší kapesné!

Mami, chci větší kapesné!

Naučte své děti, že peníze nepadají z nebe a že je důležité umět s penězi hospodařit. Máme pro vás pár rad, jak to děti naučit.celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku