Holčička přišla o nohy při sebevraždě rodičů. Teď je z ní krásná sportovkyně

Haven Shepherd navzdory handicapu sportuje.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
1. října  2017 
 06:00

Sportovkyně, a navíc modelka. To asi u téhle dívky, kterou coby batole ve Vietnamu zmrzačil výbuch bomby, nikdo nepředpokládal. A přesto je to pravda. Haven Shepherd je dneska spokojenou dospívající dívkou, která se svou rodinou žije v USA. 

Haven Shepherd se narodila před čtrnácti lety jako Phuong Twi Do ve Vietnamu. Přežila výbuch podomácku vyrobené bomby, kterou nastražili její rodiče – chtěli zabít sebe i dítě, protože dcera přišla na svět z nemanželského vztahu, což je pro tamní společnost nepřijatelné. 

Matka i otec zemřeli, holčička přežila, ale lékaži jí museli amputovat obě nohy. Když jí bylo dvacet měsíců, adoptovali ji manželé Rob a Shelly Shepherdovi z amerického Missouri a dali jí jméno Haven. 

GALERIE: Jak Haven vyrostla a co všechno zvládne bez nohou

Po neštěstí ji nějaký čas vychovávali prarodiče, ale neměli peníze na její léčbu, a tak souhlasili s adopcí. V Americe se Haven naučila používat protézy a co víc, začala sportovat, až se nakonec před čtyřmi lety specializovala na plavání a chce se stát členkou amerického paralympijského týmu. Chtěla by se zúčastnit her v letech 2020 nebo 2024. 

"Když jsem vyrůstala, přišlo mi normální, že nemám nohy, dokonce i když jsem slyšela, jak se to stalo. Až později mi došlo, že jsem s podobným příběhem asi jediná," říká dívka. S tím, že ve Vietnamu se bohužel žena jako její matka nemohla rozvést, a tak když se jí narodilo dítě ze vztahu s jiným mužem, nenašli její rodiče bohužel jiné řešení své situace. 

Prostě to musíš zkusit

Je vděčná svým náhradním rodičům, kteří ji vždycky podporovali a nesnažili se ji omezovat s ohledem na to, že nemá nohy. 

"Vzpomínám si, že jsem se dívala, jak nějaké dívky hrají basketbal, a myslely, že to nedokážu, protože nemám nohy, ale pak mi jedna z mých sester řekla, že to prostě musím zkusit. A toho se držím dodneška," dodává Haven, která od té doby vyzkoušela mnoho dalších sportů. 

"To, co nejvíce zamiluji na plavání, je, když si do vody někdy nevezmu protézy a ničemu to nevadí, jsem tam ve svém vlastním světě," líčí dívka, která se krom plavání věnuje i modelingu. Začala s tím, když si uvědomila, kolik lidí není z různých důvodů spokojeno se svým tělem. 

Její rodiče Shelly (56) a Rob (57) před lety našli holčičku pomocí organizace Touch A Life pro děti bez domova a v roce 2005 s ní odletěli z Vietnamu. Shelly se už v té době starala o sedm dětí a na rozdíl od manžela, který byl ze situace trochu rozpačitý, se do dívky okamžitě zamilovala. "Vybrala si nás," tvrdí. 

Náhradní rodiče se dlouho báli říci Haven pravdu o tom, jak o nohy přišla, a dlouho jí tvrdili, že její rodiče byli prostě moc chudí, než aby se o ni mohli starat. Když jí bylo pět, Shelly jí řekla celý příběh. 

Klidný život? Naopak!

Někdy v té době se Haven rozhodla, že bude nosit protézy, které do té doby odmítala. "Byli jsme kdysi v zajetí stereotypů o zdravotně postižených dětech a mysleli si, že Haven bude potřebovat klidný životní styl, ale nemohli jsme se víc mýlit," říká Shelly.

Haven sama doufá, že svým závodním plaváním, a tím, že dělá modelku, povzbudí další lidi s handicapem. 

Podívejte se na video s dalším dětským hrdinou

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku