Rodiče, čtěte! Tato věta může zachránit život vašemu dítěti

Rodiče, čtěte! Tato věta může zachránit život vašemu dítěti
Každé miminko mladší tří měsíců musí při teplotě 38 °C a vyšší do nemocnice nebo k lékaři
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
17. září  2017 
 06:00

Čerství rodiče se pořád kvůli něčemu strachují. Nejčastěji kvůli neustálému pláči miminka. Je dítě v pořádku? Pláče kvůli maličkosti, nebo je nemocné? A kdy jít k doktorovi? Pozor, existuje rada, která vám může v rozhodování pomoci. A ve finále může zachránit život vašeho dítěte. Tak jako zachránila život ani ne měsíčnímu Adrianovi. 

Je opravdu těžké porozumět novorozenci. Když má nějaký problém, pláče. Je hladové? Pláče. Je unavené? Pláče. Je nemocné? Pláče. Ale jak se v tom pláči orientovat? Mnoho čerstvých rodičů si pak pochopitelně neví rady. Mají dítě vzít k lékaři? Nebo počkat? Do toho všeho se zapojují prarodiče s tvrzením, že by se s každou blbostí nemělo lítat k doktorovi: „Akorát tam něco chytne!“ Samozřejmě to myslí dobře, ale ve výjimečných případech může špatné rozhodnutí ohrozit život miminka. 

No dobře, ale kdy tedy k lékaři jet? Rozhodující je teplota dítěte. 

Proto si zapamatujte tuto větu: Každé miminko mladší tří měsíců musí při teplotě 38 °C a vyšší do nemocnice nebo k lékaři.

U takhle malých dětí může tato teplota znamenat nebezpečnou infekci. Tedy žádné snižování, žádné výmluvy, že horečka je vlastně pro tělo prospěšná. U takhle malého dítěte ne! Proto se nerozmýšlejte a jeďte!

Otec malého Adriana, Tobias Lill, dostal tuto radu od lékařky a vzpomněl si na ni o pár týdnů později, když dítě dostalo horečku. Celou situaci popsal serveru Huffingtonpost.de. Rodina, která žije v Německu, nejprve volala na pohotovost, kde je odmítli s tím, že 38 stupňů není horečka! Ale oni se nenechali odbýt, vydali se i s malým Adrianem na kliniku, která byla nedaleko jejich bydliště. Na lékaře čekali dlouho, mezitím už Adrianova teplota stoupla na 39 stupňů. A stále si jich nikdo nevšímal. Adrian křičel.

Arogance lékařů

Jeho matka ho svírala v náručí a volala: „Moje dítě je nemocné. Proč nám nikdo nepomůže?!“ Až na její naléhání vyšel lékař a suše prohlásil: „Dítě, které takhle křičí a má červené tváře, není nemocné!“ A řekl jim, ať jedou domů, a když se to druhý den nezlepší, mají zajít k pediatrovi. Přesně taková doporučení dává mnoho lékařů. Doporučení, která mohou mít fatální následky.

Poté jim řekli, že na klinice nemají místo s tím, že když je žena tak hysterická, může jet s dítětem na Müller Clinic. Ale že on by jel rozhodně domů. To naštěstí rodina neudělala. Prosba o sanitku nebyla vyslyšena, tak museli čekat na taxík. 

Až o několik hodin později se dostali na Müller Clinic a tam už vše probíhalo velmi rychle. Ani ne měsíčnímu Adrianovi nabrali krev a testy ukázaly, že se jedná o život ohrožující otravu krve. Rodiče si prošli peklem, kdy jejich dítě doslova křičelo o život, a lékaři jim sdělili, že si nemají dělat příliš velké naděje. „Váš syn má sepsi, hodnoty jsou velmi špatné,“ oznámil lékař. Navíc bakteriální infekce s takzvanými streptokoky B se šíří v takhle malém těle velice rychle. „Děláme, co můžeme,“ ujistil rodiče, ale zároveň dodal: „Ale je možné, že vaše dítě noc nepřežije!“ Tu noc se rodina malého Adriana poprvé modlila. 

Teplota nad 38 stupňů může mít u kojenců do tří měsíců fatální následky
Teplota nad 38 stupňů může mít u kojenců do tří měsíců fatální následky
Autor: iStock

Za minutu dvanáct

Po třech dnech antibiotika konečně zabrala, jenže Adrian neměl zcela vyhráno. Čekala ho řada testů a vyšetření – testy sluchu, plic, srdeční testy, lékaři kontrolovali každý orgán. Pouze u mozku si nebyli jistí, jestli nedošlo k jeho poškození. Po deseti dnech pustili malého Adriana domů. Jenže pár dnů poté měl opět horečku a přestal pít. Sepse se vrátila. Podle některých odborníků nebyla doléčena: Adrian bral antibiotika deset dní, ale u tak malých dětí je nutné brát antibiotika čtrnáct dní. Je zřejmé, že infekce nebyla doléčena, tvrdí někteří lékaři podle serveru Huffingtonpost.de.

Přes všechny špatné prognózy a podezření na vážnou imunitní vadu se nakonec Adrian zcela uzdravil. Podle lékařů přišli tehdy jeho rodiče za minutu dvanáct. A člověk ani nechce domýšlet, co by se stalo, kdyby opravdu na radu lékaře onu noc jeli domů. 

Lékaři stále ještě nedokážou včas poznat bakteriální infekci, takže v Německu umírá ročně kolem 70 000 lidí na otravu krve. Proto zejména u kojenců platí, že když mají horečku, je nutné nenechat se odradit a trvat na krevních testech. A vždy si pamatujte onu větu: Každé miminko mladší tří měsíců musí při teplotě 38 °C a vyšší do nemocnice nebo k lékaři.

Sepse, neboli otrava krve, u novorozenců a kojenců:

Může začít brzy po porodu, nejčastěji do 24–72 hodin, pak je to tzv. časná novorozenecká sepse. Projevuje se dechovými obtížemi, poruchou prokrvení dítěte, zrychlením tepové frekvence, změnami tělesné teploty, dítě nesnese jídlo.

K infekci miminka dochází ještě před porodem nebo v souvislosti s průběhem porodu. Mezi nejčastější původce nemoci patří: Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes. Léčba musí být razantní a rychlá. Dítěti se nasadí antibiotika a jsou léčeny komplikace, které s nemocí souvisejí.

Pozdní novorozenecká sepse: vzniká nejčastěji u nedonošených dětí. Děti jsou oslabené, drobné, jejich imunitní systém je velmi nezralý. V malém procentu však nákaza hrozí i donošenému dítěti (stejně jako v případě Adriana). Vzniká až po porodu, buď v nemocničním prostředí, nebo po propuštění z porodnice. Projevy jsou méně výrazné než u časné sepse. Léčba probíhá v nemocnici. Více si přečtěte TADY.

Novorozenec se narodil se stříbrnými vlasy

Sdílej na facebooku
Autor: red, kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku