Šokující: Tahle židle se s dítětem neskácí, když mu dáte pohlavek, doporučuje prodavačka

Video se připravuje ...
Tahle židle se s dítětem neskácí, když mu dáte pohlavek, doporučuje prodavačka
VIDEO: Unicef
Sdílej na facebooku
22. listopadu  2017 
 14:00

Šokující. Taková je nová kampaň organizace UNICEF, která má upozornit na násilí páchané na dětech. Především na to, které se děje doma, na místě, kde se mají kluci a holky cítit nejvíc v bezpečí. Její součástí je i tohle video. 

Nová kampaň UNICEF nazvaná #ENDviolence, neboli Konec násilí, vyzývá k větší pozornosti a ostražitosti, pokud jde o násilí na dětech. Video ukazuje obchod s nábytkem, kam přicházejí nicnetušící zákazníci, aby koupili nábytek pro své malé potomky. 

Prodavačka jim hodně netradičně představuje jednotlivé kousky – ukazuje například skříňku, do které se mohou děti, kdyby je doma někdo obtěžoval, schovat. Nebo postýlku, do které mohou odhodit nejmenší dítě, když jim půjde na nervy, a jejíž matrace ho ochrání před úrazem. Nebo židli se speciálně zatíženými nohami, která se nepřevrhne ani tehdy, když rodiče dítě udeří.

Že je to šílené?  Jistě, přesně to si myslí i šokovaní rodiče, které natáčí skrytá kamera. Nevěří, že se něco takového doma běžně děje. Nicméně podle údajů UNICEF tři ze čtyř dětí někdy doma zažily něco podobného. Česko v tom nebude výjimkou. 

Mnoho Čechů své děti bije

"Tělesné tresty používá šedesát až sedmdesát procent českých rodičů a považují je za nutné," vyčíslila lékařka Petra Uhlíková z Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Dvě třetiny těch, kdo bijí děti, mají vysokoškolské vzdělání. Podle lékařky je to rozhodně špatně – jednak to nevede k cíli, jednak to dětem sráží sebevědomí, nebo to dokonce může spolu se stresem spustit duševní problémy.

Pokud jde o druh trestu, sedmdesát procent rodičů v Česku považuje za přijatelné plácnutí na zadek, zhruba polovina pohlavek a po řemenu může rodič občas sáhnout podle čtvrtiny českých rodičů. Ukázal to nedávný výzkum Ligy otevřených mužů, podle nějž se rodiče častěji než v minulosti uchylují k domluvě, zákazům a vysvětlování.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku