Co hrozí, když začnou rodiče děti posazovat příliš brzo?

Co hrozí, když začnou rodiče děti posazovat příliš brzo?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
14. března  2017 
 06:00

Někteří kojenci si sami sednou už v šesti měsících, většina z nich mnohem později, klidně až v roce. Je přitom velkou chybou, když je rodiče posazují dříve, než se děti zvládnou do této polohy dostat samy. 

Kdy se vlastně mají děti učit a naučit sedět? Překvapivě mnoho rodičů si myslí, že to je někdy kolem půl roku. A skutečně: když takhle staré děti posadíte, minimálně s oporou to část z nich zvládne. 

Jenže je to špatně, protože to škodí jejich dalšímu vývoji a může jim to do budoucna způsobit například potíže s páteří, které se projeví až o mnoho let později. "Sed se objevuje až v druhé fázi poté, co se dítě naučí vzpřimovat na rukou," říká lékařka Jana Mašátová z pražské tělocvičny The Little Gym. 

Jinými slovy: dítě se v poloze na břiše nejdříve učí vzpřimovat na předloktích, a teprve když se to naučí, začíná se vzpřimovat opřením se o dlaně, což pak vede k tomu, že začne zvedat hrudník od podložky a časem se z toho vyvine sed. 

Podle lékařky se některé děti právě z této pozice posadí, ale jiné začnou nejdříve lézt, přičemž obojí je v pořádku. Mimochodem – sed samotný není nijak zásadní, ačkoli se právě na něj pediatři často ptají, a rodiče tak frustruje, když jejich půlroční potomek ještě nesedí. 

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Tohle nás hodně pobavilo. Holandská výtvarnice moc vtipně zachytila, jak se někdy cítí všichni rodiče světa, kteří se starají o nejmenší děti. Moc…celý článek

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku