Ukazuje porodní váha dítěte, jak velké a tlusté jednou bude?

  • Ukazuje porodní váha dítěte, jak velké a tlusté jednou bude?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. února  2017 
     06:00

    Před padesáti lety bylo spíše vzácností, když se narodilo dítě, které by mělo přes čtyři kilogramy. Dnes to není nic neobvyklého a čím dál víc se rodí děti s vyšší porodní hmotností. Pravdou ale také je, že rozpětí hmotnosti novorozence může být poměrně velké. To je dnes mezi 2800 až 4000 gramy. Jak to ale je, pokud jde o porodní hmotnost dítěte a jeho budoucí váhu?

  • Co všechno určuje porodní hmotnost?

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Cílová porodní hmotnost miminka závisí na spoustě faktorů, mezi ty nejdůležitější patří průběh gravidity, výživa matky a také genetické dispozice rodičů. V plné síle se projeví až v prvních měsících a letech života dítěte. Nicméně porodní váhu spíš ovlivňuje maminčina životospráva a případné nemoci v průběhu těhotenství (například cukrovka může způsobit větší váhu miminka). Jak říká porodník Michal Koucký, váha plodu je z naprosté většiny dána geneticky, a to nejen vlivem rodičů, ale taky vlastním genetickým růstovým programem. Už v okamžiku splynutí vajíčka a spermie je jasné, jak bude růst plodu probíhat.

  • Vitaminy pro těhotné a vyšší porodní váha?

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Pokud jde o vliv užívaných vitaminů v těhotenství, tento vliv nebyl nikdy prokázán a podle porodníka Michala Kouckého je to nesmysl. Porodní váha dětí se zvyšuje v posledních letech všude na světě a podle jeho názoru to souvisí se zlepšením životní úrovně populace. Někteří odborníci ale tvrdí, že vitaminy sice nepůsobí na vyšší porodní hmotnost dítěte, ale můžou zvýšit chuť k jídlu, díky čemuž si na otesánka „zadělat“ můžete.

     

  • Vyšší porodní váha = obezita v budoucnu?

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Samotná porodní hmotnost není prediktivní faktor do budoucnosti, ale mohou to být příčiny, které ke konkrétní hmotnosti vedou. „Nízká porodní hmotnost, nedonošenost, která může ovlivnit psychomotorický vývoj, infekce plodu, poruchy placenty, cukrovka matky a další faktory,“ vyjmenovává dětská lékařka Marta Šimůnková. Docent Libor Vítek ovšem ve své knize Jak ovlivnit nadváhu a obezitu, tvrdí, že vysoká porodní váha zvyšuje zhruba dvojnásobně riziko vzniku obezity v dospělosti. Na druhou stranu je to ale také nízká porodní váha, která bývá doprovázená rychlou akcelerací růstu v raném věku. „Za kritický věk pro riziko vzniku obezity v dospělosti se považuje čtvrtý až sedmý rok dítěte, protože v této době dosahuje BMI fyziologicky nejnižších hodnost během celého života. Proto i vyšší BMI v tomto věku je významným rizikovým faktorem rozvoje budoucí obezity,“ uvádí docent Vítek.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku