Barbie nosí hidžáb a má silnější nohy stejně jako americká šermířka

Bronzová olympijská medailistka v šermu Ibtihaj Muhammadová má svou Barbie, která stejně jako ona nosí hidžáb.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
17. listopadu  2017 
 06:00

Barbie už není jen blonďatá kráska s modrýma očima a s nereálnými proporcemi, dostává totiž podobu skutečných žen. Nově se na trhu objevila panenka Barbie v hidžábu. Předlohou se jí stala bronzová olympijská medailistka v šermu Ibtihaj Muhammadová. „Tohle je splnění mého dětského snu,“ říká. A její příběh i panenka mají za cíl inspirovat další dívky.

Také jste si jako malé rády hrály s barbínami? Já ano. A přála jsem si vypadat jako ony. Jenže až časem mi došlo, že tohle přání se mi asi nikdy nevyplní. Snad jedině pomocí chirurga a několika plastik (jako to udělala česká živá Barbie Gabriel Jiráčková, která plánuje i vyndání žeber. Au!).

Moje dcera si nyní také hraje s panenkami Barbie, některé dokonce zdědila po mně,  nedávno mě zaskočila dotazem, proč žádná z nich nemá hnědé nebo krátké vlásky? Jsou jí teprve čtyři roky a už si všímá, že ne všechny ženy vypadají jako tyhle blonďaté krasavice.

Naštěstí to ví i firma Mattel, která už vyrábí panenky černošky, baculky, zkrátka reálné ženy. A nedávno představila i první panenku Barbie v hidžábu. Tahle Barbie vznikla podle úspěšné americké šermířky Ibtihaj Muhammadové, která s hidžábem nastoupila loni v Riu de Janeiro jako první Američanka v historii olympijských her.

ČTĚTE TAKÉ: Marihuana, kojení na veřejnosti nebo celulitida. Takhle panenku Barbie určitě neznáte

Sportovkyně měla na výrobce tři požadavky: aby měla panenka silnější nohy podobně jako ona, tmavé oční linky a hidžáb.

„Je to splnění mého dětského snu,“ uvedla jednatřicetiletá Muhammadová, která se v Riu podílela na třetím místě družstva šavlistek. Podle ní panenka potěší i další holčičky, které si dříve vyráběly hidžáb z papírových kapesníků, aby vypadaly spíše jako ony nebo jejich sestra.

Podívejte se na proměny Barbie v letech 1959 až 2016

Barbie v hidžábu vznikla v edici Shero věnované ženám, které překonávají bariéry a má za cíl inspirovat mladou generaci dívek. „Když přemýšlím o své cestě, na které jsem se jako muslimka dala na šerm, našli se lidé, kteří mi dávali najevo, že tam nepatřím. Všem těm lidem, co mi nevěřili: tahle Barbie patří vám,“ řekla Muhammadová při představení panenky.

Ve speciální edici se podle firmy také objeví olympijská gymnastka Gabby Douglasová, plus size modelka Ashley Grahamová nebo herečka Zendaya. Všechny panenky by měly mít proporce podle těchto žen a díky tomu snad zboří stereotypní představy o blonďaté Barbie s útlým pasem, se kterou se řada žen nemůže ztotožnit.

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku