A co kotoul, umí? Většina dětí ho nedokáže

A co kotoul, umí? Většina dětí ho nedokáže
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. října  2016 
 06:00

České děti se pohybují mezi dvěma extrémy. Buď je rodiče už ve velice útlém věku dají na nějaký specializovaný sport, nebo děti nesportují skoro vůbec. Obojí jim může ublížit. Jak z toho ven? 

 „Spousta dětí bojuje s nadváhou nebo se stydí za svou nešikovnost a bojí se, že se jim ostatní budou smát. A tak raději přestanou cvičit vůbec. To je jedna z věcí, které chceme pomocí našeho projektu odbourat," říká Jitka Literová, která stojí za projektem Děti na startu, který má dětem umožnit více pohybu, a to tak, aby jim prospěl. 

Pomoci má mimo jiné nový kurz pro instruktory, kteří tak chtějí bojovat proti dětské obezitě, lenosti i syndromu vyhoření, který hrozí při tlacích na výkon ve sportu. "Cvičí spolu více i méně pohybově nadané děti bez ohledu na jakýkoliv handicap, štíhlé i s nadváhou, ale všechny s nadšením,“ říká manažerka projektu Jitka Literová s tím, že postupně vznikají další střediska, a tak se děti mohou přidávat i průběžně.

„Trenérky by měly pomáhat dětem zavést do běžného života správné stravovací návyky, pravidelný pohyb a mnohé další,“ dodává jedna z organizátorek Dagmar Zitová s tím, že účastníci kurzu získají diplom opravňující k založení živnostenského listu, ale především opravdovou profesionalitu a jistotu ve vedení tréninků dětí. Podle ní platí: "Každý sport začíná právě u dětí a ty ze všeho nejdříve potřebují obecný pohybový základ využitelný později pro všechny sporty. Raná specializace rozhodně není nic dobrého pro jejich zdraví. S dětmi je důležité cvičit podle speciálně vytvořené metodiky, aby se naučily všechny důležité pohybové dovednosti, které z valné většiny často neumějí, jako například udělat správně kotoul, skákat nebo házet míčem."

5 věcí, které si vaše děti budou z dětství pamatovat, i když dospějí

5 věcí, které si vaše děti budou z dětství pamatovat, i když dospějí

Děti si nemusí pamatovat každou hračku, kterou dostaly k narozeninám, ani to, kolikrát jste jim koupili zmrzlinu. Jsou důležitější věci, které s nimi…celý článek

Projekt Děti na startu se hodí i pro děti, které se nestihly zapsat do pohybových kroužků a sportovních oddílů. Rodiče dalších se třebas nerozhodli včas – mohla je ovlivnit cena nebo složité převážení dětí do kroužku. A dost možná hrálo roli i to, že dítě jakýkoliv sport odmítalo. Instruktoři Dětí na startu se věnují všeobecné pohybové přípravě a kurzy se konají po celé republice v mateřských a základních školách i ve sportovních klubech a jejich společným rysem je to, že jsou především zábavou – nechybí hry, soutěže i nejrůznější zábavné akce. „A zapojit se do nich může – po absolvování speciálního školení – každý, kdo chce dětem dopřát zdravější dětství a lepší start do dospělosti,“ uzavírá Jitka Literová. Více na www.ceskosehybe.cz

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější?…celý článek

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku