Méně pochval, více spánku a žádné lhaní. To je správná výchova!

Méně pochval, více spánku a žádné lhaní. To je správná výchova!
Mluvte s dětmi ale jako rodiče, ne jako trenér fotbalu
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
2. března  2019 
 06:00

Rodičovských příruček existuje velké množství. Jedna však všechny rady pěkně shrnuje. Jmenuje se Nurture Shock a bohužel nevyšla v českém překladu. Nenabízí komplexní návod, jak vychovávat děti, ale spíš na příkladech ukazuje, kde se výchovné metody míjí účinkem. Nás v ní zaujalo několik bodů, které přinesl server fatherly.com. Týkají se chválení, potřeby spánku a toho, proč děti rodičům lžou. 

1. Pochvala může i uškodit

  • Děti se účastnily jednoduchého pokusu. Jedna skupina dětí byla chválená a všichni jim říkali, jak jsou šikovné, druhá skupina chválená nebyla. Překvapivě děti, které chválené nebyly, se rozhodly přijmout i složitější úkoly. Chválené děti se o ně ani nepokoušely.
  • Pokud malé děti neustále za všechno chválíte, mohou mít v dospělosti problém s upřímností, stejně jako ho občas mívají dospělí 
  • Další výzkum z Číny ukazuje, děti, jejichž matky byly spíše kritické a nechválily, měly pak lepší výsledky

Rozhodně neříkáme, že byste neměli děti nikdy chválit, ale zkuste:

  • Chválit upřímně. Pochvalte je vždy, když si opravdu myslíte, že si to zaslouží
  • Ocenit jejich úsilí. Místo toho, abyste říkali "ty jsi tak šikovný" zkuste říct "vím, že jsi tvrdě dřel"
  • Diskutujte o chybách a možnostech zlepšení. Mluvte s dětmi ale jako rodiče, ne jako trenér fotbalu

2. Spánkový deficit je problém

  • Vědci se domnívají, že nedostatek spánku během dospívání může nenapravitelně změnit strukturu mozku
  • Byly prokázány souvislosti mezi spánkovou deprivací, tedy nedostatkem spánku (ať už má jakoukoliv příčinu) a ADHD 
  • Spánková deprivace je úzce spojená s dětskou obezitou
  • Existuje spojitost mezi nedostatkem spánku a špatnými studijními výsledky. Když se některé školy rozhodly posunout začátek vyučování o hodinu později, chování a studijní výsledky se dramaticky zlepšily

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Co můžeme udělat? 

  • Spánek je nezbytně nutný pro zdravý vývoj vašeho dítěte. "Nechala byste své dítě jet autem bez bezpečnostního pásu? Ne? Pak stejně uvažujte o spánku jako o nutnosti," radí lékařka Judith Owensová.
  • Nepřetěžujte děti. Všechno, co děláte pro to, aby dosáhly vysokých cílů, nebude fungovat, pokud nebudou mít dostatečné množství spánku

3. Děti lžou pravděpodobně kvůli vám

  • Malé děti lžou, aby učinily rodiče šťastnějšími a řekly jim přesně to, co chtějí slyšet
  • Studie ukázala, že osmdesát procent čtyřletých dětí podvádělo během hry. Co hůř. Když se jich pak zeptali, zda-li podváděly, tvrdily, že nepodváděly. Tedy zase lhaly. 
  • Až na několik výjimek lžou čtyřleté děti jednou za 2 hodiny. Šestileté děti jednou za hodinu. 
  • Tvrdý trest za lež dělá děti ještě většími lháři. Je to logické. Příště lež promyslí ještě důkladněji, aby se vyhnuly trestu. 
  • Tím, že používáme milosrdné lži (abychom neranily něčí city), dáváme dětem špatný příklad. Děti také nabádáme, aby to či to neříkali prarodičům a tak dále. Další špatný příklad

Co můžete udělat?

  • Naučte děti říkat pravdu. Řekněte jim, že pokud vám řeknou, jak to ve skutečnosti bylo (i když třeba rozbily váš oblíbený čajový servis), nebudete se na ně zlobit. Vysvětlete jim, že pokud vám řeknou pravdu, budete šťastná. Vaše děti se pravděpodobně o to pokusí, protože tím, že vám lhaly, chtěly pouze jediné: abyste nebyla zklamaná a byla šťastná. 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku