Proč by děti neměly rozbalovat dárky během oslavy narozenin?

Proč by děti neměly rozbalovat dárky během oslavy narozenin?
Rozbalování dárků prý narušuje narozeninové oslavy.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. srpna  2017 
 06:00

Na dětství má blogerka Lauren Levy hezké vzpomínky. Ale je tu jedna věc, ve které se trochu lišila od svých vrstevníků. Narozeninové oslavy. Její matka měla jedno zásadní pravidlo: nikdy nerozbalovat dárky během párty. Vedly ji k tomu hned tři důvody. Tady jsou:

"Jako dítě jsem toto pravidlo – nerozbalovat dárky během oslavy – moc nechápala, ale čím jsem starší, tím více si tohoto narozeninového zákazu cením," svěřila se Lauren Levy na webu popsugar.com. A rozhodla se, že tradici nepřeruší a bude v ní pokračovat. Jinými slovy: její děti si nebudou během narozeninové párty rozbalovat dárky. Proč? 

1. Ostatní děti se mohou cítit špatně

Narozeninové oslavy mají být zábavné pro všechny, ne jen pro oslavence, a rozbalování dárků před ostatními to jen naruší. Některé děti se pak mohou cítit trapně. Existuje spousta důvodů, proč by tato situace mohla být jiným dětem nepříjemná: rodiče jim zapomněli dát dar pro oslavence, nemohli si dovolit koupit drahý dárek, daly méně hodnotný dárek než ostatní, darovaly stejnou věc jako někdo jiný nebo totožnou věc, jakou už má oslavenec doma. Když přeskočíte rozbalování dárků před ostatními, vyhnete se těmto nepříjemným situacím. Děti také na sebe nebudou žárlit, nebudou upřednostňovat jednoho před druhými na základě darovaných věcí. 

 

2. Oslava by měla být o přátelích, ne jen o dárcích

Ano, dárky k narozeninám patří, ale oslava by neměla být jenom o nich. Jde hlavně o čas strávený s přáteli a o zábavu. Všimněte si, že jakmile dítě začne rozbalovat dárky, je těžké ho pak odtrhnout a vrátit zpět do víru zábavy. Ihned poté, co oslavenci roztrhají všechny obaly, začnou přeměřovat a srovnávat, kdo co přinesl. A své "kořisti" už se jen tak nepustí...

3. Na dítě je vyvíjen tlak

Je velmi důležité, aby se dítě naučilo laskavému přijímání darů, ale existuje spousta variant, jak ho to naučit. A nemusí to být zrovna před desítkami diváků. I když je dítě zdvořilé a slušně vychované, přece jen je těžké skrýt rozdíl mezi naprostým nadšením a dobrými způsoby. Děti nejsou taktici. A mohou se cítit opravdu špatně, když nedostanou to, co si přejí. Před publikem je na ně vyvíjen tlak, aby předstíraly "čirou radost" a překvapení. A když se tak neděje (to se u dětí stává) a dají najevo své rozladění, vidí to i ostatní děti, a to není dobré. 

Proč je důležité mít tátu...

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku