Gumové boty pro děti raději ne! A už vůbec ne denně. Jak poznat kvalitní?

  • Gumové boty pro děti raději ne! A už vůbec ne denně. Jak poznat kvalitní?
    Tyto boty jsou vhodné do vody, případně na zahradu, ale dítě by je nemělo nosit dlouhou dobu.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. června  2017 
     06:00

    Před lety nosily děti v létě tenisky, teď jsou to velmi často gumové boty v mnoha různých variantách. Děti je milují, protože se jim snadno nazouvají, navíc jim nevadí voda ani písek. Ale jsou zdravé? 

  • Každodenní nošení? Naprosto nevhodné!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vsadím se, že i vy doma určitě máte nějaké gumové boty, ať už jde o pravé původní crocs nebo jejich napodobeniny. Není se čemu divit, jsou pohodlné. Však z toho důvodu se doporučují třeba lidem, kteří mají zdravotní problémy s nohama, ať už se to týká různých zdeformovaných kloubů nebo třeba tzv. cukrovkové nohy.

    Další výhodou nošení těchto gumových bot je to, že si je můžete vzít téměř kamkoliv. Jenže tady je právě kámen úrazu. Originály mají vnitřní stélku dělanou skutečně kvalitně, jsou z kvalitních materiálů. Nohy nijak nepoškozují, i když nejsou prostě primárně určeny k celodennímu nošení – a už vůbec ne k nějakým sportovním aktivitám. Berte je pouze jako doplňkovou obuv, ať už ve vašem případě nebo u vašich ratolestí.

  • Ani odborníci se však neshodnou

    Pohodlné crocsy si Češi zamilovali. Podle ortopedů ale tato obuv ničí prsty u nohou.
    Pohodlné crocsy si Češi zamilovali. Podle ortopedů ale tato obuv ničí prsty u nohou.
    Autor: Foto: Blesk, Profimedia.cz

    Podle Miroslavy Dostálové z Institutu pro testování a certifikaci je každodenní a dlouhodobé nošení gumových bot pro děti naprosto nevhodné. Už vůbec by se v nich nemělo chodit na procházky, nebo dokonce sportovat.

    Není nutné na to ale pohlížet až do takové míry negativně. "Crocs jsou skvělá ochrana pro děti ve srovnání s tím, když chodí po nevhodném terénu naboso, nosí žabky nebo nekvalitní sandály," poukazuje na jejich pozitiva Donna M. Alfieri, docentka z newyorské univerzity zabývající se podiatrií.

  • Připlaťte si za kvalitu

    Děti by boty neměly ani dědit.
    Děti by boty neměly ani dědit.
    Autor: Shutterstock.com

    „Když už nezbytně nutně potřebujeme dítěti zakoupit celoplastovou obuv, vždy je vhodnější sáhnout po té tzv. značkové od známých výrobců. Obvykle bývá lépe konstrukčně vyřešena než obuv, která je prodávána na tržnicích, tržištích a podobných marketech,“ říká. Proto jsou ideální třeba k vodě, na zahradu, ale ne na celý den do školy jako přezůvky.

    I podoložka Veronika Matulová gumové boty považuje za jedny z nejhorších. „Nejsou vhodné takové boty, které nedrží pevně na noze, a dítě si je tak musí nějakým způsobem ,přidržovat´, jako jsou třeba žabky, crocs nebo pantofle," říká Veronika Matulová z Podoestu. Jakmile noha pevně nedrží v botě, prsty nohou mají tendenci o to více přilnout k podložce boty, čímž může dojít k deformaci nohou, zánětu šlach nebo problémům s nehty.

  • Falešné neeliminují zápach

    Boty by neměly být ani malé, ani velké.
    Boty by neměly být ani malé, ani velké.
    Autor: Shutterstock.com

    Neznamená to, že všechny takzvané crocs, které teď máte doma pro své děti, musíte vzít a hodit do koše. Jak bylo zmíněno, pravé crocs jsou vyrobeny tak, aby noze zajistily správnou oporu, a to i boční klenbě, což třeba u dětských žabek není v podstatě vůbec.

    Některé zahraniční studie navíc před napodobeninami varují nejen kvůli jejich tvaru, ale i materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Zatímco ty pravé gumové boty jsou vyrobeny z pryskyřice croslite, která je odolná vůči zápachu a eliminuje pocení, napodobeniny, které jsou vyráběny z levnějšího plastu, toto nesplňují.

  • Boty by se neměly dědit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ovšem není to pouze druh bot, co může být pro naše nohy nebezpečné. "Nejhorší jsou boty malé. V tom dělají rodiče chybu velmi často. Je třeba vyjmout stélku, postavit dítko na ni a zkontrolovat nadměrek, který by měl být cca 1 cm. Dále jsou špatné boty ty zděděné. Tím se dědí i chybné postavení nohy u sourozenců či jiné další problémy," říká podoložka.

    Pokud dítěti pořídíme špatné boty, můžeme do budoucna ovlivnit jeho zdraví. Špatně zvolená obuv totiž může ovlivnit jeho postavení nohy, a tím i celého těla. "Hrozí pak spadlá klenba, a to jak příčná, tak podélná," varuje Mgr. Veronika Matulová. V budoucnosti se pak může potýkat třeba s migrénou nebo skoliózou.

    Boty tedy vybírejte vždycky tak, aby perfektně sedly, aby nebyly příliš velké ani malé, je nutné nechat dostatečný prostor pro prsty. Dále musí být ohebné tak, že je sami můžete tvarovat.

    10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

    10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

    Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk…celý článek

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    Takový syn herce Toma Hankse Colin svého otce skutečně nezapře. Své matce Madonně je podobná i Lourdes, ačkoli na rozdíl od ní nosí tmavé vlasy. Ovšem,…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku