Na nočník v 7 měsících? Je to možné, moje dcera to zvládla, říká maminka malé holčičky

Na nočník v 7 měsících? Je to možné, moje dcera to zvládla, říká maminka malé holčičky
Dcera Kristýny Přibylové dokáže chodit na nočník už od sedmi měsíců
Foto: archiv
Sdílej na facebooku
29. února  2016 
 06:00

Není dlouhé nošení plen u dětí jen důsledkem lenosti nás matek a toho, že špinavé pleny už nemusíme složitě prát, vyvářet a žehlit? „Jednorázovky“ jsou pohodlné a na nočník je čas až do dvou let, protože do té doby dítě stejně není dost zralé. Tenhle názor zastávají i lékaři, nicméně některé ženy se rozhodly, že u nich doma to bude jinak. 

Kristýna Přibylová, matka tří dětí a autorka speciálního cvičení pro nejmenší Monkey´s Gym, radí, jak se zbavit plen co nejdříve a naučit dítě používat nočník. “Jsem úplně obyčejná matka, látkové pleny jsem nikdy nepoužívala a jakékoli alternativě ve výchově příliš nerozumím. Řídím se intuicí a tím, o čem si myslím, že je pro dítě nejlepší, obvykle volím zlatou střední cestu, protože si myslím, že každý extrém je špatný. A stejně jsem přistoupila i k učení na nočník u dcery, našeho třetího dítka, v jejích šesti měsících,” říká.

Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

To, že má nějaké dětské zboží všemožné certifikáty o zdravotní nezávadnosti, neznamená, že se to pro děti skutečně hodí. A že jim to prospěje. Příkladem…celý článek

...
...
Autor: archiv
Sama přiznává, že zatímco u prvních dvou dětí se pohodlně svezla na vlně jednorázových plen, nyní si chtěla vyzkoušet jinou cestu. Důležité podle ní bylo vysledovat dceřiny rytmus, návyky a náznaky. A přizpůsobit se jim. Také najít vhodné klidné místo, zvolit správná a vždy stejná slova jako výzvu k „akci“ a úspěch řádně a hlasitě ocenit, nejlépe co nejvíce členy rodiny. Úspěch se po několika týdnech dostavil. “Po dvou týdnech zkoušení se dceři daří vždy ve stejném čase udělat stolici do nočníku a při vysazení kdykoli během dne se většinou automaticky vyčurá. Od počátku jsem měla pocit, že naprosto přirozeně chápe, co má dělat. Jen to zpočátku moc nešlo a – stejně jako s ostatními věcmi – bylo nutné se to prostě učit. V klidu, s respektem a bez výčitek, když se výsledek nedostavil,” upozorňuje Kristýna Přibylová.

Zároveň poukazuje na nesporné výhody včasného učení na nočník – většinou žádné znečištěné pleny během dne, žádné problémy s bolavým bříškem, protože vyměšování je pravidelné, a hlavně žádné nervy s učením na nočník v pozdějším věku.

Praktické rady, jak naučit dítě na nočník co nejdříve:

  • Můžete klidně začít již okolo 6. měsíce, to je však samozřejmě třeba dítě na nočníku přidržovat, jelikož samo sedět ještě neumí a ani nemá!
  • Je třeba sledovat rytmus vyprazdňování a najít čas, který je nejobvyklejší, a tedy k učení nejvhodnější.
  • Při prvních pokusech můžete dítěti pomoci skrčením nožek a přitažením k bříšku, tím se potřeba vyprázdnění zvýší. Jakmile si dítě chození na nočník zažije, již není třeba mu takto pomáhat.
  • Je dobré, když dítě výsledek své činnosti zaregistruje – tedy hlavně slyší a následně vidí. Spojí si tak lépe svou činnost s výsledkem a učení pak jde snáz. 
  • Dodržujte ideálně vždy stejné místo.
  • Zvolte nějaké sousloví, které budete pro povzbuzení používat. Dodržujte ho vždy stejné. Nic jiného dítěti neříkejte, vlastně ideálně kromě těchto slov nemluvte vůbec. Díky tomu se snadněji vytvoří asociace a spoje, které nastartují automatický proces vyprazdňování vždy, když se navodí stejné podmínky.
  • Chvalte, chvalte a chvalte! Hlasitě, s úsměvem, dlouho. Neúspěch přejděte bez povšimnutí.
  • Každý pokus by měl trvat jen pár minut a dítě by se nemělo nijak rozptylovat – hračkou, mluvením nebo čímkoli jiným. Je nutné, aby pochopilo, že je vysazeno za účelem vyprázdnění a že nočník není určen k hraní. Toto pravidlo je důležité, protože rozptylování brání vytvoření správného návyku, který je pro úspěch učení tak důležitý!
  • Pokud dosáhnete několikrát úspěchu a vytrváte, máte vyhráno. Dítě si zvyk zažije a vykoná potřebu vždy, když bude na nočník vysazeno včas. Samo si sice řekne asi až okolo druhého roku života, ale do té doby už určitě zkušeně poznáte, když se mu bude chtít. 
Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku