6 věcí, které skutečně potřebujete vědět o autismu u dětí

  • 6 věcí, které skutečně potřebujete vědět o autismu u dětí
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. července  2017 
     10:30

    O dětském autismu koluje mezi lidmi spousta nesmyslů. Ať už o tom, co ho způsobuje, nebo o tom, jaké jsou jeho projevy a co všechno mezi ně patří. Web Parents.com shrnul aktuální poznatky o tomto problému. 

  • Jak to může vypadat?

    Autor: iStock

    Osmatřicetiletá Daniela měla velmi brzy pocit, že s její malou dcerkou něco není v pořádku. Když bylo malé Emě šest měsíců, přestala žvatlat a od deseti měsíců ztichla úplně. V roce a půl z ní bylo rezervované batole bránící se polibku i dotykům. „Cítila jsem, že své dítě ztrácím každým dnem víc,“ říká Daniela. Když Ema ve dvaceti měsících nepoužívala žádná slova a ani zvuky, které by se slovům podobaly, vzala ji babička k dětskému psychologovi. Myslela si totiž, že by holčička mohla být hluchá. Místo toho se rodina dozvěděla, že Ema trpí autismem. „Diagnóza mě srazila na kolena,“ vzpomíná Daniela, „ale ulevilo se mi, když jsem konečně věděla, co se děje.“

    Seriál Prasátko Peppa je návykový. Způsobuje autismus?

    Seriál Prasátko Peppa je návykový. Způsobuje autismus?

    Bing, bong, bing, Blikej, blikej, hvězdičko nebo Kolo se točí dokola, dokola, dokola. Pokud znáte tyto písničky, pravděpodobně vás a vaše děti také…celý článek

    Ačkoli se krutost autismu může výrazně lišit, mnoho dětí s touto neurologickou poruchou, která se obvykle objeví v prvních třech letech života, má problémy mluvit, komunikovat s ostatními, sdílet lásku a učit se. Informovanost veřejnosti o autismu se díky neúnavnému úsilí rodičů a odborníků ohromně zlepšila, protože i když byl autismus jako nemoc ustanoven již v roce 1943, teprve nyní si získává větší pozornost než kdykoliv předtím. Konají se kongresy, zdravotnické agentury utrácejí miliony za studie a vědci z nesčetných univerzit hledají příčiny vzniku autismu a jeho nejlepší léčbu.

    „Stále existuje mnoho nezodpovězených otázek,“ říká Alice Kau, Ph.D., odbornice na autismus z amerického Národního institutu pro zdraví. "Přesto vědci začínají dělat pokroky v odhalování této nepochopitelné poruchy a počet zdrojů dostupných pro rodiny roste." Zde je šest faktů o autismu, které by měl každý rodič znát.

  • Proč autistů přibývá?

    Autor: iStock

    Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je dnes autismus desetkrát častější než v 80. letech. Odhaduje se, že například ve Velké Británii 1 ze 68 dětí trpí nějakou formou autismu. V Kalifornii se počet dětí s autismem ve státním programu sociálních služeb mezi roky 1998 a 2002 téměř zdvojnásobil, což překonalo počet případů dětské rakoviny, juvenilního diabetu a Downova syndromu. Celoevropský autismus zasáhne třikrát až čtyřikrát více chlapců než dívek; růst zaznamenávají obě skupiny stejný.

    Způsobuje očkování autismus? Další studie to opět vyvrátila

    Způsobuje očkování autismus? Další studie to opět vyvrátila

    Ačkoli se už několik let ví, že očkování nezpůsobuje autismus, najdou se lidé, kteří to znovu a znovu tvrdí. A to dokonce včetně některých lékařů.…celý článek

    I když se zdá, že existuje cosi jako epidemie autismu, většina odborníků připisuje rostoucí číslo lepší diagnostice a hlášení. Definice autismu byla v uplynulém desetiletí rozšířena tak, aby zahrnovala širší spektrum problémů s komunikací a sociální interakcí. "Před deseti lety jednoduše nebylo mnoho dětí s mírným autismem diagnostikováno," říká doktor Adrian Sandler, pediatr zaměřený na vývoj a chování z misijní dětské nemocnice v Asheville v Severní Karolíně.

    Navíc existuje více státních programů pro autistické děti, což dává lékařům podnět k tomu, diagnostikovat poruchy a upozornit na ně. Mohou však existovat i dodatečné neznámé důvody pro nárůst autismu a vědci zkoumají vše od toxinů v životním prostředí až po viry a potravinové alergie. 

  • Děti jsou diagnostikovány dříve

    Autor: iStock

    Neexistuje laboratorní ani lékařské vyšetření pro detekci autismu, takže se lékaři musí spoléhat na příznaky v chování. V minulosti se mnozí zdráhali označit dítě za autistické, dokud nebyly příznaky zřejmé. "Průměrný věk pro diagnózu byl asi 3 a půl roku, ale mnoho dětí bylo diagnostikováno mnohem později," říká Amy Wetherby, Ph.D., ředitelka Centra pro autismus a související postižení z Floridské státní univerzity v Tallahassee, „ale to se mění.“

    O autismu mluví i český dokument Děti úplňku

    Jedním z důvodů je, že pediatři mají o autismu stále více informací. Současně dokážou specialisté na autismus lépe identifikovat varovná znamení, jako jsou nedostatek dětského žvatlání a ukazování. "Většina dětí s autismem projeví některé příznaky narušení vývoje už při prvních narozeninách," říká Rebecca Landa, Ph.D., vědkyně zaměřená na výzkum autismu na Institutu Kennedyho Kriegera v Baltimoru.

    A zatímco nyní není možné ovlivnit autismus u malých dětí, lékaři mohou provést spolehlivou diagnózu do 24 měsíců, kdy se mozek dítěte stále rychle vyvíjí. "Pokud můžeme zasáhnout, dokud je mozek dítěte ještě velmi nezralý, bude mnohem jednodušší pomoci změnit jeho chování," říká Dr. Wetherby.

  • Autismus je v genech

    Autor: iStock

    Dříve se věřilo, že autismus je výsledkem nevhodného rodičovství, nyní se vědci přiklánějí k tomu, že za autismus nesou vinu geny, ne psychologické faktory. Pokud má pár jedno dítě s autismem, existuje 5- až 10% pravděpodobnost, že sourozenci budou mít také nějaký druh autistické poruchy. S identickými dvojčaty je pravděpodobnost 60 %. Přestože lidé s těžkým autismem mají zřídkakdy děti, vědci často zjišťují, jestli příbuzní nemají mírné autistické symptomy nebo těžkou poruchu autistického spektra.

    Odborníci se domnívají, že autismus je výsledkem několika vzájemně působících genů. To může vysvětlovat, proč se symptomy a závažnost poruchy značně liší. Tyto geny mohou způsobit, že se mozek dítěte v děloze vyvíjí neobvykle, nebo činí mozek náchylnějším k neznámým spouštěčům. "Pravděpodobně existuje kombinace genetických a environmentálních vlivů," říká Catherine Lord, Ph.D., ředitelka Centra pro autismus a poruchy komunikace na Michiganské univerzitě v Ann Arboru. Přestože geny spojené s autismem dosud nebyly určeny, probíhá jejich intenzivní výzkum.

  • Očkování za to nemůže

    Autor: iStock

    Existuje rozšířená kontroverze ohledně možného spojení mezi očkovacími látkami a rostoucím výskytem autismu. Někteří rodiče dětí, jejichž autistické symptomy se poprvé objevily krátce po očkování proti spalničkám-příušnicím-zarděnkám (MMR), jsou přesvědčeni, že očkování bylo jejich příčinou, ale ani opakované studie nepřinesly vědecké důkazy. Jedna britská studie zveřejněná v roce 1998 naznačila možné spojení, ale v březnu 2004 deset ze třinácti autorů veřejně odvolalo toto zjištění a uvedlo, že je nespolehlivé. A v lednu 2011 British Medical Journal veřejně odsoudil výzkum Dr. Wakefielda jako "podvodný". Britský lékařský věstník oznámil, že Dr. Wakefield "falšoval data" a "překrucoval výsledky výzkumu", aby vakcíně MMR poskytl špatnou publicitu.

    Firma si na focení oblečení vybrala holčičku s Downovým syndromem. Lily to jde skvěle!

    Firma si na focení oblečení vybrala holčičku s Downovým syndromem. Lily to jde skvěle!

    Tahle malá holka boří konvence. Dvouletá Lily Beddall právě získala modelingovou smlouvu s velkým britským řetězcem Matalan, který se zaměřuje na módu…celý článek

     „Vzhledem k tomu, že vakcína MMR je běžně podávána dětem ve věku od 12 do 15 měsíců – kdy se objevují první příznaky autismu – zdá se, že zdánlivá souvislost je náhoda,“ říká ředitel Institutu pro bezpečnost očkovacích látek Johns Hopkins Neal Halsey z Univerzity v Baltimoru. Až 40 % dětí s autismem obvykle trpí regresí ve věku od 12 do 18 měsíců; začínají se rozvíjet normálně, ale pak najednou ztrácejí komunikační a sociální dovednosti.

    Je možné, že autismus může způsobit otrava rtutí. Od třicátých let minulého století byla v některých vakcínách z dětství (nikoliv MMR) používána konzervační látka nazvaná thimerosal, která obsahuje malé množství rtuti. Ačkoli je známo, že rtuť je škodlivá pro mozky kojenců a malých dětí, většina odborníků na očkovací látky tvrdí, že množství použité v konzervačních látkách bylo příliš malé, aby způsobilo neurologické poškození. Nicméně výrobci z vakcín dobrovolně začali odstraňovat thimerosal a od konce roku 2001 žádná z běžných očkovacích látek pro rané dětství neobsahovala konzervační látky. Konzervační látka se nyní používá pouze při záchvatech chřipky a v některých očkovacích látkách podávaných dospělým a dospívajícím.

  • První příznaky bývají jasné hned po narození

    Nedávné poznatky publikované v časopise Journal of the American Medical Association naznačují, že mozky dětí s autismem se vyvíjejí odlišně už od raného věku. Vědci zjistili, že většina kojenců, kteří byli později diagnostikováni autismem, měla při narození malý obvod hlavy, ale jejich hlavy a mozky byly v 6 až 14 měsících mnohem větší, než je obvyklé. "Některé z nich šly až do 90. percentilu během několika málo měsíců," říká Natacha Akshoomoff, Ph.D., odborná asistentka psychiatrie na Kalifornské univerzitě v San Diegu. Bylo zjištěno, že ti, kteří skončili s nejtěžší formou autismu, měli největší zrychlení růstu mozku během dětství.

    Pediatři neměří obvod hlavy při každé návštěvě dětí, takže je moudré je o to požádat. Nezapomeňte však, že velikost hlavy dítěte není normou. Některé děti prostě mají velkou hlavu. "Rychlý růst hlavy není způsob, jak diagnostikovat autismus," zdůrazňuje N. Akshoomoff, "ale znamená to, že by dítě mělo být pečlivě sledováno."

  • Terapie musí začít co nejdříve

    Autor: iStock

    Prozatím na autismus neexistuje žádný známý lék, ale intenzivní terapie pomáhá dítěti naučit se širokou škálu dovedností – od očního kontaktu, přes objímání až po rozhovor. A čím dřív začne dítě, tím lépe. Odborníci doporučují, aby děti podstoupily 25 hodin terapie týdně, jakmile je u nich podezření na autismus. V Česku to však bohužel vesměs není možné.

    Vzhledem k tomu, že děti s autismem mají velmi odlišné chování a schopnosti, nejúčinnější přístup zohledňuje specifické problémy dítěte a podporuje jeho vývoj prostřednictvím hry spíše než to, aby se lékaři jen snažili změnit konkrétní příznaky. "Intervence může mít mnoho podob: od pravidelné předškolní výchovy k práci rodičů se svým dítětem v průběhu běžného dne, kdy se terapie řídí dobře vyškolenými učiteli a odborníky,“ říká Dr. Lord.

    Některé děti díky ranému zásahu – například i Danielina dcera Ema – dosahují pozoruhodného pokroku. "Přinejmenším jsme schopni snížit závažnost příznaků," říká doktor Lord. "Nejnovější studie ukazují, že téměř 80 % dětí s autismem se nyní naučí mluvit do věku 9 let, zatímco před dvaceti lety to bylo jen 50 %." Ačkoli minulý výzkum naznačuje, že většina autistických dětí má podprůměrné poznávací schopnosti, nedávná studie zjistila, že počáteční léčba zvýšila dětské IQ asi o 20 bodů na téměř normální úroveň. Ty děti, které zahájily terapii jako batolata, také častěji navštěvují běžnou mateřskou školu.

    Jedním z největších zbývajících problémů je nedostatek vyškolených terapeutů, míst se speciálními vzdělávacími programy a škol pro děti s autismem. Kolem autismu zůstává mnoho věcí tajemstvím, ale vědci dělají ve výzkumu každý den nové objevy. Jednou snad bude možné vyléčit autismus ještě předtím, než se dítě narodí. Zatím však včasná diagnóza a terapie nabízejí nejlepší naději. "Není pochyb o tom, že dnešní generace autistických dětí na tom bude lépe než předchozí generace, protože dostane včasnou pomoc," uzavírá Dr. Wetherby.

    5 příznaků toho, že vaše dítě na táboře šikanovali!

    5 příznaků toho, že vaše dítě na táboře šikanovali!

    Zatímco dosud se dítě z letního tábora každý rok vracelo nadšené, letos je to jiné. Na srazu jste si vyzvedli zamklého potomka, který se s nikým ze…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku