Růstové bolesti: Jak je u dětí poznat? Co přinese úlevu?

Růstové bolesti mohou být tak silné, že dítě probouzí ze spánku. Bohužel na ně není lék. Pomůže masírování chladivým gelem.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
19. října  2017 
 06:00

Rostou jako z vody. Je to tak. Bohužel, u některých dětí je tento rychlý růst doprovázen i bolestmi. Obvykle se objeví v noci. A často děti probudí i ze spánku. Pláčou a stěžují si na bolest nožiček. Znáte? Poradíme vám, co na takzvané růstové bolesti funguje. 

Je to pokaždé stejné. Moje čtyřletá dcera usne a za pár minut se probudí s pláčem. Kroutí se, drží se za nožičky a stěžuje si na šílenou bolest. Týden, čtrnáct dní je klid, jenže pak se tento scénář opakuje zase. Podle lékařů prožívá růstové bolesti, které nejsou v předškolním věku žádnou zvláštností. Trpí jimi až polovina jinak zcela zdravých dětí. Časem prý samy odezní a mohou se připomenout zase až na základní škole. Tam trápí děti ve věku osm až dvanáct let. 

"Růstové bolesti jsou pro předškoláky typické. Kost roste rychleji než svaly," vysvětlila mi naše praktická lékařka Zora Veverková. Podle ní není hned třeba vyhledat lékaře, pokud tedy bolest netrvá delší dobu a dítě nemá žádné jiné obtíže.

"Vždycky se musí vyloučit jiná, závažnější příčina," dodává Alena Šebková, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. "Pokud je dítě jinak zdravé, výkonné, nemá teploty nebo nemá nějaké chronické bolesti, pravděpodobně půjde o růstové bolesti," říká.

Podle Šebkové však děti netrápí jen bolesti růstové, ale různé formy křečí. "Často je to tím, že mají málo hořčíku. Ten však jde doplnit vhodným preparátem z lékárny," dodává. 

Jak růstové bolesti poznáte? 

Růstové bolesti nejčastěji útočí večer nebo v noci. Děti si stěžují na bolest v dolních končetinách, obzvlášť na přední straně stehen nebo pod koleny v holeních. Rozhodně by je neměly bolet klouby, ale pouze svaly. "Důležité je, že je vždy bolí obě nožičky. Děti jsou přes den fyzicky zdatné, nemají žádný problém, opravdu je to většinou začne zlobit až v noci ze spaní," říká Šebková. 

A čím jsou tyto bolesti způsobené? Na vině je pravděpodobně nepoměr mezi růstem kostí, svalů a šlach. Kosti totiž rostou většinou ve spánku a skokově. Rostoucí kosti prý sice nebolí, ale bolí okolní měkké tkáně, které mají větší množství nervových zakončení, a tak jsou velmi citlivé. 

ČTĚTE TAKÉ: Růstové bolesti přicházejí v cyklech. Víte, co na ně pomáhá?

Bolest by také neměla trvat dlouho, tedy několik dní po sobě. "Když se bolesti objeví jednou za čas, pak je zase čtrnáct dní klid a pak se znovu objeví, je to opravdu růstem. Spíš bych byla opatrná, kdyby problémy byly týden v kuse," vysvětluje praktická lékařka. 

Co na růstové bolesti pomáhá? 

Na růstové bolesti bohužel neexistuje žádný lék. Podle obou dětských lékařek je dobré zkusit nožičky dětem masírovat. Někdy zafunguje i takzvaný placebo efekt. Sama mažu dceři nohy francovkovou mastí a říkám tomu "kouzelná a léčivá mastička". Nedávno jsem ji nemohla najít, tak jsem dokonce sáhla po obyčejném panthenolu. 

Naše pediatrička nám však dala tuhle radu: "Kupte si eukalyptový nebo mentolový krém. A zkuste celou nohu promasírovat – odspodu, od nártu až po koleno. Každý den. Uvidíte, jak to bude za týden vypadat." A ještě dodala, ať v lékárně neříkáme, jak máme staré dítě, protože by nám pravděpodobně tvrdili, že mentol a eukalypt není pro malé děti vhodný, což je podle lékařky nesmysl. "Mentol i eukalypt tu tkáň hezky prohřejí a mělo by to zabrat," radí. 

Některým maminkám se také osvědčil nahřívací polštářek nebo termofor. Možností jsou i homeopatika. Lék na tišení bolestí by měli rodiče podávat až v krajním případě. 

V zimních měsících, když není sluneční svit, neudělají rodiče chybu, když dětem přidají vitamin D. "Zvláště když vidí, že dítě nejí mléčné výrobky nebo jen velmi omezeně," dodává Šebková. Podle ní se totiž zjistilo, že lidé mají obecně vitaminu D nedostatek.

ČTĚTE VÍCE: 10 věcí, které byste měli vědět o růstových bolestech

Kdy vyhledat lékaře? 

Jak už zde bylo řečeno, vždy je nutné posoudit celkový stav dítěte. A také dynamiku bolestí. Pokud trvají dlouho, častěji se opakují nebo zesilují, rozhodně navštivte lékaře. Neváhejte ani v případě, že se u dítěte objeví horečka, otok nebo celková únava. 

"Pokud má dítě problémy přes den, neujde vzdálenost a stěžuje si na bolest, to bych na růstové bolesti nesváděla a rozhodně bych doporučila vyšetření," říka praktická lékařka Šebková.

Jak vybírat boty pro děti aneb Správnou chůzí ke zdravému tělu

V tomto případě lékař dítě pošle na rentgen a provede krevní testy, aby se vyloučila případná závažnější onemocnění. Podle pediatričky nemusí jít hned o vážnou diagnózu: "Dítě může mít právě jen nedostatek hořčíku. Nebo prodělává virózu, která se nemusí projevit naplno a projeví se jenom únavou. Ale je to věc, kterou bych nepodceňovala," radí. 

Rodiče by také měli sledovat, zda-li dítě špatně nechodí. Bolesti mohou totiž vyvolat i  ploché nohy nebo další ortopedické vady, jako jsou například vbočené kotníky. To už je nutná návštěva ortopeda. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku