Jste empatický rodič? Vaše děti budou šťastnější, vám to škodí!

Jste empatický rodič? Vaše děti budou šťastnější, vám to škodí!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. listopadu  2017 
 06:00

Někdo bere život i výchovu bez zbytečných emocí, jiný všechno víc prožívá. Jste ve výchově úzkostlivější, až moc opatrní nebo příliš ochranitelští? Pak jste pravděpodobně velmi empatičtí rodiče, pro které je dětské trápení bolestivější než pro děti. A pokud o vás někdo říká, že to přeháníte, buďte v klidu. Nejnovější studie dokazuje, že děti takových rodičů budou vyrůstat šťastněji a zdravěji než ty ostatní!

Empatie je v životě potřebná

Umění vcítit se do druhého je jedna z nejcennějších lidských schopností a ne každý to umí. Dobrou zprávou je, že být empatický není opravdu nic špatného. Nový výzkum dokonce ukazuje, že děti vysoce empatických rodičů budou psychicky a fyzicky zdravější a taky šťastnější. Na druhou stranu ale studie prokázala, že to empatickým ochromuje jejich imunitní systém.

Chorobné záněty lásky

Míra rodičovské empatie byla měřená podle indexu interpersonální reaktivity, který sestavil Mark Davis v roce 1980. Tenhle nástroj ukazuje, do jaké míry rodiče rozumí pocitům dítěte a nakolik přiměřeně na ně reagují. Na základě tohoto testu rozdělili výzkumníci rodiče na více a méně empatické. Pak se sledovaly nálady dětí a současně se hledaly zánětlivé známky v krevních vzorcích matek a otců. Výsledek byl jasný: Dětem vaše empatie prospívá, vám škodí!

Autor: iStock

Co s vámi dělá empatie?

Je to logické, pokud jste jako rodiče neustále v režimu vysoké obezřetnosti a ostražitosti směrem k dítěti, váš systém je i v neustálém stavu „boj se, nebo uteč“, což je v dlouhodobém důsledku špatné pro váš imunitní systém. Zhoršuje se vám taky paměť, snižuje se pozornost a může to vést i k vyhoření, protože ignorujete své vlastní potřeby. Ovšem psychicky se empatičtí rodiče cítí fajn stejně jako jejich děti.

Jak s empatií pracovat a nevyhořet

Je to trošku dilema, že? Je super vědět, že když jste vysoce empatičtí, je to plus pro vaše děti. Ovšem jak být odolnější i přes váš skvělý empatický způsob rodičovství? Jde to a tvrdí to i nejnovější studie, kterou provedli odborníci na Stanford University. Vysoká míra empatie může být nakonec prospěšná i pro vás, ovšem musíte pro to něco dělat.

Autor: iStock

Tři kroky k empatické odolnosti

Zpomalte dýchání: Výzkumníci tvrdí, že nejsnadnější způsob, jak vyrovnat reakci na stres, je dech. Dýchání a emoce jsou úzce propojené. Když pociťujete úzkost, dech se zrychlí. Když se uvolníte, dech se prohlubuje. Výzkum ale naznačuje, že to platí i opačně: když změníte dýchání, změní se i emoce.

Rozvíjejte sebedůvěru: Sebedůvěra je způsob, jak zvýšit vaši emocionální odolnost stejně jako psychické zdraví a pohodu. Nekritizujte se, nesuďte se, ale mějte se rádi. Buďte laskaví sami k sobě, uvědomte si, že nikdo není bez chyb, a zaměřte se na vědomí. Myšlenky a pocity, které přicházejí, nehodnoťte, ale pouze pozorujte.

Myslete i sami na sebe: Když je kolem nás více lidí, naše srdeční frekvence je vyšší. Proto je dobré čas od času nebýt s dítětem. Pro vysoce empatického rodiče to může být bolestivé, ale pomůže vám to, abyste se zotavili. Cokoli vám pomůže uklidnit nervy, bude darem nejen pro dítě, ale i pro vás. Ať už je to procházka v přírodě, masáž, návštěva kina nebo návštěva solné jeskyně, udělejte to!

 

Podívejte se na VIDEO, které ukazuje, jak vychovávají matky a jak otcové:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku