Mluvte s dospívajícími o změnách jejich těla. Ale bez trapných zdrobnělin!

  • Mluvte s dospívajícími o změnách jejich těla. Ale bez trapných zdrobnělin!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    7. února  2017 
     06:00

    Červenáte se, když za vámi přijde dcera s dotazem, proč Hanka už nosí podprsenku velikosti C, zatímco jí by i áčka spadla? A co když váš syn začne projevovat extrémní zaujetí nad holením? Dle odborníků byste tyto mnohdy pro nás nedůležité nebo nenápadné projevy neměli ponechat bez povšimnutí.

  • Osobní odvaha je začátek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    O tom, co se našim dospívajícím dětem děje s jejich tělem, se potomci baví hlavně mezi sebou. „Našemu dítku brzy dojde, že to, co se děje u něj, děje se u všech. Tedy, uvádí-li mne, dítko nedozrálé, tyto skutečnosti do rozpaků, ostatní na tom budou podobně. Zde je třeba zdůraznit ohleduplnost k ostatním dětem v kolektivu – zvláště vysvětlit chování chlapců k dívkám. Pamatujme, a to vždy, že příklady táhnou. A taky se vyplatí býti při rozhovoru v klidu a jistý. Pokud dítě pozná, že se příliš ostýcháme, může nabýt dojmu, že o těchto věcech se nemluví. Naopak, dítě by mělo vědět, že za námi může kdykoli přijít a ptát se. Vše je o naší osobní odvaze,“ říká koučka z Mladé Boleslavi Petra Novotná.

  • Bez zdrobnělin a s encyklopedií

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jak se bavit o tématu bez ošívání, červenání, koktání a nejasného blábolení? „Při rozhovoru doporučuji využít Encyklopedii lidského těla. Pomůže vám bavit se o tématu věcně a oprostit se od nevhodných dětinských zdrobnělin. Základními předpoklady otevřené diskuse jsou pravdivost, upřímnost, přiměřenost informací a udržování hranic mezi dítětem a rodičem. Nesdělujte soukromé detaily, nedělejte si z dítěte důvěrníka,“ odpovídá doktorka Veronika Hamerníková z psychologicke-poradenstvi-brno.cz

  • Zvažte, kolik toho opravdu chcete říci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestliže máte problémy otevřeně hovořit o choulostivých věcech, buďte si jisti, že to vaše dítě na vás pozná. Věřte, že trapně se pak nebudete cítit jen vy, ale i vaše ratolest. Zvažte proto, jak dalece chcete svého potomka poučit. „Nejsme-li si jisti, mluvme o těchto věcech nejdříve s partnerem. Pokud to nejde, řekněte si několik vět nahlas a uvidíte, jak se přitom budete cítit. Vzpomeňme si na sebe v tomto věku – jakým způsobem bych přijal informace od rodičů já v ideálním případě? Odpověď vás navede na správnou cestu. Skvělé je, když do takových choulostivých témat umíme zahrnout humor – jistě si všichni zúčastnění za pár let rádi vzpomenou,“myslí si Petra Novotná.

  • Zapomeňte na předsudky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Někdy se rodiče bojí, že když budou s potomkem mluvit o sexualitě, bude se o ni více zajímat. To však není pravda. Naopak, když dítě naučíte o těchto věcech přirozeně mluvit, dáte mu velký vklad do budoucího partnerského života. Bude k sexualitě přistupovat zodpovědněji a otevřeněji a dokáže lépe zformulovat svá přání a očekávání,“ dodává doktorka Hamerníková.

  • I když jsme si doposud udržovali odstup, nic není ztraceno

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle Petry Novotné se v právě v období puberty nejvíce ukáže, jakými jsme byli rodiči. Zda chápavými, respektujícími, láskyplnými, trpělivými, důvěryhodnými, pevnými, či naopak. Pokud v našem vztahu s dítětem je chlad, nedůvěra a je-li veden z pozice moci, bude se nám těžko s puberťákem domlouvat. Nic však není ztraceno. Je nutno začít u sebe. Dejte si chvíli čas a přemýšlejte, jak vy byste chtěli, aby k vám rodiče v tomto věku přistupovali. Zkuste se vžít do kůže mladého člověka, který si nerozumí, hledá se, sám by dělal věci jinak a pochopitelně lépe, my mu přijdeme staromódní a divní. Až se nám podaří vžít se do jeho kůže, možná porozumíme, kolik pochopení a trpělivosti v tomto nelehkém vývoji dítko potřebuje a jak velmi záleží, jaká slova volíme.

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Slavit se dá cokoli. Třeba to, že vaše dcera dostala první menstruaci. Přesně tak to viděla Shelly Lee z americké Floridy, a když její dcera dostala…celý článek

    Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

    Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

    Je svým způsobem uklidňující, že snad nejsledovanější rodičovský pár světa – Kate Middleton a princ William – řeší s dětmi stejné situace…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku