Tohle už neplatí! Jak se mění doporučení ohledně dudlíků či autosedaček

  • Tohle už neplatí! Jak se mění doporučení ohledně dudlíků či autosedaček
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    23. dubna  2016 
     06:00

    Výzkum v oblasti medicíny jde dopředu mílovými kroky a s novými poznatky se také mění doporučení odborníků. To, že naše matky to měly jinak, je jasné. Někdy se ovšem stane, že doporučení se změní během dvou let, než se vám narodí další dítě. Jaké jsou poslední trendy a novinky?

  • Co nejdéle v protisměru

    Sedačka umístěná proti směru jízdy je nezpečnější i pro větší děti
    Sedačka umístěná proti směru jízdy je nezpečnější i pro větší děti
    Autor: Shutterstock.com

    První doporučení, které se trochu mění, se týká autosedaček. Zatímco dosud se považovalo za bezpečné jezdit proti směru jízdy do doby jednoho roku, nyní se ukazuje, že i pro starší děti je toto posazení výhodnější. Hlava dítěte mezi prvním a druhým rokem je stále ještě oproti tělu veliká, skořepina sedačky umístěná proti směru jízdy jí při čelním nárazu poskytne mnohem lepší ochranu. Méně závažných zranění mívá také při nárazu z boku. Švédsko, které je známo svým důrazným přístupem k bezpečnosti, sice jízdu proti směru nenařizuje přímo zákonem, rodiče tam ale vozí děti takto podstatně déle než jinde v Evropě. Klidně i do čtyř let. Statistiky dokazují, že toto opatření se odrazí i na menším počtu smrtelných zranění.

  • Dudlíky vs. kojení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ještě nedávno vám řada poradců dudlík nedoporučovala, protože nevhodným způsobem narušoval bezproblémové kojení. Připočteme-li k tomu to, že se z dudlíku může stát návyk nebo že se na něm lehce transportují do těla bacily, vycházel nám donedávna téměř jako nepřítel číslo jedna. V posledních letech však vědci dudlíky berou na milost. Podle výzkumu francouzských pediatrů skutečně uklidňuje některé neklidné děti. A ukazuje se, například podle výzkumu týmu australských vědců z Monash University, že užívání dudlíku také snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. Pomáhá totiž regulovat srdeční činnost. Poslední doporučení tedy zní: dudlíky ano, ale ne ihned po narození, nejdřív ho naučte dobře sát.

  • Alergeny: brát či nebrat?

    Pokud dítěti nějaké jídlo "nejede", nenuťte ho do toho. Mohli byste mu to zprotivit.
    Pokud dítěti nějaké jídlo "nejede", nenuťte ho do toho. Mohli byste mu to zprotivit.
    Autor: Shutterstock.com

    Podobně se mění i přístup k alergenům. Ještě donedávna platilo pravidlo: do roka žádný lepek a další alergeny zavádět později a velmi pozvolna, na jahody je klidně čas až po třetím roce života. Nyní někteří pediatři doporučují dávat dětem do jednoho roku jaksi preventivně všechny alergeny, tedy i například burákové máslo. Výživová poradkyně Margit Slimáková k tomu v diskusi na našem webu říká: "Někteří pediatři dnes doporučují v tzv. imunologickém okně, tj. mezi 4. až 6. měsícem věku kojence, zavádět snad úplně vše včetně ořechů, ryb a podobně. Jiní odborníci radí se zaváděním příkrmů nespěchat, co nejdéle kojit, potraviny zavádět postupně a jednotlivě, rizikové potraviny vždy při současném kojení a až ke konci prvního roku věku. Já osobně se kloním k druhému postupu. Pozvolně a později zatěžovat lepkem a ostatními potravinami. Tato otázka není vědecky vyřešena, postup našich babiček byl asi intuitivně správný, také zatěžovaly děti postupně." Takže – všeho s mírou.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku