Jak se stát lepším rodičem? Návod měsíc po měsíci

Jak se stát lepším rodičem? Návod měsíc po měsíci
Jednoduché pravidlo: Když jsou šťastní a spokojení rodiče, je v pohodě celá rodina.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
11. ledna  2018 
 06:00

Ze všech pracovních pozic, které jste kdy zastávali, je rodičovství ta nejtěžší. Co si budeme povídat – žádná dovolená a zápřah na plný výkon. Ale zase dostáváte nejlepší odměnu, a to lásku svých dětí. Zní to možná pateticky, ale je to tak. Jenže i vy si občas zasloužíte vypnout a mít chvilku pro sebe. I díky tomu se stanete lepším rodičem. Co pro to udělat v tomto roce? Zkuste třeba toto, měsíc po měsíci. 

Leden: vydechněte!

Je po svátcích a máte za sebou náročné období, zároveň s novým rokem zase začínáte jet na plné obrátky. Pokud vám přijde, že řešíte jen potřeby dětí a partnera, zkuste si každý den vyšetřit hodinu času pro sebe. Že je hodina moc? Pak ji rozdělte na menší časové úseky, třeba po 15 minutách. Ty věnujte jen sami sobě. Může to být chvilka před spaním, chvilka v autě nebo jen chvilka meditace během dne. Pokud chcete, aby děti vyrůstaly v klidném a harmonickém prostředí, musíte nejprve začít u sebe!

Únor: romantika a rande nejen na Valentýna

Kdy naposledy jste si povídala s partnerem a neřešila domácí úkoly, školu nebo potřeby vašeho dítěte? Jasně, děti jsou na prvním místě, ale rodiče by si měli umět najít čas i jeden na druhého. Když totiž upevníte vztah s partnerem, posílí to celou rodinu. Takže náš návrh zní: dopřejte si rande minimálně dvakrát do měsíce. Začněte v únoru, měsíci, který přeje lásce, a pokračujte tak každý měsíc. Navraťte romantiku do vašeho vztahu!

Březen: zaměřte se na pozitiva vašich dětí

Koncem měsíce začne jaro a vše bude veselejší. Proto i vy se nalaďte pozitivně. Zkuste u svých dětí hledat ty dobré vlastnosti místo toho, abyste pořád připomínali jejich (a své) chyby. Chvalte je a motivujte k dalším výkonům. Oslavte jejich vítězství, bez ohledu na důležitost. Když totiž děti dělají něco, na co jsou hrdé, dodá jim to sebevědomí. 

Duben: povídejte si a vnímejte jeden druhého

Máte více dětí, které neustále mluví jedno přes druhé? A také to u vás občas bzučí jak ve včelím úlu? Zkuste se tento měsíc věnovat konverzaci. Podle koučů rodičovství je několik triků. Třeba "hůlka mluvení" – zní to možná legračně, ale je to prosté. Kdo má hůlku, mluví, ostatní mlčí a poslouchají. Před spaním si můžete třeba povídat o tom, co se vám ten den hezkého stalo a čeho si vážíte, případně na co se těšíte. 

Květen: zaměřte se na své životní sny

Jasně, s dítětem se váš život obrátí naruby, ale neměli byste zahazovat své staré sny, které jste měli ještě jako bezdětní. Pořád jsou tam, ne? Zkuste je v květnu trochu oprášit a zapracovat na nich. Využijte každou volnou chvilku, kterou máte, a plánujte. Ať už si chcete otevřít kavárnu, naplánovat cestu do zahraničí nebo se třeba zdokonalit v cizím jazyku. Hledejte prostor, kupte si letenky nebo se přihlašte na kurz. Tohle všechno vám pomůže cítit se lépe a dobít baterky v každodenním koloběhu rodinných záležitostí. 

Červen: zlepšete svou komunikaci, pracujte s emocemi

Zkuste zlepšit své komunikační dovednosti. Ať už ve vztahu k partnerovi, šéfovi, tchyni nebo k dětem. Jste výbušní? Pak vždy napočítejte do deseti, než začnete reagovat. Ptejte se a snažte se porozumět názoru druhého. Při rozrušení snižte tón hlasu. Místo stížností uvádějte své pocity a zkuste najít řešení. Zaměřte se na jednu věc, která vám dělá problémy, a na té pracujte. Už za měsíc uvidíte zlepšení ve vztahu vůči druhé osobě. 

Červenec: přestaňte se zbytečně omlouvat

Zkuste si následujících 24 hodin spočítat, kolikrát jste řekli "omlouvám se" a kolikrát to bylo opravdu opodstatněné. Když do vás někdo strčí, když odevzdáte práci o pět minut později nebo když se vaše dítě dostalo do potyčky, ale nerozpoutalo ji. Podle psychologů se rodiče často omlouvají za věci, které nejsou jejich vina, nebo jsou dokonce mimo jejich kontrolu. A tím dávají příklad i dítěti, které přebírá jejich chování. Ospravedlňujte se jen tehdy, je-li to skutečně potřeba!

Srpen: dejte dětem práci

Je tu konec léta a vaše děti se pomalu chystají do školy. Nejvyšší čas svěřit jim nějakou práci nebo úkol odpovídající jejich věku. Díky němu budou mít pocit, že jim důvěřujete, a posílí se jejich sebedůvěra. Také se naučí něco o odpovědnosti a odměňování. Nemusí hned uklízet celý dům, stačí maličkost. Třeba příprava svačiny do školy. Děti si ji samy zabalí a vám tím odpadne jedna starost při už tak hektickém ránu. 

ČTĚTE TAKÉ: Domácí práce podle věku: Co zvládnou ve 2 letech, co v 5 a co v 10?

Září: zastavte se!

Nový školní rok a nové povinnosti. Vy i děti jste opět v jednom kole. Škola, kroužky, domácí úkoly. Ruku na srdce – zastavili jste se, abyste si se svým dítětem popovídali, naslouchali mu a porozuměli jeho starostem a problémům? Psychologové doporučují, abyste si našli ve svém nabitém programu čas na každé své dítě zvlášť, prostě jeden na jednoho. Nezáleží na tom, kolik má kroužků, stačí hodina času. Opravdu, stojí to za to, děti budou vědět, že si na ně umíte udělat čas i během náročnějších dnů. 

Tohle na ně platí: Jak dosáhnout toho, aby dítě nekřičelo a nemluvilo moc nahlas:

 

Říjen: buďte tým!

Zaměřte se na budování jednotného týmu. Buďte s partnerem zajedno. Pokud se totiž shodnete, máte stejné názory i zásady, stáváte se dobrým vzorem pro vaše děti. Určitě to znáte. Pokud nejste zajedno, děti to často zkoušejí. Jeden rodič něco zakáže, tak jdou za druhým, který to možná povolí. Zkuste sjednotit své zásady! Vyhnete se zbytečným dohadům a děti nebudou tolik zmatené. 

Listopad: buďte vděční

Pomalu se blíží vánoční svátky, které nejsou jen o darech. Děti si určitě koncem listopadu budou psát dopis Ježíškovi (pokud na něj stále věří). Zkuste je naučit vděčnosti a pokoře. Vysvětlete jim, že mohou být rády za střechu nad hlavou, za plný žaludek i teplo domova. Není to totiž samozřejmost. Zkuste si povídat o tom, co je štěstí. A třeba se zapojte i do nějaké sbírky nebo dobrovolnické činnosti. 

Prosinec: víc pohybu!

Během svátků snadno sklouznete do lenošení a pojídání cukroví. I to k vánočnímu času patří. Ale zkuste být více pospolu jako rodina. Zabraňte tomu, aby každý člen rodiny zalezl se svým tabletem do svého pokoje a vylézal jen pro jídlo. Na dny volna vymyslete nějakou společnou aktivitu. Udělejte něco pro své duševní i fyzické zdraví. Je jedno, jestli vyrazíte na lyže nebo půjdete na procházku či budete společně vařit. Všechno se počítá. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku