10 věcí, které doktoři nesnášejí a rodiče s oblibou dělají

  • 10 věcí, které doktoři nesnášejí a rodiče s oblibou dělají
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    15. června  2017 
     06:00

    Rodičovství je ta nejtěžší disciplína. Sice existuje hodně příruček, ale přiznejme si to: v těch nejzávažnějších chvílích, například když dítě onemocní, jsou na nic. Rodiče se pak spoléhají na několik zdrojů - bývají to přátelé, internet, rodiče a zase internet. Často až v poslední řadě dají na radu lékaře. A to je právě kámen úrazu. Tady je deset věcí, které dětské lékaře štvou. Co tedy nedělat? 

  • Přestaňte hledat diagnózu na internetu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tohle dělá snad každý rodič. Jakmile jde do tuhého a vy máte strach o potomka, první, na koho se obracíme, bývá doktor google. A to je to, co štve pediatry snad  úplně nejvíc. Není totiž jednoduché určit diagnózu přes internet.

    Naše doktorka mě několikrát napomenula, když směrem k mé dceři poznamenala, že "maminka by udělala nejlíp, kdyby tolik nečetla internet". Je to tak. On-line diagnostika totiž vůbec nemusí odpovídat realitě. Úplně nejhorší jsou chaty a diskuzní fóra, jejichž obsah nikdo nereguluje.

    Pokud se řídíte těmito neověřenými iformacemi, můžete pak udělat spoustu nesprávných kroků a ohrozit vaše dítě. Navíc se naruší i důvěra v lékaře - rodiče poučení z internetu pak jeho práci zpochybňují a trvají na dalších vyšetřeních, někdy úplně zbytečných. Nejlepší, co můžete udělat,  je obrátit se hned přímo na lékaře a důvěřovat mu. Na rizika spojená s tím, když rodiče spoléhají na informace získané na internetu, nedávno upozornila i nová studie American Academy of Paediatric.

  • Nejezděte s každou maličkostí na pohotovost

    Děti často padají. Mnohdy to vypadá šíleně, ale odnesou si jen bouli.
    Děti často padají. Mnohdy to vypadá šíleně, ale odnesou si jen bouli.
    Autor: iStock

    Znáte to, dítě spadne, uhodí se, le kromě prvotního šoku mu celkem nic není. Maximálně se odře a bude mít bouli. Vy celí vystrašení utíkáte na pohotovost nebo do nejbližší nemocnice, kde strávíte několik hodin (dítě už se většinou usmívá a v čekárně řádí jak černá ruka), projdete řadu vyšetření a rentgenu, aby se následně ukázalo, že váš drobeček je naprosto v pořádku.

    Kromě opravdu mimořádných událostí (kdy dítě krvácí, nereaguje ...), lékaři doporučují nejprve telefonickou konzultaci, tím dáte i dítěti čas, aby se uklidnilo, a vy pak můžete vyhodnotit situaci. Někdy je opravdu lepší počkat do druhého dne a pak se vydat k vašemu praktickému lékaři. Kdy jet na pohotovost a kdy raději počkat? Přečtěte si rady a tipy

  • Přestaňte na všechno požadovat antibiotika

    ..
    ..
    Autor: Shutterstock

    Je jasné, že jako rodiče chceme, aby se naše děti co nejdřív uzdravilo. Ale antibiotika nejsou vždy tou správnou volbou. Například při běžném nachlazení, které je virového původu, nemají antibiotika vůbec žádný smysl. Jsou určena pouze pro léčbu bakteriálních onemocnění. Některých pacienti si však myslí, že antibiotika jsou "univerzálním řešení" pro všechny nemoci, po lékařích je mnohdy zbytečně požadují.

    To potvrzuje webu Maminka.cz i praktička Věra Budková: "Antibiotika by se měla užívat pouze na mikrobiologicky prokázané agens čili původce onemocnění s určitou citlivostí na to či ono antibiotikum. Rozhodně nejsou všelék. Může vznikat rezistence, kdy si bakterie, zvyky 'a organismus potlačuje vlastní imunitní odpověď. Navíc u dítěte je zralý imunitní systém až ve třech, respektive v pěti letech. "

  • Přestaňte odmítat očkování

    Očkují se děti od 15 měsíců.
    Očkují se děti od 15 měsíců.
    Autor: iStock.com

    Tohle je velká ironie. Rodiče chtějí mít zdravé děti, ale zároveň se obávají očkování. Dokonce i ti, kteří si myslí, že očkování je dobrá věc, mají strach, že jejich děti dostanou více vakcín zároveň a nastanou komplikace. Sama jsem po lékařce ve strachu z reakce na očkování požadovala, aby dceři udělala alternativní plán očkování a první vakcínu odložila. Důvod? Nebyl.

    Prostě jsem moc četla internet a diskuzní fóra. Když dítěti bez závažného důvodu odložíte očkování, riskujete navíc, že bude delší dobu nechráněné. A to přeci nechcete. "Je prokázané, že očkování chrání děti před vážnými infekčními nemocemi, z nichž některé mohou být i dnes smrtelné," říká Bill Bush, vedoucí lékař pediatrie v nemocnici Helen DeVos Children 's Hospital ve městě Grand Rapids ve státu Michigan. 

  • Odnaučte děti zírat celý den do počítače

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Málo pohybu a příliš vysedávání u počítače, to je další věc, která trápí pediatry (a nejen je). Proto apelují na rodiče, aby omezili čas, který jejich potomek tráví hraním her, a občas je "vyhnali" na čerstvý vzduch hrát si s vrstevníky. Je to důležité nejen pro fyzický rozvoj, ale i pro psychiku a společenský vývoj. "Život je o objevování a setkávání se s jinými lidmi, tak děti povzbuzujte, ať si jdou ven hrát s kamarády místo chatování a hraní si her on-line" říká doktor Bush. 

  • Neříkejte dítěti, že se venku nachladí

    Nachlazení nezpůsobí chvilka bez oblečení.
    Nachlazení nezpůsobí chvilka bez oblečení.
    Autor: iStock

    Tohle je velký mýtus. Dítě se opravdu nenastydne z toho, že půjde k autu bez bundy. Zvláště, když tato procházka trvá deset vteřin. Ale většina rodičů si stále myslí, že je lepší držet děti pěkně v teple, aby je "neofouklo". Jenže opak je pravdou - mírné otužování je jedině ku prospěchu. Děti nebudou tak náchylné a jejich zdraví to jedině upevní. Nachlazení je virové onemocnění a vaši potomci si ho daleko častěji přinesou z kolektivu. Vždyť si to představte - malé děti na všechno sahají a pak se samy dotýkají úst, očí a nosu. V zimě jsou tato onemocnění častěji, protože jsou děti uvnitř a jsou si daleko blíž. Více o otužování dětí si přečtěte TADY

  • Choďte na preventivní prohlídky

    Choďte na preventivní prohlídky, je to důležité.
    Choďte na preventivní prohlídky, je to důležité.
    Autor: iStock

    Ano, každý z nás je zaneprázdněn. Ale prevence je důležitá. Mnoho rodičů však na prohlídky zapomíná nebe na ně záměrně nechodí. Chyba. Jak jinak má lékař odhalit u dětí nějaký problém? A nemusí jít jen o banalitu - nejčastěji sem patří problémy se zrakem, sluchem, srdeční šelesty, problémy s tlakem či vývojové poruchy a ortopedické vady. Pravidelné návštěvy lékaře navíc upevní váš vztah a vaše dítě z nich nebude mít takovou hrůzu.

  • Přestaňte dětem čistit uši vatovými tyčinkami

    ..
    ..
    Autor: iStock.com

    Možná si myslíte, že děláte dobrou věc, ale opak je pravdou: pouze zatlačíte  dítěti ušní maz hlouběji do ucha. Nedělejte to, varuje otorinolaryngolog Jan Slezák z Radotína. Žlutý mázek, který se objevuje v uchu, je možná nepěkná věc, ale věřte, že jeho tvorba má svůj význam. Zachycuje totiž prach a různé nečistoty, které by jinak mohly vniknout do ucha a poškodit bubínek. Pomáhá k tomu, aby vnitřní ucho zůstalo suché a nedostaly se do něj bakterie. Jak tedy dětem čistit uši? Nejlepší variantou nečistit uši vůbec. 

  • Nesrážejte dětem horečku za každou cenu

    Teplotu není potřeba hned srážet.
    Teplotu není potřeba hned srážet.
    Autor: iStock

    Horečka je jakýsi alarm, je to reakce zdravého imunitního systému, který se chce co nejdříve vypořádat s nějakou formou oslabení, například po napadení virem. Pomáhá odstranit z těla to, co tam nepatří.

    Pokud nemáte doma novorozence, není potřeba hned panikařit a za každou cenu teplotu srážet. Pro lékaře je důležitým pomocníkem při určení diagnózy a nasazení vhodné léčby. "Když horečku potlačíme, bude se dítě sice přechodně cítit lepené, vlastní nemoc ale bude probíhat dál. Měli bychom se tedy alespoň den dva (v závislosti na věku dítěte, celkovém stavu, výši a délce trvání horečky) věnovat především tomu, aby se dítě i přes své onemocnění cítilo nejlépe, jak to jde," radí dětská lékařka Dana Nedělková na webu Mojezdravi.cz . Podle homeopata a lékaře Tomáše Karhana je horečka jakýmsi ohněm, který pomáhá přetavit staré vlohy organismu a dává vzniknout novým. U malých dětí je teplota častá a není výjimkou, že rychle vyletí nad 38 stupňů Celsia. Nad touho hodnotou, a zvláště pokud trvá déle, už by se měla srážet.

  • Nepořádejte „neštovicové party“

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Velmi častý jev poslední doby. Jedno dítě se nakazí planými neštovicemi a rodiče už zvou na návštěvu kamarády, aby jim nemoc předali. Chtějí své děti nakazit, aby prodělaly tuhle nemoc v dětství a ne v dospělosti, kdy může mít vážnější komplikace.

    I v tomto případě jsou lékaři proti. Každé dítě může mít jiný průběh nemoci a zdaleka neplatí, že je to neškodné onemocnění. Někdy totiž podle pediatrů nemoc probíhá závažně a dítě může skončit i v nemocnici. Proto apelují na rodiče, aby si to velmi rozmysleli, než své dítě vystaví nějaké infekcí. Rozhodně by tak neměli činit do dvou let věku dítěte. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku