Zakázaná jména: Charlotte a William by v Portugalsku neprošla. Jaká další?

Princ William s malou princeznou Charlotte.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
5. listopadu  2017 
 06:00

Pokud si myslíte, že pojmenujete své dítě, jak vás napadne, jste na omylu. Existují totiž seznamy povolených jmen, a to nejen u nás, ale také v zahraničí. Takže taková Charlotte je sice krásné jméno pro malou princeznu, ale pokud by tak chtěli rodiče pojmenovat holčičku v Portugalsku, pravděpodobně by narazili. Stejně tak by jim nepovolili další oblíbená jména, jako jsou například Emily, William a Michael. Portugalci se zkrátka drží svých tradičních jmen. Stejně tak Dánové a další národy. Která jména zakazují?

1. Catherine

Catherine je velice oblíbené jméno. Zatímco jinde určitě dostane palec nahoru, v Portugalsku s touto anglickou verzí nepochodíte. Na seznamu povolených jmen není ani již zmíněná Charlotte. Jaká jména Portugalci preferují a jaká ne, se můžete podívat TADY (Sim znamená ano, Nao je ne).

ČTĚTE TAKÉ: Známe nejoblíbenější jména miminek v lednu 2017. Jaká to jsou?

2. Peter

Také Dánsko má zvláštní registr jmen. Stejně jako Portugalci upřednostňují Dánové jména, která odpovídají jejich kultuře a rodnému jazyku. A tím jméno Peter není.

3. Sarah

Krásné jméno, co říkáte? Ale jak pro koho. Na Islandu takto holčičku nepojmenujete. Ale naděje umírá poslední. Sarah sice není na oficiálním seznamu dívčích jmen, ale rodiče mohou vyplnit zvláštní formulář a požádat o zapsání do registru jmen.

4. Linda

V Saudské Arábii nejspíš žádnou rodačku Lindu nepotkáte. V roce 2014 totiž ministerstvo vnitra vydalo seznam 51 zakázaných jmen, které nejsou v souladu s tradicemi a vírou. A jméno Linda je právě jedním ze zakázaných.

5. George

Tak ani jméno George není v Portugalsku vítáno. Takže tímto je kompletní celá královská rodina. Jména William, Catherine, George ani Charlotte jsou pro Portugalce tabu. Zajímavé. (Že by nějaké špatné zkušenosti s Anglií?) Teď nás velice zajímá, jak se bude jmenovat třetí potomek Kate a Williama a co na to Portugalci?

6. John

John je nejpopulárnější chlapecké jméno v USA za posledních 500 let (a ona i česká verze Jan je u nás velice populární), ale v Dánsku není na oficiálním seznamu, takže pokud se vám někdo představí jako John, pravděpodobně není původem Dán.

7. Stephen

Také Maďarsko má svůj registr schválených jmen. Takže zatímco takový Stephen nedostane povolení, Stefán ano. Maďaři zkrátka drží tradice.

(V České republice žádali rodiče pro chlapečka jméno Steve, psáno Stýf, souhlas také nedostali, dalo by se říci díkybohu.)

8. Thomas

Tom, Thomas, Thomás. Všechny tyto verze jmen nejsou povolené...no, hádejte. Ano, v Portugalsku.

ČTĚTE TAKÉ: Víme, jaká jména budou nejpopulárnější v roce 2018. Inspirujete se?

9. Maya

Rodiče žijící v Saudské Arábii by se měli tomuto jménu vyhnout. Proč? Důvod vám neřekneme. Zkrátka také není v souladu s vírou a náboženstvím.

10. Lucifer

Když chtěli někteří rodiče v Německu pojmenovat svého syna Lucifer, soud jim to rychle zakázal. Asi zde není oficiálně zakázáno jako například na Novém Zélandu, ale odborníci uznali, že by to děti se jménem Lucifer neměly jednoduché.

Seznam zakázaných jmen publikoval server Goodhousekeeping.com.

Neobvyklá jména dívek
Neobvyklá jména dívek
Autor: Český statistický úřad

A jak je to se jmény v České republice?

Také my máme seznam povolených jmen. Jaká jména to jsou se dozvíte na matrice v místě vašeho bydliště. Pokud byste chtěli dát dítěti neobvyklé jméno, musíte zažádat o znalecký posudek, který vydává Miloslava Knappová, soudní znalkyně v odvětví jazykovědy jmenovaná Ministerstvem spravedlnosti ČR, která je také autorkou knihy Jak se bude vaše dítě jmenovat, „bible“ pro nastávající české rodiče.

Neobvyklá jména chlapců
Neobvyklá jména chlapců
Autor: Český statistický úřad


Za posudek se platí řádově několik stokorun. Do žádosti musíte napsat, kdo bude nositelem jména (zdali chlapec nebo děvče) k jakému příjmení, případně k jakému dalšímu křestnímu jménu bude jméno užíváno, dále pramen, kde jste jméno našli, plus případně kopie příslušných dokumentů. V případě zamítnutí jména poplatek neplatíte.

V České republice neprošla jména: Jardariáš, Stýf, Hennesy, Palermo, Bizon, Makarenko, Střela, Puma či Skippy.

Sdílej na facebooku
Autor: red
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku