Mačkáte dětem palec při zkoušení bot? 5 chyb, které při jejich nákupu nedělat!

  • Mačkáte dětem palec při zkoušení bot? 5 chyb, které při jejich nákupu nedělat!
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. ledna  2017 
     10:13

    Nákup jakýchkoliv bot bývá sám o sobě těžký a náročný. Víte však, jakých kritérií byste si měli všímat, když neobouváte sebe, ale míříte do oddělení s dětskou obuví? Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších a často také neuvědomělých chyb, kterých se dopouštějí rodiče při nákupu dětských bot.

  • Ušetřit za každou cenu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Úspory v domácnosti jsou v mnoha případech nutné, ale řešení v podobě šetření na nákupu dětských bot bývá nešťastné. Dětská noha totiž sestává z chrupavčitých kostí, proto jakýkoliv nevhodný přítlak na nohu vede k její deformaci a použitý nekvalitní materiál zase ke kožním problémům.

    „Pokud navíc rodiče nakupují v bazaru a tržnicích, málokdy mohou konzultovat vhodnost dětské obuvi s odborníkem a běžně vybírají z toho, co zbylo, často i od neověřených, neznámých prodejců s nemožností reklamace a bez ohledu na ortopedický zřetel,“ dodává MgA. Jana Šůstková.

    U boty z druhé ruky však situaci neřeší ani to, že by šlo o obuv renomované značky, pokud byla již vystavena běžnému nošení. Takové boty mají pravděpodobně opotřebované podešve i opatky, takže neposkytují dítěti dostatečnou oporu, a to jak při běžném nošení, tak při zátěžových aktivitách.

    A tak pokud si můžete vybrat, určitě se nebojte investovat do dětských bot. Jejich nohy vám za to jednou poděkují a možná i vaše děti samy, až neprostojí hodiny a hodiny v čekárně u ortopeda. 

  • Rodič nezná velikost chodidla

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Málokterý rodič dá na ortopedická doporučení a málokterý také kontroluje růst nohy tak často, jak by bylo potřeba, i když si toho často ani není vědom. „Noha malého dítěte roste rychlostí 15–18 mm za rok, u starších dětí pak 8–12 mm za rok. Průměrně tak potřebuje měnit botu dvakrát až třikrát ročně. Rodiče by měli průběžně kontrolovat u dětí velikost chodidla, a to u předškoláků a mladších školáků každé 2 až 3 měsíce, u starších školáků každé 4 až 5 měsíců a u mladistvých jednou za půl roku,“ říká Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení značky Fare.

  • Metoda mačkání palce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ve chvíli, kdy dospějeme k rozhodnutí, že bota potřebuje obměnit, a vyrazíme do obchodu, nabízí se otázka: jak správně změřit dětskou nohu, aby jí bota padla co nejlépe? Většina z nás jistě aplikovala zažitý způsob měření, který spočívá ve stlačení boty v místě, kde má vaše dítě palec. To je ovšem veliká chyba.

    „Většina dětí totiž v botě automaticky pokrčí prsty, a vy tak odcházíte z obchodu s velikostí řádově o číslo menší, ne-li hned o dvě čísla. Vezmeme-li do úvahy, že děti jsou poměrně apatické k nepohodlí svého obutí, protože mají snížený práh citlivosti vůči bolesti a tlaku, ani vám neoznámí, že by je bota trápila – nožka se botě přitom značně přizpůsobí,“ varuje Jana Šůstková.

    Jaké další chyby rodiče dělají? Čtěte ZDE

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    Takový syn herce Toma Hankse Colin svého otce skutečně nezapře. Své matce Madonně je podobná i Lourdes, ačkoli na rozdíl od ní nosí tmavé vlasy. Ovšem,…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku