Lžete dětem? Pozor na to, vědci zjistili, že děti to poznají už ve dvou a půl letech!

Lžete dětem? Pozor na to, vědci zjistili, že děti to poznají už ve dvou a půl letech!
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
8. prosince  2016 
 06:00

Máte pocit, že někdy je rychlá lež pro dítě lepší než sáhodlouhé vysvětlování něčeho, co stejně nepochopí? Nebo lžete prostě z toho důvodu, že si myslíte, že dítě je na pochopení pravdy ještě moc malé? Kdepak. Opak je pravdou. Vaši lež dokáže dítě odhalit podle odborníků už ve dvou a půl letech!

Mezinárodní tým vědců analyzoval chování více než 140 dětí v USA ve věku 2 let a zjistil, že už v tomto věku si byly děti vědomy toho, co je lež. V nové studii testovali odborníci schopnosti malých dětí, chtěli vědět, zda děti pochopí, že ostatní lidé myslí jinak než ony. Vědci z Technologické univerzity Nan-jang v Singapuru tvrdí, že schopnost reprezentovat chybné domněnky znamená i schopnost dětí rozpoznat, kdy ostatní lžou, podvádějí a předstírají.

Docentka ze singapurské univerzity testuje malé batole.
Docentka ze singapurské univerzity testuje malé batole.
Autor: NTU/Singapore university

Výzkumníci použili tradiční úkol, ve kterém Sally ukrývá kuličku v jednom ze dvou kontejnerů, a to s vědomím, že kulička se poté ukryje jinde. Děti dostaly otázku, kde bude Sally kuličku hledat. Dvouleté děti už zcela jednoznačně odpovídaly, že na novém místě, což naznačuje, že děti přesně odhalily, které stanovisko je nepravdivé, a dokázaly odpovědět, jaké je správné řešení. Podle toho tým odborníků dospěl k závěru, že děti už ve dvou a půl letech můžou rozpoznat, kdy lidé lžou a podvádějí. Co to znamená? Podle průzkumníků by si měli rodiče i psychologové uvědomit, že dětské kognitivní schopnosti můžou být mnohem pokročilejší, než se dřív myslelo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku