10 vět, které děti potřebují slyšet. Milující a chápající rodič je určitě zná

10 vět, které děti potřebují slyšet. Milující a chápající rodič je určitě zná
Mám tě ráda, to jsou asi ta nejdůležitější slova, která by měly vaše děti slyšet.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
7. srpna  2017 
 06:00

Mezi tisícem slov, které denně říkáte svým dětem, bývá pár magických. Mohou z nich udělat silné, chytré, chápající a sebevědomé osobnosti. Přitom není tak složité je používat. Tady je deset frází, které však nejsou jen pouhými prázdnými frázemi a potřebuje je slyšet každé dítě. 

Děti nás občas nevědomky testují svým špatným nebo nevhodným chováním. Jako kdyby nám říkaly: "Budeš mě milovat i takhle?" Vaše odpověď musí být: "Samozřejmě, že ano! Kdybych si mohla vybrat ze všech dětí na celém světě, chtěla bych stejně vás." Je strašně důležité, aby toto vaše děti věděly. Rozvíjíte tak jejich zdravou psychiku. Dále je dobré, říkat jim následující:

1. Mám tě rád/a

Tato tři magická slůvka potřebuje slyšet každé dítě. Jsou velice důležitá pro jeho zdravý duševní vývoj. Každý z nás chce být přece milován. Ovšem důležité je, aby to nebyly jen prázdné fráze. Podpořte je činy: buďte spolu, co to jde, hrajte si, smějte se, dělejte blbosti, čtěte si a povídejte. Čas strávený s dítětem je tím nejlépe stráveným časem.

 
2. Dobře

I když názory na chválení dětí se liší, je dobré všímat si maličkostí, které vaše dítě dělá, a povzbudit ho či pochválit. "Jé, tvůj pokoj je uklizený", "Postel je ustlaná", "Složil sis šaty?" "Skvělé! Mám radost!" Dítě potřebuje podpořit a vědět, že si jeho úsilí všímáte a oceňujete jej. Bude mít z toho dobrý pocit a tyto věci bude dělat častěji.

3. Mrzí mě to, odpusť

Chybovati je lidské. Ale je velmi důležité umět chybu přiznat a požádat dítě o odpuštění. Křičeli jste kvůli malichernosti? Řekněte dítěti, že vás to mrzí. Dáte mu tím najevo, že si ho vážíte a respektujete ho. Také se učí, že když udělá něco špatného, je dobré požádat o odpuštění a příště se takové chyby vyvarovat.


Tohle video vás dojme! Všední den očima mámy a dítěte.

4. Je mi líto, že jsi...

Ztratilo vaše dítě hračku a pláče? Rozhodně mu neříkejte: "Přestaň, je to jen hloupá hračka!" Dítě má právo na to být naštvané či smutné. Potlačování negativních emocí není zdravé a vede k neurózám a psychosomatickým nemocem. Nechte jej zlobit se nebo plakat, když ho to mrzí či bolí. Jen vyjadřuje své emoce. Řekněte mu, že je vám to líto, a obejměte jej.

5. Věřím ti, to zvládneš

Každý se něčeho bojíme a je dobré říct, že strach je naprosto přirozený. Pokud se vaše dítě bojí konkrétní věci, vyprávějte mu, jak jste konkrétní situaci řešili vy, když jste byli v jeho věku. Se strachy se dá bojovat a vypořádat se s nimi. Podpořte ho a řekněte mu, že mu věříte..."To zvládneš," je také velice důležitá věta.

 

6. Co bys rád ty?

Tím, že dítěti dáváme na výběr, naučíme ho rozhodnosti a nebude se bát odmítnout nabídky, které jsou proti jeho přesvědčení. Děti, které dělají činnosti, které jim vybrali druzí (totéž u věcí), se stávají pasivními a závislými na jiné autoritě. Dá se s nimi jednodušeji manipulovat. A to nechcete. Když požadujete od dítěte naprostou poslušnost, myslete na to, co bude za 20 let. Opravdu chcete, aby z něj vyrostl dospělý, který všechny poslouchá a nesnaží se bránit svou pozici?

 

7. Pamatuješ, jak jsi minule dokázal...

Tím, že dítěti připomenete jeho minulé úspěchy, přesvědčíte ho o jeho schopnostech a povzbudíte ho, že může dosáhnout ještě lepších výkonů. Pamatujte si, kdy se dítěti něco povedlo, a připomínejte mu to. Rozhodně ho nesrovnávejte s ostatními. Pokud chcete srovnávat, srovnávejte jeho vlastní výkony. Třeba: "Byl jsi lepší/rychlejší než minule. Zlepšuješ se!"

 

8. Nevadí, zkusíme to znovu

První neúspěch a děti to chtějí hned vzdát. Typickým příkladem je jízda na kole. Důležité je dítě podpořit a říct mu, že je to naprosto v pořádku. Nikdo přeci neumí vše napoprvé. "Zkusíme to ještě jednou. To zvládneš," měla by znít vaše rada a podpora. Vaše dítě by si mělo uvědomit, že každý dělá chyby, ale že i ty jsou k něčemu dobré. Učí dítě trpělivosti a vytrvalosti. Také byste mu měli dát najevo, že jeho selhání nemá vliv na to, jak moc ho milujete.

 

9. Jak se cítíš? Jaký jsi měl den?

Ptejte se. Přesně tyto otázky přispívají k dobrému vztahu mezi dítětem a rodičem. Také dítě učí, aby formovalo své myšlenky a naučilo se vnímat samo sebe a vyjadřovat své pocity.

 

10. TY jsi to dokázal

Rodiče často užívají mateřského plurálu. "My už se plazíme", "My půjdeme do školky", "My už půjdeme do druhé třídy"...Matka s dítětem tak často splynou v jeden celek. Není na tom nic špatného, ale do budoucna byste se ho měly vyvarovat. Podle psychologů brání v rozvoji osobnosti a osamostatnění se. Proto je dobré začít používat zájmeno "Ty"!


Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku