Nejezděte po klouzačce s dítětem na klíně! Co se může stát?

Nejezděte po klouzačce s dítětem na klíně! Co se může stát?
Jezdíte na skluzavce s batoletem na klíně? Nedělejte to, varují vědci.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
20. září  2017 
 06:00

Přijde vám vaše dítě malé na to, aby samo sjelo po skluzavce, a tak si ho raději posadíte na klín a sklouznete se s ním? Určitě to myslíte dobře, ale pozor na to! Podle nové studie je to mnohem nebezpečnější, než se zdá. A hned vám objasníme proč...

Vědci z American Academy of Pediatrics zjistili, že jízda na klouzačce s dítětem na klíně může být velice nebezpečná. Tím, že se kloužete společně, zvyšujete pravděpodobnost toho, že by si dítě mohlo zlomit nohu nebo si přivodit jiný úraz. 

Na skluzavce se od roku 2002 do roku 2015 zranilo v Americe přes 352 tisíc dětí ve věku do šesti let. Mnohé z nich utrpěly zlomeniny nohou, ke kterým došlo tak, že se noha dítěte zachytila za okraj skluzavky, stočila se dozadu a došlo k fraktuře. Nejvíce zranění utrpěla právě batolata ve věku 12 až 23 měsíců, která si rodiče při jízdě posadili na klín. 

Jak je to možné? Důležitou roli hraje váha dítěte. Děti obecně váží méně a není příliš pravděpodobné, že by se při jízdě na klouzačce takhle ošklivě zranily. I kdyby se jejich noha zachytila, nic by se jim nestalo, protože síla jejich pohybu není tak intenzivní, vysvětluje na webu goodhousekeeping.com vedoucí celého výzkumu profesor a pediatr Charles Jennissen. Nicméně když dítě sedí na klíně rodiče, jejich společná váha je mnohem větší, a tudíž je větší i síla pohybu, varuje odborník.

Mnoho dětí, s nimiž se rodiče klouzali, utrpělo zlomeninu nohy.
Mnoho dětí, s nimiž se rodiče klouzali, utrpělo zlomeninu nohy.
Autor: iStock

Ve výsledku to znamená, že pokud si batole posadíte na klín, skluzavku sjedete logicky mnohem rychleji. A pokud by se noha dítěte zachytila za okraj skluzavky, je pravděpodobnější, že se dítě zraní, nebo si nohu dokonce zlomí (jak se stalo asi v 36 procentech případů). 

"Mnoho rodičů jezdí s malými dětmi na klíně a vůbec si neuvědomují, co by jim mohli způsobit," varuje profesor Jennissen z University of Iowa. "Ve většině případů rodiče neměli ani tušení, že právě tento způsob jízdy zavinil dítěti takové zranění. Často říkali, že kdyby to byli věděli, rozhodně by s dítětem na klíně nejezdili," dodává. 

Jak málo stačí k únosu vašeho dítěte?

Odbroníci tedy varují rodiče, aby se jízdě po skluzavce s dítětem na klíně vyhnuli. Pokud už tak jezdí, musí být velice opatrní, aby se noha dítěte nikde nezachytila, protože následky mohou být bolestivé. S tím souhlasí i šéfka technologického výzkumu Rachel Rothman z GH Institute. Podle ní je také velice důležité, aby rodiče dbali i na vhodnou obuv a oblečení na hřiště. "Všechno, čím by se mohlo dítě zachytit na skluzavce, třeba tkaničky, šňůrky a jiné prvky, musí rodiče odstranit," říká. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku