Osm tipů, jak dětem koupit správné a zdravé boty

  • Osm tipů, jak dětem koupit správné a zdravé boty
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    8. dubna  2020 
     06:00

    Se zdravýma nohama se rodí 99 procent dětí, přesto jich do první třídy přichází asi 30 procent s chodidly poškozenými. V naprosté většině případů za to může nošení nesprávné obuvi. Jak dětské nohy zachránit?08

    Tady je dobré říci jednu věc: v této oblasti panují velmi odlišné názory, přičemž na jedné straně stojí zastánci pevné kotníkové obuvi od doby, kdy se dítě sotva postaví, a na druhé ti, kdo propagují především bosou chůzi a boty, které ji napodobují. Naše kolegyně kvůli tomuto článku oslovila lékařku otevřenou moderním trendům. 

    Naším tipem je třeba dětská obuv značky Primigi, které splňují všechny nároky a přitom dobře vypadají. 

  • Bosá obuv ano či ne?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

     Chození celý den naboso není tou správnou cestou. „Boty slouží k ochraně chodidla před zraněním a chladem a také k tlumení drobných mikrotraumat při došlapech na naše moderní rovné tvrdé povrchy. Na ty noha opravdu vymyšlena nebyla,“ říká Lucie Horáková, lékařka, zabývající se rehabilitací a pediatrií v EUC Klinice v Ústí nad Labem.

    Návod: Jak vyčistit bílé tenisky, aby byly jako nové?

    Takže minimalistická obuv – populární boty naboso – nejsou tou správnou volbou. „Pokud jste zastánci této obuvi, dávejte ji dětem do přírody, ne do města,“ upozorňuje lékařka a dodává: „Ani značky obuvi nic nevypovídají o jejich kvalitě a obávám se, že pokud dáme na velkou hromadu veškerou dětskou obuv dostupnou v naší republice, polovina z toho je obrazně řečeno rovnou „na vyhození," je přesvědčena lékařka. Jak tedy správně vybírat boty pro děti?

  • Časté kontroly bot jako základ

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kalendář k ruce. Ne každý rodič kontroluje růst nohy tak často, jak by bylo potřeba. „Noha malého dítěte roste rychlostí 15 – 18 milimetrů za rok, u starších dětí pak 8 – 12 milimetrů za rok. Průměrně tak potřebuje měnit botu dvakrát až třikrát ročně. Rodiče by měli průběžně kontrolovat u dětí velikost chodidla, a to u předškoláků a mladších školáků každé dva až tři měsíce, u starších školáků každé čtyři až pět měsíců a u mladistvých jednou za půl roku,“ říká Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení značky FARE.

  • Když noha není v pořádku

    a
    a
    Autor: profimedia.cz

    Specialita pro nemocné. Nejprve si ujasněte, jestli dítě nepotřebuje přeci jen nějakou specialitu, třeba hodně pevný podpatek, hodně širokou obuv, ortopedické vložky, speciální ortopedickou obuv a podobně. Na to by vás měl při pravidelné preventivní prohlídce upozornit pediatr, případně by měl dítě odeslat na vyšetření ke specialistovi, jako jsou pediatr, rehabilitační lékař či ortoped.

     

  • Na materiálu záleží

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kam se bota vypraví? Pokud má dítě nožky zdravé, lze vybírat ze standardní obuvi. Na začátku rozhodování stojí otázka, na co bude obuv používána – na sport, na chůzi po městě či do přírody.

  • Kam se bota vypraví

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na materiálu záleží. Volte přírodní materiály, při dostatku financí pak i nepromokavé membrány. Ty vám ušetří peníze za další boty „do rezervy“. Logo žirafky například garantuje nezávadnost materiálů obuvi. Ale pozor, nic neříká o její vhodnosti pro nohy právě vašeho dítěte.

     

  • Zapojte hmat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Obuv vezměte do ruky a pečlivě prohmatejte. „Důležitý je hlavně vnitřek – nesmíte nahmatat žádné tužší švy, vyčnívající dílky nebo tuhý povrch,“ radí doktorka Horáková. Malé dítě vám neřekne, že bota nesedí, jen pozmění svou chůzi a obuvi se přizpůsobí. Pak prohlédněte i zevní část bot – špička musí být ohebná, aby nebránila přirozeným pohybům nožek a prstů. Zároveň ale zadní část obuvi – opatek – musí být pevnější a dostatečně pevně spojený s podrážkou, aby obuv neplandala na noze. Přední část boty musí být natolik široká, aby se v ní prsty netísnily. 

  • Pořádné vyzkoušení jako základ

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zásadní je zkoušení. Pokud dítě spolupracuje, máte vyhráno. Vyndejte vnitřní stélku a zkontrolujte její velikost a tvar v poměru k noze dítěte tak, že ho na stélku na zemi prostě postavíte. Pak obuv obujte a pořádně utáhněte. Bota musí dobře dolehnout na oblast nártu, aby v ní noha neproklouzla dopředu a prsty se neotlačily o špičku bot. Pokud si nejste jistá velikostí boty, pak obujte na každou nohu jinou velikost a sledujte dítě při chůzi. Pokud je bota velká nebo malá, chůze je horší – dítě zakopává, kroutí nohou a podobně.

  • Jak velký má být nadměrek

    Nesprávný typ nebo velikost boty může dětem trvale poškodit jejich nožičky a způsobit další zdravotní problémy.
    Nesprávný typ nebo velikost boty může dětem trvale poškodit jejich nožičky a způsobit další zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com

    Něco do rezervy. "K výslednému měření nožky a boty je nutné připočíst takzvaný nadměrek, který činí asi 12 mm. Polovina nadměrku slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů a polovina počítá s růstem chodidla,“ doplňuje Jana Šůstková. A doplňuje, že přeměření velikosti je třeba provádět při každém nákupu, protože výrobci obuvi nepoužívají shodné číslování.

  • Ať nejsou moc těžké

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Řádně potěžkejte. Posledním faktorem je váha obuvi a zvláště váha špičky bot – potěžkejte proto botu na své ruce. Pokud je těžší, neberte ji. Vaše dítě pozná každý gram a dříve se unaví. Výjimkou je samozřejmě zimní obuv, která má ze své podstaty větší váhu, ale i tam lze vybírat. „Nedoporučuji ani sněhule na delší chůzi, na výběr je řada mnohem kvalitnějších bot. Těžká špička boty pak může způsobit nebo alespoň zhoršit vtáčení špiček a zakopávání nohou vašeho dítěte,“ dodává lékařka.

/
Autor: Zdena Lacková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku