Dětem škodí nejen špatné boty, ale také příliš úzké ponožky

Dětem škodí nejen špatné boty, ale také příliš úzké ponožky
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
5. března  2017 
 06:00

Téměř všechny děti přichází na svět se zdravýma nohama. Jenže zhruba každé třetí dítě mladšího školního věku má zdeformované nohy s propadlou klenbou. V dospělosti pak čtyři lidé z deseti trpí obtížemi nohou. Zdravotní dopady se přitom nemusí projevit ihned, ale v plném rozsahu až s odstupem několika let. Co může způsobit nevhodná dětská obuv?

„Vbočené palce a vbočené malíky jsou důsledkem nošení obuvi, ve které nezbývá příliš místa pro prsty, tedy obuvi s úzkou špičkou. U malých dětí může potíž dokonce vzniknout nošením příliš úzkých punčocháčů nebo ponožek,“ zmiňuje  Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení obuvi FARE.

Vbočený palec má navíc za následek deformaci příčné klenby, která poklesne a rozšíří se. Postižený prst ať už malík, či palec se snaží chránit se před tlakem a nezřídka zde vzniká bolavé hnisavé ložisko, v lepším případě se zde objeví pouze kuří oka a otlaky.

Co dalšího potřebujete vědet? Čtěte ZDE

Tohle jsou nejkrásnější a nejdojemnější porodní fotky roku 2017

Tohle jsou nejkrásnější a nejdojemnější porodní fotky roku 2017

Bolest, někdy trvající celé hodiny, vyčerpání a pak obrovská radost. Přesně takové situace včetně různých něžných momentů zachycují následující fotky,…celý článek

Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

Čtyři děti v rodině sotva do dvou let věku. Přesně tak to teď vypadá v rodině americké fotografky Juliet Cannici a její partnerky Nikki. Starším dětem…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz/Markéta Novák Matějková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku