Dítě, které nejí: Čím to může být a jak ho to naučit?

Dítě, které nejí: Čím to může být a jak ho to naučit?
Zase nic nechce? Hlavně z toho nedělejte scény
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
20. února  2016 
 06:00

Zatímco některé děti už od věku pár měsíců snědí doslova všechno, na co přijdou, a nevadí jim ani to, že se jídlo musí kousat, jiné to nezvládnou. Některé prostě jen méně jedí a nezdá se, že by jim něco chybělo, ale u některých batolat i předškoláků se vede boj doslova o každé sousto. Čím to může být?

Rodiče, kteří to nikdy nezažili, si nejspíše neumí představit, jak těžké může být nakrmit dítě, které odmítá jíst. A nejde o to, že mu občas něco nechutná nebo nemá hlad. V druhém případě stačí nechat potomka místo oběda o hladu a on se za pár hodin o jídlo rád přihlásí, ale tohle u kojenců, batolat či předškoláků, kteří skutečně nikdy moc jíst nechtějí, neplatí, protože jim kvůli tomu hrozí podvýživa a nedostatek důležitých látek.

Naučit se jíst přitom není nic snadného – vždyť například na zdánlivě obyčejném polykání se podílí šestadvacet svalů, během jídla se používají prakticky všechny smysly a jeho zpracování zapojuje do činnosti složité endokrinní a metabolické systémy. Na otázku, proč je krmení některých dětí takovým bojem, hledal odpověď internetový magazín Wholelifestylemagazine.com.

Malé dítě vám bohužel nedokáže říci, proč vlastně nechce jíst – někdy přitom může jít o skrytý zdravotní problém, který vyžaduje řešení.

Netrápí ho reflux nebo alergie?

Zejména nedonošené děti mohou mít problém s polykáním jako takovým. Takové dítě mívá problémy už s kojením či umělou mléčnou výživou a má tendence dávit se po každém jen trochu tužším kousku jídla – pak jsou potřeba odborné vyšetření a uvolňovací cviky, díky nimž se zároveň zlepší budoucí schopnost správně vyslovovat.

Jídlo často bojkotují i děti s refluxem – nepálí je kvůli němu sice žáha jako dospělé, ale vracení se jídla do krku je nepříjemné i jim. Na reflux může kromě nechutenství ukazovat i to, že dítě trpí zdánlivě vleklými rýmami, pokašláváním bez příčin, může mít i opakované záněty středouší.

Alergické děti se zase mohou podvědomě vyhýbat některým potravinám, protože je po nich například pálí ústa. Typické pro ně je, že některé potraviny jedí, a jiné nikoliv. Mnohé děti pak prostě reagují na tlak ze strany rodičů a důraz kladený na jídlo, a tak se najíst nedokážou.

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Hovory s dětmi o sexu: Jaká pojmenování použít a neztrapnit se?

Je tříleté dítě malé na to, abyste s ním mluvili o tom, jak lidé přicházejí na svět? Vůbec ne. Ale není potřeba zacházet do anatomických podrobností.…celý článek

Mějte také na paměti, že čím menší dítě, tím konzervativnější bývá – pokud si dítě nějaké jídlo oblíbí a není nevhodné, nebojte se mu ho dopřát opakovaně. Pokud mu budete dávat stále něco nového, bude spíše rozrušené a nespokojené a nesní nic. Zejména batolata chtějí, aby jídlo vypadalo a chutnalo vždy stejně, podobně preferují i stále stejnou konzistenci. Pokud například usoudíte, že kaší bylo dost, a jednoho dne mu jídlo jen pokrájíte, pravděpodobně neuspějete. Pokud jim ho budete nutit, či na ně budete dokonce křičet, zafixují si tyto vjemy, a scéna se tak nejspíš bude opakovat častěji. Stres totiž vyplavuje hormon adrenalin, který mimo jiné činí polykání obtížnějším.

Buďte si jako rodiče jistí

Pokud dítě navíc vidí, že je rodič nervózní, o to více samo znejistí. Nebo podvědomě začne využívat situace pro manipulaci s rodiči – s takovým rizikem si zahrává každý, kdo chce dítě za jídlo uplácet nebo mu dovolit, aby jedlo třeba u puštěné televize.

Naopak děti jedí dobře, pokud se cítí jisté, pokud vidí, že i rodiče jsou v klidu a pohodě. Nechte je, ať si jídlo jedí po svém – samozřejmě jogurt rukama jíst nemohou, ale chleba s máslem nakrájený na drobné kousky klidně. Pokud má dítě problémy s polykáním, nedávejte mu příliš tvrdé kousky jídla, prostě je zvládne později. Jezte pokud možno ve stejný čas, předem si připravte prostírání a nádobí, zaveďte společné rituály. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku