Tohle dělají puberťáci! 12 nebezpečných věcí, o kterých nemáte ani tušení

Surfování na střeše auta a hazard s ohněm. To všechno dělají puberťáci.
Foto: parentsociety.com/koláž
Sdílej na facebooku
23. října  2017 
 06:00

Když jste mladí, myslíte si, že jste neporazitelní a že se vám nemůže vůbec nic stát. Jenže to je právě ten důvod, proč teenageři dělají spoustu hloupých a nebezpečných věcí. A jelikož žijeme v době sociálních sítí, často se jejich šílené nápady šíří a stávají se virálními. Zde je pár příkladů nebezpečných činností (a internetových výzev), o kterých jste vy, rodiče, neměli možná ani tušení. Ano, většina se jich odehrávala v Americe, ale bohužel některé už se šíří i u nás.

1. Plné rty

Každá žena touží mít plné a smyslné rty. Jenže některé mladé dívky se jich snaží dosáhnout pomocí lahví a jiných různých předmětů (fungujících na principu podtlaku). Rty nasají do hrdla lahve a tím docílí jejich zvětšení. Připadá vám to šílené? Je to šílené! Rty jsou ve výsledku oteklé a bolestivé. Nic pěkného.

2. Skořicová výzva

Jednou z výzev, které kolovaly na sociálních sítích, byla takzvaná Skořicová výzva (Cinnamon challenge). V čem spočívala? Lidé měli spolknout lžíci skořice do jedné minuty bez zapití vodou. Možná vám to přijde legrační, ale tento žertík způsobil, že dospívající se dusili, měli problémy s dýcháním a v krajním případě to vedlo až ke kolapsu plic. Podle některých zpráv musely asi tři desítky lidí vyhledat lékařskou pomoc.

3. Kondomová výzva

Kondomová výzva dokazuje, že dospívající udělají prakticky cokoliv, ať je to jakkoliv odporné. Tato šílená hra se stala populární v roce 2013 (v Americe), kdy jistý mladík vdechl kondom nosní dírkou a vytáhl jej pusou. Když pomineme možné alergie na latex, prezervativ se může snadno dostat do krku a způsobit udušení. Doufejme, že u nás se toto nikdy nedělo a nikdy dít nebude.

Kondom do nosu a napuchlé rty? Bizarní!
Kondom do nosu a napuchlé rty? Bizarní!
Autor: parentsociety.com/koláž

4. Hazard s ohněm

Tohle je opravdu strašlivé. Účastníci této výzvy si dobrovolně (!!!) polévají tělo alkoholem, zapalují ho a to všechno točí a zveřejňují na sociálních sítích. Žádný protest, jen hloupá hra. Výsledkem byly popáleniny druhého a třetího stupně.

5. Hazard se solí a ledem

Tohle prý vyzkoušel snad každý puberťák. A přitom je to také velmi nebezpečná "legrácka". O co jde? Mladíci si nasypou do dlaní sůl, na tu položí kostku ledu a dlaně tisknou k sobě. Zdá se vám to neškodné? Není. Když se totiž led smíchá se solí, proběhne chemická reakce, při které se uvolňuje teplo a led se zahřívá. Člověk pak může mít nehezká zranění a popáleniny. Dvanáctiletý chlapec z amerického Pittsburghu dokonce utrpěl popáleniny druhého stupně.

6. Panák přímo do oka (nebo vdechnout)

Nechtějí, aby z nich byl cítit alkohol, tak si vodku lijí do oka. Jenže pozor! Nejenže alkohol poškozuje ochrannou membránu oka, ale může způsobit i jeho trvalé poškození. Dalším hazardem mezi americkou mládeží je vdechování alkoholu, což je také velmi nebezpečné.

7. Škrcení

Na internetu se šíří i smrtelně nebezpečná hra Škrcení (Choking game), kvůli které už zemřelo několik lidí. Pro chvilkový pocit euforie (když se nedostává kyslík do mozku) se puberťáci vědomě dusí. Také to nechápete? Dřív nám stačila jízda na horské dráze!

8. Skok do ledové vody

Na této hře není nic nového. Lidé odjakživa skákali do ledové vody. Jenže toto se většinou děje v noci bez přítomnosti záchranářů a jakékoliv pomoci. V roce 2014 zemřel v Minnesotě šestnáctiletý chlapec poté, co sám skočil do zamrzlého jezera. Jen chtěl splnit výzvu (The Cold water challenge).

9. Gumoví medvídci a tampony nasáklé alkoholem

Vypadá to nevinně. Puberťáci, kteří jedí gumové medvídky. Jenže pozor! Oni je často namáčí do tvrdého alkoholu a ládují se jimi jen z toho důvodu, aby se opili. Snědí třeba i celý sáček a vůbec si neuvědomují, kolik alkoholu mohou želatinové bonbony obsahovat. To často vede k otravě alkoholem.

Tampony jsou dalším způsobem, jak mladiství (zejména dívky) konzumují alkohol. Namočí je, nechají je "nacucat" a pak si je vkládají přímo do pochvy (případně do análního otvoru). V porovnání s běžnou konzumací alkoholu docílí stavu opilosti rychleji. Alkohol jde totiž rovnou do krevního oběhu. Jenže i tady je vysoké riziko otravy alkoholem.

10. Šňupání cukru

Tohle se neděje pouze v Americe. Děti šňupají cukr (nebo rozdrcené bonbony typu lipo). Proč to dělají? Těžko říct. Také si myslíme, že větší požitek je cukr konzumovat klasicky. Odborníci a rodiče se obávají, že ti, kteří toto dělají, mají sklony k užívání drog.

11. Surfování na střeše auta

Tohle je další velmi nebezpečná zábava. Puberťáci jedou na autě a vyvádějí bláznivé kousky. Buď jsou na střeše, nebo visí na dveřích či z okýnka a dělají, že surfují. Inspirací jsou pro ně kaskadéři z akčních filmů. Při této smrtelné jízdě zemřel v roce 2015 osmnáctiletý Lupo Benson. Při zběsilé jízdě spadl a udeřil se do hlavy. Následkům zranění podlehl.

12. Water condom Challenge

Water condom challenge: Na hlavu si hází kondomy naplněné vodou. Po dopadu by kondom neměl prasknout, ale měl by se „usadit“ na hlavě přes obličej.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku