Kdy jste přestali věřit na Ježíška? A co říci dětem, až se zeptají?

Kdy jste přestali věřit na Ježíška? A co říci dětem, až se zeptají?
Víra v Ježíška? Některé děti nevěří už ve školce, jiným to prozradí spolužáci při nástupu do školy a další věří až do druhého stupně základní školy.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
29. listopadu  2017 
 06:00

Dárky nosí Ježíšek, to je snad všem jasné. Jenže dřív nebo později se vyrojí v dětských hlavičkách pochybnosti. Existuje? Proč jsme ho nikdy neviděli? Snažíte se sebevíc kouzlo Vánoc udržet, jenže starší sourozenec nebo spolužák to tajemství propíchne. Pamatujete si, kdy jste přestali věřit na Ježíška vy? Byli jste zklamaní, nebo jste naopak začali víc obdivovat rodiče? 

Děsím se okamžiku, až se má dcera zeptá, jestli Ježíšek existuje. Zatím jí jsou čtyři roky a věří na něj, i když minulé Vánoce viděla, jak dědeček zvoní na zvoneček místo Ježíška. Prostě zvonil déle, než měl. A má zvídavá dcerka ho zahlédla. Naše vysvětlení: "Ježíšek měl plné ruce práce, a tak mu děda se zvoněním vypomohl."

Sama si dobu, kdy jsem přestala věřit, nepamatuji. Asi z toho žádné trauma nemám, ale někteří mí kamarádi cítili zklamání. "Řekli mi to spolužáci hned po nástupu do první třídy," líčí třicetiletá Kristýna. "Oznámili to stylem: Kdo furt věří na Ježíška, je mimino a blbeček. Takže nikdo ani necekl a všichni předstírali, že to samozřejmě už dávno vědí," líčí své vzpomínky.

Kamarád Honza mi jednou dokonce vyprávěl, že se kvůli Ježíškovi popral. Spolužákům nevěřil a vznikla z toho nejdřív hádka a pak rvačka. S poznámkou. Doma se pak doptával rodičů a ti museli jít s pravdou ven. Za napomenutí v žákovské knížce se ale na něj zlobit nemohli. 

Dětem nemusíte říct celou pravdu

Dřív nebo později bude s otázkou "existuje Ježíšek?" konfrontován každý rodič. Co teď: lhát, nebo říct pravdu? Psychologové se shodují, že není potřeba dítěti hned naservírovat syrovou pravdu. "Můžete mu říct, že Ježíšek nosí dárky pouze dětem a dospělí si je dávají sami, protože by to všechno Ježíšek nestihl. Nebo že nosí jen některé dárky a některé kupují rodiče," vysvětluje ve vánočním časopise Maminka psycholožka Zdeňka Dušková. 

Přesně tahle teorie funguje i u pětačtyřicetileté Markéty: "Dárky nosí Ježíšek (to je snad všem jasné) a vedle toho si dárky ještě dávají lidé navzájem." Obě její dcery tomu věřily tak do osmi let. 

Jak doopravdy vypadají Vánoce s malými dětmi?

Další možností je říct, že dětem, které na Ježíška nevěří, musí kupovat dárky rodiče, ale protože my v něj věříme, zatím k nám chodí a jsme za to rádi. Malé děti svou víru v Ježíška potřebují, shodují se odborníci. "V předškolním věku je u nich rozvinutá víra v nadpřirozeno a je to vlastně věk pohádek. V nich je dobro dobrem a zlo zlem," doplňuje psycholožka. 

I bez Ježíška mohou být Vánoce kouzelné

Jakmile vaše dítě vyroste a existenci Ježíška není už dál možné předstírat, nezoufejte. I bez nadpřirozených bytostí budou vaše Vánoce krásné, navíc možná váš vztah s dětmi získá nové obzory. Stejně jako se to stalo pětatřicetileté Zuzaně: "To velké tajemství mi prozradil starší brácha v druhé třídě a já pojala obrovský obdiv k rodičům a zaplavila mě vlna vděku, který trvá prakticky dodnes. Pamatuji si, že ty první Vánoce, kdy jsem to věděla, nakreslila jsem moře obrázků jako dárků, rodiče jich dostali nejvíc," vzpomíná. 

Také u Lucie z Ostravy budou letošní Vánoce bez Ježíška, což jim ale na kouzelné atmosféře neubere. Její děti to velké tajemství odhalily samy. "Tvářily se důležitě a vítězoslavně jako dva Sherlockové. A myslím, že jsme u nich stoupli v ceně," vypráví maminka dvou školáků. 

Tip redakce:  Nakupujete stejně jako my dárky na webu? Zkuste využít nějaký z věrnostních portálů jako je například Rondo.cz - kde navíc můžete vyhrát. Nakupte k Vánocům knihu, hračky nebo elektroniku u vybraných partnerů (například Království hraček Bambule a Sparkys, ASUS, Malvík, Knihacek.cz a další) a za získané body si pak na Rondo.cz zahrajte o luxusní ceny - mobilní telefony, tablety či dokonce Škodu Kodiaq.

„Zhruba polovinu dárků v současnosti nakupujeme online, u Čechů a Češek ve věku do 35 let dokonce již internetové nákupy převažují nad těmi v kamenných obchodech,“ informuje Jan Hřebabecký z online platformy Rondo.cz. Podle online srovnávače Heureka.cz funguje letos v Česku více než 36 tisíc e-shopů se stále rostoucí nabídkou. Největší růst nyní na internetu zaznamenává prodej potravin a módy. Dále rostou také prodeje dětského sortimentu a zboží pro dům a zahradu.

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku