Jak vybrat kolo pro děti? Víme, na co si dát pozor

  • Jak vybrat kolo pro děti? Víme, na co si dát pozor
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    21. května  2016 
     06:00

    Zjistili jste, že vaše dítě nemá správné kolo a chcete mu pořídit co možná nejvhodnější, které bude splňovat veškerá fyziologická specifika i funkčnost? Poradíme vám, na co si dát pozor, podle jakých znaků kolo vybírat a správně investovat. Věděli jste, že dětí potřebují lehké kolo či jak důležitá je poloha sedla a šířka řidítek. 

  • Váha kola

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    U dětí, které váží jen o něco více než jejich bicykl, je váha kola tím nejzásadnějším parametrem. Ovlivňuje lehkost a jistotu s jakou dítě kolo ovládá a zároveň je celková jízda bezpečnější. Na lehkém kole se dítěti jezdí lépe a “ušlápne” delší cesty i převýšení. Nižší váhu ocení i rodič při přenášení, nebo v momentech, kdy dítě odmítne pokračovat v cestě a je třeba kolo nést. Lehká kola bývají vyráběna z hliníku, nikoliv z oceli.

  • Pozice sedla

    ...
    ...
    Autor: archiv

    Děti mají kratší dosah než dospělí a na kole je pro ně vhodnější kole malinko odlišná pozice. Důležité je tedy dbát na zvýšenou pozici řídítek, upravený sklon sedlové trubky a mírně zkrácenou délku rámu. 

  • Šírka řidítek

    ...
    ...
    Autor: archiv

    Důležitým parametrem je také šíře řídítek, ta musí být přizpůsobena velikosti a věku dítěte. Důraz by měl být kladen také pohodlné měkké rukojeti a dohmat dětské ruky na brzdové páky. Nejvhodnější jsou tedy ta kola, u kterých lze úhel nastavit dle individuální potřeby dítěte.

  • Délka klik

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zažité studie udávaly, že optimální délka klik dětského kola je 20% vnitřní délky nohy, stejně jako u kol pro dospělé. Detailní studie na univerzitě však potvrdila, že zejména pro malé děti jsou vhodnější kliky o něco kratší. Zvyšuje to komfort a pocit bezpečnosti na kole. Dlouhé kliky znamenají velký rozsah pohybu kolen, protože zejména u začínajících dětí je sedlo nastaveno níže než do propnuté nohy, aby dítě dosáhlo bezpečně na zem. Vybírejte tedy optimalizovanou zkrácenou délku klik. U větších dětí lze v případě potřeby kratší kliky nahradit klikami delšími.

  • Q faktor

    ...
    ...
    Autor: archiv

    Věc u nás prakticky neznámá. O co se jedná? Q faktor je vlastně informace o horizontální vzdálenosti pedálů od sebe, tedy jinými slovy Q faktor ovlivňuje to, jak moc do široka dítě na kole šlape. Výsledky studie (pod vedením Dimitise Katsanise - kapacita v cyklistické sportovní branži) překvapivě prokázaly, že u malých postav - tedy u dětí, je toto poměrně důležitý parametr, který ovlivňuje komfort jízdy a sílu která se při šlapání z nohou přenáší do jízdy.

  • Dětské vs. dospělé kolo

    Autor: Shutterstock

    “Děti nejsou pouze zmenšenými “dospěláky”. Mají specifické požadavky a fyziologická specifika, která u většiny výrobců dětských kol nejsou zohledněna. U vlastních dětí jsem si ověřil, jak dobré a hlavně lehké kolo ovlivňuje potěšení dítěte z jízdy a tím i pohodový výlet pro rodiče," komentuje výběr Ondřej Brunecký, expert v oblasti dětských kol ze společnosti Cyklospeciality.cz. 

     

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku