10 činností na nevlídné podzimní dny! Děti budou nadšené

  • 10 činností na nevlídné podzimní dny! Děti budou nadšené
    Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    21. října  2012 
     06:00

    Je konec října, což znamená jediné. Děti sbírají listí a nosí je do škol a školek na koláže. Není se čemu divit, podzim hraje všemi barvami a tyhle výtvarné činnosti se prostě nabízejí. Stejně jako zvířátka z kaštanů. Ale je tu ještě spousta kreativních dovedností, které děti zabaví. Obzvlášť, když je venku nevlídno. Tady je deset našich tipů. Vyzkoušíte je?

  • 1. Barevné dýně a dýňové víly

    3732267:gallery:true:true

    Dýní je teď všude plno. Stačí zajít na místní farmářský trh a koupit nějaké pěkné kousky určené k dekoraci. A nemusíte je nutně jen dlabat. Dýně můžete třeba pokreslit (my si vystačily s černým lihovým fixem) nebo natřít bílou barvou a polepit veselými konfetami. Loni jsme s dcerou vyrobily dýňovou vílu do školky na zahradu. Dýni jsme vydlabaly, dovnitř daly vřes v květináči, namalovaly jí obličej a z malých šišek udělaly náušnice.

  • 2. Dekorace ze šišek

    3732209:gallery:true:true

    Vyrazte s dětmi o víkendu do lesa a nasbírejte co nejvíc šišek. Budete se divit, ale ze šišek může vzniknout báječná dekorace. Třeba na vánoční stromeček. Moje čtyřletá dcera vyráběla ve školce ananas – šišku nabarvili na žluto a na vršek jí přidělali zelené papírové třásně. My máme v plánu vyrobit zvířátka – třeba sovičky na vánoční stromeček. Stačí vám šišky, filc a očička (seženete ve výtvarných potřebách). A pak také lepidlo (dobrý je Herkules). Co si vyrobíte je jenom na vás – nabízí se ježci, myšky nebo třeba ty sovičky. Děti budou nadšené.

  • 3. Náhrdelník ze žaludů

    3732214:gallery:true:true

    Najít ve městě žaludy je trochu problém, ale v nějakém parku je možná najdete. Na venkově určitě. Nasbírejte si je do zásoby. Na Pinterestu je spoustu inspirace, co s nimi vyrobit. Stačí je jen natřít zlatou barvou a ozdoba na adventní věnec nebo na stromeček je na světě. Společně s dětmi ale můžete vyrobit náhrdelník. Špendlíkem propíchnete čepičku, z drátku uděláte očko a čepičku znovu přilepíte. Žaludu pak můžete udělat veselý obličej, to už nechte na dětech. Případně můžete nalepit plstěnou kuličku (jako je to vpravo na obrázku).

  • 4. Zvířátka z kaštanů

    3732266:gallery:true:true

    Zvířátka z kaštanů jsou taková podzimní klasika. Jenže dejte dětem do ruky ostrý nůž, aby si do tvrdých kaštanů vyvrtaly otvory na nožičky ze špejlí nebo sirek. Máme pro vás alternativu. Zvířátka z kaštanů vytvoříte i s pomocí modelíny. Třeba takové šneky. Z modelíny děti vytvarují tělíčko šneka a na něj posadí kaštan jako ulitu. A třeba vymyslíte i jiná zvířátka.

  • 5. Navlékání bambulek a těstovin

    3732213:gallery:true:true

    Pořádáte halloweenskou oslavu a potřebujete vytvořit dekorace? Co takový bambulkový řetěz (samozřejmě v oranžové barvě). Pokud umíte, vyrobte dětem spoustu oranžových bambulí a společně je pak navlékejte na dlouhý provázek. Další variantou je navlékání nabarvených těstovin. Děti si z nich mohou vytvořit korále či náhrdelník. Nebo je prostě lepit na papír.

  • 6. Zoologická z listů

    3732256:gallery:true:true

    A jsme zase u podzimních listů. Jenže ono z nich jde opravdu kouzlit. Zatímco ve škole je děti natírají, obtiskávají a případně lepí na papír, vy jim můžete namalovat zvířecí obličeje. Anebo z nich zvířata rovnou sestavit. Nasbírejte co nejvíce různých druhů a tvarů a pak s nimi čarujte. Některé se hodí na uši slona, jiné na tělo a ocas lišky. Ta nejpovedenější zvířata si můžete i zarámovat a pověsit dětem do pokojíčku.

  • 7. Podzimní svíčky a lucerničky

    3732212:gallery:true:true

    Venku už se brzy stmívá, ideální doba na zapalování svíček. Dánům doma hoří hned několik svíček najednou a i díky tomu jsou prý šťastnější. No, a vy si můžete společně s dětmi vyrobit lucerny na svíčky. Stačí vám obyčejné zavařovací sklenice, listy, lepidlo, provázky a mašle. Sklenice můžete i natřít barvou a ponechat jen okýnko ve tvaru listu (jak je to na obrázku vpravo).

    Krásné podzimní svíčky vytvoříte i z malých dýní. Pomocí vykrajovátka na cukroví vykrojíte vršek dýně, roztavíte vosk, do otvoru vložíte knot a zalijete voskem.

  • 8. Lízátka pavouci

    3732211:gallery:true:true

    Pokud slavíte Halloween a pořádáte party v kostýmech, určitě se vám budou hodit nějaké sladkosti pro děti. Ideálně strašidelné. A lízátka děti zbožňují. Zkuste z nich vyrobit třeba pavouky. Stačí koupit ve výtvarných potřebách dva chlupaté modelovací drátky v černé barvě, omotat okolo lízátka a vytvořit z nich nožičky, pak už stačí jen nalepit očička a tarantule je na světě. Pokud se vám nelíbí pavouci (a děti by se jich bály), zabalte lízátka do oranžového papíru a udělejte z nich halloweenské dýně.

  • 9. Pečení perníčků

    3732271:gallery:true:true

    Moje čtyřletá dcera už od léta škemrá a chce péct vánoční perníčky. Vlastně, proč ne? Upečte podzimní. Můžete z nich vykrojit listy, dýně, jablka...cokoliv s podzimní tematikou. Děti pečení milují, a když je pak ještě navíc necháte vykrajovat a zdobit, budou ve svém živlu.

  • 10. Domečky v lese

    3732210:gallery:true:true

    Pokud to ještě počasí dovolí, běžte s dětmi do přírody, ideálně do lesa a vyhlašte soutěž o nejhezčí lesní domeček pro skřítky. Řekněte jim, že smějí používat jen přírodní materiály, zkrátka všechno, co najdou v lese – klacíky, kůru, šišky, mech...Stavění domečků a bunkrů nás v dětství strašně bavilo a já se vsadím, že i vaše děti budou nadšené.

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku