Proč nechci, aby mé dítě chodilo do Montessori školy: Zkušenost učitelky

Proč nechci, aby mé dítě chodilo do Montessori školy: Zkušenost učitelky
Učitelka Lillian Burns se svěřila, proč nechce pro syna Montessori školu.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. září  2017 
 06:00

Montessori je móda, Montessori je trend, Montessori je prostě cool. Rodiče přihlašují děti do Montessori školek, pořizují jim Montessori hračky a vůbec chtějí být Montessori. Kdyby to jen zakladatelka této výchovné metody Marie Montessori tušila! Ovšem jsou i tací, kteří nechtějí, aby jejich děti byly vychovávány touto metodou. A jedna učitelka, která dříve pracovala v Montessori škole a byla z ní nadšená, chce pro svého syna jiný druh výchovy. Proč? 

"Když jsem čekala své první dítě, začala jsem pracovat jako učitelka v jedné Montessori škole. Byla jsem nadšená neobvyklými výukovými přístupy. Myslela jsem si, že je to skvělá filozofie, a říkala jsem si: proč každá škola není Montessori?," píše na webu sheknows.com učitelka Lilian Burns. "Teprve v průběhu těhotenství jsem zjišťovala, že Montessori metoda není úplně to pravé, co bych chtěla pro vlastního syna," dodává. A hned také vysvětluje proč.

Montessori je výchovná metoda založená na praktickém učení a spolupráci. Učitel dětem nediktuje, kdy mají co dělat. Nechá je, ať pracují či si hrají s pomůckami (hračkami), které je baví – v tempu, které jim vyhovuje. Lilian Burns učila děti ve věku tři až šest let. Ve třídě bylo většinou až 30 dětí a dva učitelé. 

Když Lilian začala učit, milovala vše dětské, cítila se prý jako Alenka v říši divů, všechno bylo takové malé, titěrné. Ale podle Montessori ne, tam bylo všechno skutečné. "Tedy žádné plastové šálky, děti používaly skutečné skleněné poháry. Žádné plastové nože na máslo, děti dostaly opravdu ostré nože," vzpomíná na Montessori Lilian Burns. Důvod? Musely se naučit, že věci se můžou rozbít. Když jim spadne plastový kelímek, nic se nestane, tudíž si budou myslet, že když jim cokoliv upadne, nerozbije se to. 

"Původně to dávalo smysl, ale jakmile jsem o tom začala víc přemýšlet, začaly mi tyto metody připadat nebezpečné," říká. "Nedovedla jsem si představit, že svému tříletému dítěti dám skleněné nádobí a ostrý nůž," vysvětluje Lilian. 

ČTĚTE TAKÉ: ZÁHADA JMÉNEM MONTESSORI. ANEB JAK TO FUNGUJE? 

Děti celý den leštily příbory nebo loupaly fazole

Ačkoliv byla Montessori třída vybavená různými materiály, děti je podle ní vůbec nepoužívaly. Místo toho se soustředily na jiné činnosti. "Většinu času trávily tím, co se označovalo jako praktická práce – čistily obuv, sázely květiny, nalévaly vodu z šálku do šálku, loupaly fazole, skládaly oblečení nebo leštily příbory," vyjmenovává příklady učitelka, podle které je velice zarážející, že rodiče utrácejí peníze za to, aby jejich tříleté dítě mohlo celý den leštit příbory. 

"Když děti chtěly prozkoumat různé materiály, které ve třídě byly, ať už věděly, na co jsou nebo ne, většinou jim to učitelé zatrhli s tím, že ještě o tom neměli výklad, a znovu je nasměrovali na jiný druh činnosti – nejčastěji praktické práce," vzpomíná Lilian Burns. 

Sedmiletý žák neuměl napsat své jméno

Jednou z nejčastějších metod Montessori je, že výuku mohou ovlivňovat samy děti. Pokud něco dítě zajímá, může se tomu věnovat. Nikdo ho nenutí dělat věci, o které nemá zájem. Jenže to byl právě podle Burns kámen úrazu.

"Kdybych mohla na základní škole vynechat matematiku, pravděpodobně to udělám," říká učitelka a uvádí příklad toho, jak to dopadá, když necháte děti rozhodovat: "Jeden žák, kterému bylo dva a půl roku, uměl bez problémů napsat své jméno, zatímco jiný sedmiletý se podepsat neuměl. Jeho jméno přitom mělo jen tři písmena, ale protože ho to nezajímalo, a podle metody Montessori to tudíž dělat nemusel, neuměl to." To je podle ní špatně, učitelé by mu měli spíš říct: "Je ti sedm let, měl bys umět napsat své jméno." 

Co když má dítě ve škole problémy se psaním? 

Montessori není pro každého

Co se týká vyučujících, Montessori učitelé by neměli chválit, udělovat známky a opravovat. Měli by jen podporovat děti v jejich volbě a usměrňovat jejich rozhodnutí. Vše je totiž v jejich rukou. "Myšlenka je taková, že dítě se bude cítit úspěšně, aniž by ho někdo chválil a říkal mu: Dobrá práce! Přesto si myslím, že pochvala a zpětná vazba jsou důležité," píše Lilian. 

Bývalou učitelku z Montessori školy také zaráží to, že neexistuje žádná Montessori střední či vysoká škola. "Hodně mých bývalých studentů, kteří se učili v nestrukturovaném prostředí Montessori škol, si stěžovalo, že pozdější přechod na normální školu jim činil značné problémy," říká Lilian Burns.

Sama si zkušenosti s Montessori přístupem velmi váží. Poznala, že je to skvělá forma vzdělávání pro nezávislé, sebevědomé děti, které nepotřebují povzbuzení či chválu a jimž nedělá problém učit se praktickými příklady bez dozoru dospělého, ale rozhodně to není výuka pro každého. Lilian Burns opustila tuto školu po uplynutí zkušební lhůty a je rozhodnutá, že její syn bude navštěvovat klasickou školu. 



Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku