Tohle rodiče dohání k šílenství. Proč to děti dělají?

  • Tohle rodiče dohání k šílenství. Proč to děti dělají?
    Ach to oblékání.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. listopadu  2017 
     06:00

    Možná si myslíte, že to jsou malichernosti, ale tyhle věci dokážou opravdu naštvat. Dějí se totiž jak naschvál. Stokrát se zeptáte dítěte, jestli nepotřebuje čurat, a ono si stejně řekne na tom nejhorším možném místě. Znáte to? Pak se možná poznáte i v následujících bodech. 

  • 1. Neplánovaný šlofík v autě

    Dítě usne pár minut před domem.
    Dítě usne pár minut před domem.
    Autor: iStock

    Blížíte se k domovu a vy se snažíte ze všech sil, aby vaše dítě neusnulo. Jenže těsně předtím, než zaparkujete auto před domem, dítku klesnou víčka a vy ho pak následujících pár minut nemůžete probudit. Na to, abyste ho přenesli do postele a nechali spát až do rána, je moc brzy. Na odpoledního šlofíka příliš pozdě. Výsledkem je, že po tomto dvacetiminutovém spánku jde dítě do postele v deset večer místo obvyklé osmé hodiny večerní. 

  • 2. Potřeba čurat v nejnevhodnější okamžik

    Dětem se chce čůrat vždycky na těch nejhorších místech.
    Dětem se chce čůrat vždycky na těch nejhorších místech.
    Autor: iStock

    Můžete se zeptat stokrát, jestli nepotřebují čurat. Samozřejmě nepotřebují. Bude se jim chtít až v tramvaji, metru, uprostřed supermarketu, když máte plný košík potravin, nebo třeba v okamžiku, jakmile nasednete do auta. Tak to prostě je. Umějí to načasovat. A i když mají v supermarketu WC, nepůjdou tam, protože tam jsou přece sušáky!!! 

  • 3. Čekání u doktora. V době oběda, když dítě je hladové a unavené

    Úmorné čekání u doktora.
    Úmorné čekání u doktora.
    Autor: iStock

    Ano, tohle se skutečně děje. Lékaři vás vždy objednají v nejhorší možnou dobu. Buď je dítě unavené a potřebuje spát, nebo je hladové. A čekání je jako na potvoru nekonečně dlouhé... Děti v čekárně piští, ječí a lezou vám po hlavě. Rodiče snad pochopí. I když i oni občas mají pěkně pichlavé pohledy... Au!

  • 4. Krutě brzké vstávání

    Také vás budí brzy ráno? I o víkendu?
    Také vás budí brzy ráno? I o víkendu?
    Autor: iStock

    Venku tma, na budíku čas 4:30 a vaše dítko po vás vyžaduje plné nasazení a nějakou zábavnou aktivitu. Když nereagujete, je tu jedna věc, která funguje – a děti to vědí. Magické zaklínadlo: "Maminko, mám hlad." Na tohle zabere každý rodič a vyskočí z postele i v tuhle nekřesťanskou hodinu. Dobrá zpráva: starší děti už můžete naučit obsloužit se a vy si můžete ještě chvilku přispat. 

  • 5. Kňučení a vztekání

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Tohle musí jít na nervy snad každému rodiči. A nejen rodiči. Děti, i když už třeba umějí mluvit, dávají nespokojenost najevo různými zvuky. Začíná to kňučením, kňouráním a pofňukáváním, končí to ječením a řevem. Nejhorší případy se dokonce válejí po podlaze, když není po jejich. Také byste někdy nejraději utekli? Nejste sami...

  • 6. Noční pláč zrovna ve chvíli, kdy ulehnete do postele

    Křik, strach a úzkost
    Křik, strach a úzkost
    Autor: iStock

    Zhasnete, zkontrolujete všechny spotřebiče a sotva dolehnete na polštář a zavřete oči, spustí strašný křik. Zase skvělé načasování. To by jim šlo. Samozřejmě vstanete a půjdete uklidňovat, utěšovat a znovu uspávat. Jenže jakmile znovu zalehnete a začnete se odebírat do říše snů, je to tu zase. Křik a pláč. To už se stěhujete do dětského pokojíčku s peřinou... Znáte to? 

  • 7. Našlápnutí kostičky rozházeného lega

     

    Už jste si někdy šlápli na kostičku Lega?
    Už jste si někdy šlápli na kostičku Lega?
    Autor: iStock

    Víte, co je bolest? Jasně, pokud máte za sebou porod, víte to. Ale už jste si šlápla bosou nohou na kostičku lega? Tak doufejte, že až půjdete rozespalá za plačícím dítětem, tak na vás zrovna jedna nečíhá. To pak možná vyjeknete víc než dítko, kterému se zdá nějaký zlý sen.

  • 8. Oblékání

    Ach to oblékání.
    Ach to oblékání.
    Autor: iStock

    Oblékání dětí je zlo. Nejprve soukáte ta titěrná tělíčka do pidioblečků a jste z toho zpocení jak vy, tak vaše dítko. Jakmile povyrostou, začnou se otáčet a utíkat vám a je to podobné, jako byste oblékali chobotnici. Když začnou mluvit, postaví si hlavu a začnou si diktovat a vybírat oblečení samy. Výsledkem jsou hádky s čtyřleťáky, kteří trvají na tom, že ven půjdou v letních šatech či kraťasech, i když je venku listopad a 5 stupňů. A svetr si nevezmou ani náhodou!

    Tohle na ně platí: Proč dětem tak dlouho trvá, než zareagují na pokyn rodiče?

  • 9. Já sám/sama!

    Já sama!
    Já sama!
    Autor: iStock

    Oblíbená fráze mnoha dětí předškolního věku. Tak trochu to souvisí s oblékáním, ale nejen... Jasně, měli byste jásat, že máte doma samostatné a soběstačné dítě, ale místo toho trnete hrůzou, když vám vytrhává ostrý nůž z ruky, když krájíte zeleninu a dcerka řve: "Já sama!"

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku